Dinastia cerbilor

Parcul Natural Călimani, Suceava. După boncăluit, stăpânul haremului se retrage spre locurile de iernat. Foto: Liviu Huţanu

Cerbul carpatin revendică îndreptăţit coroana de rege al speciei!

„Era un cerb cu raze foarte multe, le-am numărat, erau douăzeci. M-a impresionat felul în care reflectau razele  soarelui, păreau un candelabru în care ardeau lumânările.“  Imaginea developată de pe retină e veche de zeci de ani, dar încă vie în memoria bătrânului profesor universitar Ion Micu. El este fondatorul Catedrei de etologie cinegetică de la Facultatea de Silvicultură din Braşov, dedicându-şi cariera studiului comportamentului animalelor sălbatice.

E octombrie şi în depărtare răsună chemarea la arme, la dragoste, a unui cerb tânăr. A adulmecat parfumul ciutelor şi vrea să-şi adjudece haremul. Atinge pământul cu botul şi bate nervos din copită. Dar rivalul e pe-aproape şi nu se lasă intimidat de această demonstraţie de forţă. Duelul începe, coarnele se ciocnesc, se încleştează într-un război de poziţii. Învingătorul în acest skanderbeg va rămâne cu haremul. Va transmite astfel  urmaşilor puterea lui, capacitatea de a alerga mai repede, de a adulmeca la timp duşmanii,  de a rezista iernilor grele,  forţa de a înfrunta  lupii.

Cercetătorul Silviu Chiriac hrăneşte cu biberonul doi pui de cerb. Foto: Liviu Chiriac

Asemenea scene se petrec în fiecare toamnă, după 15 septembrie. Semnalul pentru boncăluit e dat de prima ciută ce intră în călduri.  Mugetul nupţial al cerbului e gutural şi profund. Gura devine o cameră de rezonanţă, iar sunetul emis nu are mai mult de 300-400 de hertzi. El confirmă ciutelor din harem rangul său dobândit prin luptă şi ţine competitorii la distanţă.

Cercetătorul Aurel Gângă studiază de peste 20 de ani comportamentul cerbilor. „Cerbii boncăluiesc în mai multe feluri. Cei bătrâni, stăpâni pe harem, mai degrabă mormăie pe tonuri joase, plictisite. Preferă monologul. Cei maturi dialoghează, îşi lansează chemarea şi aşteaptă răspuns. Cei tineri sunt nerăbdători, experimentează sunetele şi le place să se audă.“  În cartea sa despre boncăluit, paleontologul şi naturalistul Georg Graf zu Muenster deosebeşte cinci tipuri de personalitate: obraznic, îndrăzneţ, temperat, timid, fricos.

Text: Ileana Măgureanu

Vezi articolul complet în revistă

3 Comments

  1. Foarte emotionanta Nunta Cerbilor. In curand boncaluitul rasuna in muntii Carpati, o splendoare ce inca pealocuri se mai poate auzi. Felicitari pentru articol.

  2. Perversitatea regulilor acestui „sport” sangeros numit vanatoare, permite maniacilor cu pusca sa ucida cele mai splendide animale (o buna parte din cerbi sunt alesi pentru trofeele coarnelor) exact in perioada lor cea mai vulnerabila, la imperechere. Aceeasi perversitate ca si in cazul cocosului de munte. Ar trebui sa facem si noi un referendum national, ca in cantonul elvetian Geneva, pentru interzicerea totala si definitiva a vanatorii. Sunt sigur ca majoritatea populatiei ar vota pentru. Din pacate legile sunt facute de politicieni, patura bogata din randul carora se recruteaza cei cu asemenea placeri bolnave.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*