Raiul broaştelor

Cea mai mică broască din lume, Brachycephalus didactylus (broasca-purice). Foto: Mark W. Moffett

Din copilărie, eram înnebunit după broaşte. Le adunam, o dată cu şerpi, furnici şi alte lighioane; m-am înscris chiar în Societatea Herpetologilor din Wisconsin, ca membru fondator, la 14 ani. Acum, ca fotograf-zoolog, combin cele două mari pasiuni ale mele. Pentru unul ca mine, misiunea de a lucra în jungla atlantică braziliană a fost un bilet spre raiul broaştelor.

Într-un pîrîu de pe Insula São Sebastião, saltul disperat al unei broscuţe m-a făcut să fiu martorul unei idile între batracieni. Deşi n-am prevăzut-o. Stăteam de ore întregi chircit în apa rece a rîului, ca să surprind un mascul din specia Hylodes asper fluturînd picioarele în dansul lui nupţial. Roiuri de musculiţe nesuferite specifice insulei, numite borrachudos, mă ciuruiau, în timp ce broscoiul îşi lansa chemarea şi dansa de mama focului. Cînd a apărut partenera, m-am trezit în centrul scenei. Fără să ţină cont de nimic în dorinţa ei de a ajunge la mascul, viitoarea parteneră mi-a sărit pe picior, de parcă era o piatră din decor.
Eu m-am concentrat pe treaba mea, ei pe a lor, şi în curînd pasionala pereche a sărit în apă, căutînd un loc intim printre pietrele de pe fund.
Băiat fiind, visam o aventură formidabilă care să mă arunce în natură. Căutările unora ca William Beebe sau Charles Darwin îmi umpleau fanteziile copilăriei. Acum le calc pe urme.
Ca şi ei, am destule de înfruntat. Comportamentul secretos al unor broaşte le face foarte greu de dibuit. Cea mai mică broască din lume, Brachycephalus didactylus, se ascunde în resturile de pe sol. Două zile, trei experţi brazilieni în broaşte m-au ajutat să caut în frunze pete maronii cît unghia. Cînd să ne lăsăm păgubaşi, am găsit un exemplar – unul singur –, pe care l-am fotografiat pe obrazul unui coleg.
Xenohyla truncata, singura broască din lume care se hrăneşte cu fructe, a fost foarte greu de surprins, şi încă şi mai greu în timp ce se hrănea. Două zile am urmărit una, dar n-a mîncat nimic.
Am plecat cu o listă de broaşte pe care voiam să le fotografiez şi sînt mîndru să spun că le-am găsit pe toate. N-a fost uşor, într-o pădure ce are peste 370 de specii cunoscute şi multe altele aşteptînd să fie descoperite.

Text: Mark W. Moffett

(Articol publicat în ediţia revistei National Geographic din martie 2004)

Galerie de imagini:

1 Comment

  1. Undeva prin muntii Mehedinti am vazut si eu o broasca mica-micuta. Cam cat unghia de la degetul mic. Era de culoarea fruzelor de toamna. Nici nu credeam ca la noi traiesc asemenea piticanii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*