Delta Dunarii

Un vultur cod-alb tanar planeaza deasupra Insulei Sacalin, dupa ce a fost alungat de un exemplar adult din teritoriul sau. Codalbul e o acvila ce poate atinge o anvergura a aripilor de 2,5 m.

Aportul cel mai bogat si pretios al Romaniei la biodiversitatea lumii si la patrimoniul ei natural.

Eseu de Liviu Mihaiu

 Parte emblematica a patrimoniului national si universal, sit UNESCO, RAMSAR, NATURA 2000, Peisajul European al Anului 2009, Delta Dunarii este pentru mine pur si simplu locul de la marginea Marii Negre unde te simti un rasfatat al naturii. Acolo, intre cele peste 5.400 de specii de plante si animale cunoscute pana in prezent si, se presupune, multe altele nedescoperite, esti in cea de-a treia zona din lume ca biodiversitate, dupa Marea Bariera de Corali si Insulele Galápagos.

Eu n-am cunoscut-o asa. Am razbit acolo datorita unui prieten de bloc, al carui tata fusese prim-secretar la Tulcea prin anii ’60, adica exact atunci cand se hotarase exploatarea resurselor naturale ale Deltei dupa un plan cincinal. Mult mai tarziu, cand am acceptat postul de guvernator al rezervatiei, mi s-a parut ca plec intr-un exil de misionar.

Cu o suprafata de 580.000 ha, din care 84% pe teritoriul Romaniei, a douazecea din lume ca marime si a doua din Europa, dupa cea a Volgai, delta celui mai poluat fluviu european reprezinta cea mai intinsa zona umeda de stufaris, migratie si habitat al pasarilor de apa din Europa.

Intersectie a trei regiuni: continentala, stepica si marina; gazda a 30 de tipuri de ecosistem; simfonie finala in trei brate a celui de-al doilea mare fluviu al batranului continent, Dunarea, izvorata din Muntii Padurea Neagra, Germania, parcurge noua tari si aproape 3.000 de km, dupa care se varsa fastuos in Marea Neagra.

Nimic nu se compara cu aceasta intalnire dintre ape ce se innobileaza una pe cealalta, unde ia nastere cel mai tanar pamant romanesc, aparut in ultimii 20.000 de ani si cu o dinamica vizibila de la an la an. Avand cea mai mare colonie de pelican-comun din Europa, Delta gazduieste si peste 15 situri de patrimoniu (castre romane, cetati grecesti, bizantine, getice), unde sunt ingropate, in asteptarea marketingului potrivit, o printesa si o mare poveste de dragoste locala in registru shakespearian.

Dar este si un loc cu proprietati benefice pentru metabolismul uman: se spune ca in Delta Dunarii te odihnesti de doua ori mai repede decat in alte locuri. Ca si in cazul Alaskai, norocul acestui loc a fost ca nu se ajunge usor la el, iar genul de drumetie practicata aici – un soi de vagabondaj, cu conservele si ceaunul in rucsac sau aciuat prin casele albalbastre ale lipovenilor – a tinut turismul de masa departe. Nu insa si industrializarea…

Caci Delta Dunarii este unul dintre marile exemple de interventie umana nefasta, despre care Comandantul Jacques-Yves Cousteau spunea in 1991, in urma vizitei stiintifi ce facute de-a lungul Dunarii si in Delta, ca este un „amestec de superb si oribil“ si ca este „incredibil cum aceasta zona este inca vie dupa cate i-ati facut pana acum…“

Citeste tot reportajul in National Geografic decembrie 2009

4 Comments

  1. avem dela o bogatie nestemata data de MAMA NATURA dar o exploatam fara cap mai precis o distrugem. Am fost in delta 3 ani la rind inclusiv acest an si am vazut cum se braconeaza la 100 de metrii de unde dadeam la peste se intindeu seara de catre anumite persoane sute de metrii de plase . Sa vedem ce o sa mai pescuiasca copiii nostri. Probabil se vor consola cu pozele facute de noi in DELTA DUNARII. Poate ca autoritatile s-or trezii si vor oprii masacrul faunei din acest colt de RAI

  2. autori…..care …sunt si ele implicate (vezi masacrele de vinatoare….etc ..), eu am fost in delta o data (atat am putut ,…. ) am fost impresionat ,am pescuit ,am fost prin stuf cu barca ,am avut si un foc cu tepuse cu pesti ,consumati imediat ,dulci si gustosi ,..si e imensa ,cu multe pasari – am reusit sa vedem si un stol cu faimosii pelicani …..ar fi pacat ….

  3. D-ul Mihaiu un personaj controversat si in acelas timp foarte alunecos precum un peste si care este implicat in scandalul numirii pe „spaga ” in postul de guvernator al Deltei, cand, nu numai ca n-a facut nimic folositor Deltei in acest post, dar a luat niste masuri care nu pot fi intelese de niste specialisti in domeniu… ce sa faci asa este in Ro Nespecialistii devin specialisti peste noapte cand e vorba de multi bani la mijloc, vine acum sa ne dea lectii de ecologie si prezervarea ecosistemelor….un om cu bun simt care si-ar cunoaste lungul nasului ar sta in banca lui s-ar lasa locul specialistilor sa se pronunte asupra managementului acestei zone minunate.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*