Leopardul de Amur

Leopard de Amur (Panthera pardus orientalis). Foto: 123rf

O estimare recentă a leoparzilor de Amur (Panthera pardus orientalis) indică doar 84 de indivizi care mai trăiesc în sălbăticie, de-a lungul frontierei sudice a provinciei Primorskii din Rusia și în provincia Jilin din China. Estimarea a fost realizată de oameni de știință din China, Rusia și SUA și a fost publicată în jurnalul științific “Conservation Letters”, se arată într-un comunicat de presă al Ens-newswire.

Estimarea de față reprezintă populația globală de leoparzi Amur, întrucât nu există înregistrări anterioare ale acestora în alte părți ale lumii. Există, într-adevăr, estimări anterioare pe teritoriul Rusiei, care variază de la 25 la 50 de indivizi. 

Ce au aflat oamenii de știință despre dinamica leoparzilor de Amur

Folosind camere speciale și ghidându-se după modelele unice de pe blană, oamenii de știință au putut să facă o estimare cât mai apropiată de adevăr a indivizilor, dar și să afle detalii despre dinamica lor.

“Știm că leoparzii s-au mutat peste graniță, dar numai prin combinarea datelor am reușit să înțelegem cât de multă mișcare este de fapt”, spune Anya Vitkalova, biolog în cadrul Parcului Național “Țara Leoparzilor” din Rusia.  

Astfel, oamenii de știință au aflat că leoparzii se îndreaptă mai mult spre China, părăsind teritoriul Rusiei.

“Această primă estimare riguroasă a populației globale de leoparzi Amur reprezintă un excelent exemplu al valorii colaborării internaționale. Încrederea și bunăvoința generată de acest efort comun pun bazele viitoarelor acțiuni transfrontaliere de conservare”, spune Dale Miquelle, co-autor și coordonator al programului Tiger pentru Wildlife Conservation Society.

Despre leopardul de Amur

Leopardul de Amur este o subspecie de leopard, una dintre cele mai rare și în pericol de extincție conform Uniunii internaționale pentru conservarea naturii (IUCN). Trăiește în zona fluviului Amur, în pădurile care se întind de-a lungul graniței dintre China și Rusia. Față de alte subspecii de leoparzi, aceștia au culoarea blănii mai pală, în timp ce rozetele negre sunt mai groase, neîntrerupte și dispuse la distanțe mai mari unele de altele. Blana groasă, pentru care și sunt vânați, poate ajunge până la 7 cm pe timpul iernii, spun reprezentanții WWF. 

Dar braconajul nu este singurul pericol care paște aceste feline, ci și pierderea habitatului sau dispariția hranei, precum căprioarele, cerbii sau iepurii care sunt la rândul lor vânați. 

Conservare

În 2012, guvernul rus a declarat o nouă zonă protejată, Parcul Național “Țara Leoparzilor”, care măsoară peste 263.000 ha, include o mare parte a zonelor de reproducere a felinelor, dar și 60% din habitatul lor. 

Oamenii de știință din China și din Rusia lucrează aproape pentru a monitoriza populația și speră ca în curând fie creată și o rezervație transfrontalieră chino-rusă.

Sprijinul financiar pentru cea mai recentă estimare a numărului de leoparzi de Amur a fost susținut de mai multe organizații și programe care lucrează pentru conservarea naturii: ANO Far Eastern Leopards, ALTA, Fundația Națională de Științe Naturale din China, Proiectul Fundației Științifice și Tehnice Naționale din China, Programul Național de Cercetare și Dezvoltare, Societatea pentru Conservarea Naturii, WCS, cu sediul la New York City, Liz Claiborne și Fundația Art Ortenburg.

Surse: Ens-newswire, WWF, IUCN
Foto: 123rf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*