Felinele, capodoperele naturii

Feline

Intre leu si mata care ti se cuibareste in poala, asemanarile dintre feline sunt evidente. Invaluite intr-un camuflaj elegant si echipate cu arme mortale, felinele dezvaluie ceea ce veterinarul britanic David Taylor numeste „esenta razboinicului slefuit, perfect”.

Mereu am avut o oarecare teama de pisici, iar acum, pasind alaturi de un leu-african-cu-coama-neagra, de 227 de kilograme, stiu si de ce. Ele imi amintesc de cele situate mai sus pe lantul trofic.

Josef, leul de langa mine, este dresat. „Cel mai bun leu din bransa” – spune radios proprietarul lui, Charlie Sammut. Josef a jucat rolul leului MGM si le-a pozat animatorilor de la Disney pentru Regele Leu. Josef este o pisica de succes la Hollywood.

Dar Josef nu este domesticit. Nicio felina mare nu poate fi vreodata imblanzita, fapt dificil de ignorat acum, cand urcam pe colinele fermei din Salinas Valley, unde Josef este la el acasa. Paseste cu fluiditatea unei fasii de matase in bataia vantului. In mod deliberat – fara umbra de ezitare. „Felinele nu iau nimic cu chirie.

Ele sunt proprietari” – se spune. Leii sunt proprietarii a tot ce vad cu ochii. In timp ce mergem, aud un marait infundat. Maraie Josef? Poate stie ca astazi este in afara orelor de serviciu. Plimbarea asta este o favoare facuta unui jurnalist curios.

Ne oprim pe coama unui deal si Josef isi impinge fata in poala mea. Mi s-a intamplat ca pisici de casa sa ma intampine astfel. La porunca lui Charlie, se rostogoleste pe o parte si ma lasa sa mangai un nor de coama, inmiresmat ca iarba uscata. Apoi Charlie flutura o bucata de carne in fata lui Josef. Hat, gogalt, gata. Inca un marait.

In mod clar, e vremea sa ne indreptam spre casa. In timp ce stau in fata custii lui Josef, palavragind cu Charlie, felina uriasa se intoarce cu spatele spre mine, isi salta coada si ma improasca drept in fata. „Ar fi bine sa te speli” – imi spune Charlie, adaugand ca nu sunt primul vizitator care a primit un asemenea dus din partea lui Josef. „Este felul lui de a atrage atentia.”

Mai tarziu, il intreb pe cercetatorul Craig Packer, care a studiat leii in salbaticie timp de 25 de ani, ce a vrut sa spuna Josef cu acest gest. Avansuri sexuale? Gesturi de aparare a teritoriului? Insulta? „N-am auzit in viata mea de asa ceva in salbaticie. Bizar” – da din umeri Packer. Poate ca Josef a lucrat prea mult timp la Hollywood – spune el.

Ma simt mai putin vulnerabila manevrand craniul unui stramos al lui Josef de acum 34 de milioane de ani, Proailurus. Un mulaj al craniului, din colectia Muzeului American de Istorie Naturala din New York, incape cu usurinta in mana mea. Proailurus, prima felina cunoscuta, originara din Lumea Veche, avea cam noua kilograme, fata de cele 227 ale lui Josef.

In ciuda diferentei de marime si varsta, Proailurus si Josef apartin, fara indoiala, aceluiasi clan – Felidae: feline. Alte animale nu si-ar recunoaste stramosii indepartati. Mesohippus, de acum 34 de milioane de ani, un cal primitiv cam de marimea unui dalmatian, cu trei degete la picioare si un craniu mic, nu seamana deloc cu caii de azi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*