În vizor: hrana în România, pe scurt

Foto: AUAID (Creative Commons)

România e pe locul 45 în lume în topul securității alimentare realizat de The Economist Intelligence Unit din 2015.

Indexul Global al Securității Alimentare publicat în primăvara acestui an de Economist Intelligence Unit evaluează pentru al patrulea an consecutiv accesibilitatea ca preț, oferta, siguranța și calitatea alimentelor din 109 state.

Securitatea alimentară presupune ca în orice moment, oamenii să aibă acces fizic, social și economic la hrana suficientă și bogată în nutrimente, care respectă standardele alimentare pentru o viață activă și sănătoasă.

Cum arată situația României? Țara noastră ocupă locul 45, cu scor de 63,3 puncte din 100. Cercetătorii au acordat punctaje fiecărui criteriu de evaluare al hranei, astfel că România se află pe:

  • locul 53 la capitolul accesibilitate ca preț (59, 6 puncte), aflâdu-se în aceeași categorie ca Bulgaria și Turcia;
  • locul 42 ca disponibilitate a hranei (63,6 puncte), un punctaj apropiat de cel al Ungariei, Tunisiei și Braziliei
  • locul 34 pentru calitatea și siguranța hranei (71,4 puncte), cu mult peste scorul Bulgariei, singurul stat european cu o cotație vizibil mai slabă la acest capitol

Conform studiului, principalele puncte slabe ale României sunt PIB-ul/loc încă foarte mic și investițiile în cercetarea agricolă (care a primit punctaj 0).  Problematice rămân proporția din venituri pe care o cheltuim pe mâncare, volatilitatea producției agricole și diversificarea dietei. Stăm bine însă când vine vorba de cantitatea mică de hrană irosită în fazele de producție și prelucrare și de oferta de surse de finanțare pentru fermieri.

Deși în ansamblu securitatea alimentară la nivel global s-a îmbunătățit, cu regiuni precum Orientul Mijlociu și Africa Sub-Sahariană înregistrând progrese pe toate fronturile, 85% din statele europene au obținut scoruri mai mici față de anii precedenți; factorii care au dus la această scădere includ instabilitatea politică, dar și rata de creștere a PIB-ului insuficientă pentru a susține urbanizarea în creștere.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*