Cum se scutură un câine

Foto: Tim Flach
Foto: Tim Flach

Totul începe cu o răsucire a capului – una atât de puternică, încât provoacă oscilații cu mare viteză ale întregului corp, care împroașcă apă în toate direcțiile.

Text: Hannah Bloch

Deși periculoasă pentru oamenii din jur, scuturarea câinelui ud este un mecanism elegant, eficient de uscare – spune Andrew Dickerson, student la inginerie la Georgia Tech, care a analizat mecanismele  acestui obicei canin zilnic.

Luând mai puțin de o secundă pentru a dispersa jumătate din apa aflată în blana unui câine, el spune că mișcarea e „mult mai eficientă decât storsul unei  mașini de spălat“. Folosind o filmare cu încetinitorul, Dickerson a măsurat și frecvența oscilației altor animale și a constatat că, cu cât acestea sunt mai mici, cu atât se scutură mai iute. Apa le îngreunează – observă medicul veterinar Nicholas Dodman – și le încetinește fuga, probabil unul dintre motivele apariției uscării rapide.

Mamiferele cu blană, precum câinii, se usucă prin oscilații de fracțiuni de secundă. Cu cât pielea animalelor are mai puțin păr, cu atât scapă de mai multă apă cu fiecare scuturare.

Cât de repede se scutură? Animalele mai mici trebuie să se scuture mai repede decât cele mari ca să elimine o cantitate comparabilă de apă. Pe măsură ce dimensiunea animalelor crește, frecvența scuturării scade.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*