Brazii de Crăciun sub lupa științei

brad de craciun

Cât de adâncă e amprenta ecologică a bradului de Crăciun?

„Brad natural versus artificial“ rămâne una din dilemele anuale ale celor preocupați de alegerile pe care le fac de sărbători.

Într-un studiu din 2009, compania canadiană Ellipsos a evaluat ciclurile de viață ale celor două tipuri de brad, încercând să rezolve dilema. Raportul analizează cum afectează aceștia sănătatea umană, calitatea ecosistemelor, schimbările climatice și resursele.

Rezultatele arată că transportul bradului natural din magazin acasă atârnă cel mai greu la amprenta de carbon a consumatorilor, în timp ce varianta artificială e mai dăunătoare în etapa de producție (85% din totalul impactului calculat), dar și de transport (în cazul Canadei, brazii erau importați din China).

Mai multe Crăciunuri la rând cu același brad artificial diminuează semnificativ impactul asupra mediului. Studiul avertizează însă că ar fi nevoie de aproximativ 20 de ani pentru ca bradul artificial să devină mai prietenos cu mediul decât cel natural. Însă în 2010, o evaluare asemănătoare, comandată de Asociația Americană a Brazilor de Crăciun (ACTA), estima că sunt necesari doar 8 sau 9 ani de utilizare pentru a atinge rentabilitatea ecologică a bradului autentic.

Emisiile de carbon se ridică la aproximativ 3,1 kg CO2 echivalent/an pentru bradul natural și 8,1 kg CO2 echivalent/an pentru cel artificial (durata medie de viață a unui brad artificial este de 6 ani, potrivit studiului). ACTA consideră însă că cifra variază în funcție de ce se întâmplă cu bradul natural după sărbători, între -3,13 kg CO2 echivalent (dacă este replantat) și 5,12 CO2 echivalent (dacă este incinerat).

Cercetătorii susțin că alegerea nu este una între bine și rău, iar amprenta de carbon a bradului de Crăciun este nesemnificativă, raportată la emisiile anuale ale unei familii americane tipice.

Cu toate acestea, în noiembrie 2011, Jon Hoekstra, directorul științific al organizației The Nature Conservancy din Washington, afirma că, în contextul industriei de profil din Statele Unite, alegerea corectă este bradul natural.

„Din cele 350-500 de milioane de brazi crescuți în pepiniere în întreaga țară, 30 de milioane sunt recoltați anuali pentru Crăciun. Pentru fiecare brad scos la vânzare, cel puțin alți 10 rămân în picioare. Tradiția cumpărării brazilor naturali menține pepinierele pe piață, și implicit, păstrează copacii în pământ. Pe de altă parte, aproximativ 10 milioane de brazi artificiali sunt cumpărați anual în Statele Unite, 90% fiind aduși din China. Acești brazi nu sunt biodegradabili.“

Pentru a face față concurenței brazilor artificiali, numeroase departamente de cercetări forestiere de la universități din întreaga lume își dedică timpul perfecționării brazilor naturali. Un exemplu este Universitatea de Stat din Carolina de Nord, Statele Unite, unde o echipă de cercetători lucrează la îmbunătățirea genetică a arborilor, concentrându-se pe procesul de creștere, calitatea și rezistența lor la boli.

 

Alexandra Popescu

 

 

Află mai multe despre eforturi de cercetare similare.

Aruncă o privire într-o fabrică din China, să vezi cum se produce un brad artificial.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*