Ghid de netăiat craca de sub picioare

No comment. Parcul Naţional Piatra Craiului. Foto Mircea Vergheleţ

Oare am mai fi visat să vizităm sau am mai fi auzit măcar de Coasta Amalfi, de Valea Loarei, ne-ar mai fi uimit imaginile surprinse pe terasele de orez din Filipine sau pe malul Dunării, în Valea Wachau, dacă proprietarii din vecinătate ar fi avut voie să construiască precum în imaginea de mai sus?

Cele mai frumoase vacanţe ale copilăriei mele au fost la Bran, într-un peisaj la care preţiosul adjectiv “mirific” chiar venea mănuşă, şi am asistat la mutilarea sa până la aneantizare. Popularitatea şi frumuseţea locului au adus tot mai mulţi vizitatori, care au dorit să aibă tot mai multe case de vacanţă şi locuri de cazare, care au mâncat din împrejurimile verzi, făcându-le după caz galben chimic, roz, albastru… completaţi dumneavoastră…, au înlocuit fâneţele şi căsuţele din lemn acoperite cu şiţă, au ocupat coama dealurilor cu şiruri drepte de reflectoare ca pe o pistă de aterizare şi au acoperit sunetul căruţelor şi tălăngilor cu un trafic isteric. Branul nu mai este de loc atrăgător, dar Piatra Craiului e chiar acolo, ridicându-se semeaţă peste vale, aşa că termitele umane urcă cu betoanele tot mai sus, şi dacă nu ar exista reglementări ar înghiţi creasta cu totul. Noroc că în vale e graniţa Parcului Naţional Piatra Craiului, dincolo de care, deşi se încearcă, încă nu se trece.

Parcul are un regulament clar şi un plan de management care permite construcţii doar în câteva localităţi, doar în intravilan şi doar în anumite condiţii.

Chiar şi aşa, chiar dacă proiectele noilor clădiri sunt respinse de consiliul ştiinţific al parcului, chiar dacă sunt modificate iar şi iar, într-un proces anevoios, ca să se ajungă măcar la o formă de compromis, proprietarii şi primarii care le ştampilează se fofilează adesea printre cerinţele legale. Ei uită că Parcul e menit să protejeze caracterul locului şi prin asta, propriile lor interese.

Ca lucrurile să fie mult mai clare, PN Piatra Craiului împreună cu Arhiterra, o organizaţie dedicată arhitecturii durabile, au publicat un Ghid de construire special pentru această zonă protejată.

Dedicat autorităţilor locale, arhitecţilor dar mai ales viitorilor proprietari de case din zonă, ghidul e eminamente practic – de fapt o traducere pe înţelesul tuturor a principiilor enunţate mai demult de specialişti. Afli unde, cum (distanţe, înălţimi, forme, proporţii, materiale, culori) şi mai ales de ce trebuie să construieşti în aşa fel încât să nu tulburi armonia peisajului, croită în timp îndelungat.

Autoarea ghidului, Raluca Munteanu, care e şi membru în consiliul ştiinţific al parcului, explică: “Prin construcţii nepotrivite proprietarii îşi scad valoarea propriei posesii. Cumpăr un teren într-un loc foarte atrăgător pentru că aduce mulţi turişti, şi deci bani. Dar dacă prin ceea ce fac eu, şi după mine alţii, distrug peisajul, nici locul nu va mai avea nici o valoare de piaţă, nici proprietarii nu vor mai avea peisajul pentru care au dat banii”.

Mulţi consideră că betonarea peisajelor bucolice se numeşte dezvoltare, modernizare. Lumea are însă exemple destule că o clădire veche poate fi pusă la punct, cu tot confortul modern, fără a fi desfigurată. Tot aşa, se pot ridica noi clădiri cu respect pentru formele tradiţionale, precum casa de vacanţă din imagine.

Casă de vacanţă din satul Măgura, construită după tipicul tradiţional, de ocol întărit. Foto Raluca MunteanuCasă de vacanţă din satul Măgura, construită după tipicul tradiţional, de ocol întărit. Foto Raluca Munteanu

Într-o epocă tot mai poluată şi mai chimizată, a stăpâni un ţinut verde, neprihănit, poate fi aur curat. A-l lăsa să fie sufocat de construcţii haotice înseamnă, pentru viitorul comunităţii, a-ţi tăia craca de sub picioare.

– Domnica Macri

Peisaj agro-pastoral din satul Măgura, Parcul Naţional Piatra Craiului, cu vedere la Bucegi. Ghidul de construire îşi propune să ajute proprietarii din zonă să păstreze acest peisaj. Foto Mircea VergheleţPeisaj agro-pastoral din satul Măgura, Parcul Naţional Piatra Craiului, cu vedere la Bucegi. Ghidul de construire îşi propune să ajute proprietarii din zonă să păstreze acest peisaj. Foto Mircea Vergheleţ

Citeşte cum unii proprietari din zona Sibiului au ştiut să valorifice construcţii tradiţionale pentru turism, într-un articol din National Geographic Traveler.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*