Penele seductiei

Imagine articol

Pentru pasarile-paradisului din Noua Guinee, atragerea partenerului inseamna o arta a interpretarii. Nicio alta pasare de pe pamant nu trateaza chestiunea imperecherii intr-o asemenea maniera.

Aici, in jungla umeda si plina de liane din Noua Guinee, se afla teatrul cel mai absurd al naturii, jocul imperecherii interpretat de pasarile paradisului. Pentru a seduce femelele mofturoase, masculii defileaza tantosi in costume demne de scena: cape scurte, platose sclipitoare, panglici pe cap, bonete, barbisoane, moturi pe gat si pene sarmoase, rasucite precum mustatile in furculita.

Nuantele lor vii de rosu, galben si albastru stralucesc pe verdele omniprezent al padurii ecuatoriale. Ce anume face ca o combinatie de costum si coregrafie sa fie cea mai sexy ramane un mister, dar se pare ca e cu atat mai bine. Pasarile-paradisului se cocoata pe o ramura improbabila a arborelui genealogic al pasarilor, ca verisoare ostentative ale corbilor si ciorilor austere.

Au inceput sa se desparta de neamurile lor fara haz cu milioane de ani in urma, evoluand in cele 38 de specii de astazi. Dintre acestea, 34 traiesc doar in Noua Guinee si pe insulele sale satelit. Unele dintre primele exemplare care au ajuns in Europa, oferite de localnicii din Noua Guinee in chip de daruri pentru regii apuseni, au sosit in Spania in 1522, la bordul uneia dintre corabiile lui Magellan. Se zvonea ca aceste pasari extraordinare veneau din tinuturile ceresti, unde pluteau prin Paradis fara aripi si nu atingeau niciodata pamantul.

(E posibil ca legenda sa-si aiba originile in faptul ca aripile si picioarele erau adesea indepartate inainte ca penajul sa fie comercializat.) Privelistea acestor pasari in salbaticie i-a uimit pe primii calatori. „Pusca mi-a ramas nemiscata in mana, iar eu am fost prea uimit ca sa mai trag” – a recunoscut naturalistul René Lesson, care a vizitat Noua Guinee in 1824 si s-a intors de acolo cu prima relatare a unui martor ocular. „Era ca un meteorit al carui corp, strapungand aerul, lasa in urma sa o lunga trena de lumina.” Numele lor arata sentimentul de minunare pe care l-au inspirat: pasarea superba, pasarea magnifica, pasarea splendida, pasarea regala.

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*