La drum, pe Mara și Cosău

Valea Marei și Cosăului. Foto: MARA CAZACU

Trei perspective maramureșene: natură, istorie și cultură. Text: Alina Alexa

Creasta Cocoșului (Rezervație Naturală și parte din sit Natura 2000)

Rezervația Creasta Cocoșului este arie naturală protejată din anul 1954 și sit Natura 2000. Îți recomand un traseu ușor, Creasta Cocoșului – Apostoli – Pasul Neteda, marcat cu bandă roșie, cu o lungime de 7 km și o durată de două-trei ore, cu plecare din Budești. Panorama țării Maramureșului este impresionantă. (www.creastacocosului.ro)

Poți să te întâlnești cu specii rare de păsări răpitoare: acvila de munte (Aquila chrysaetos) și acvila țipătoare mică (Aquila pomarima), protejate la nivel european. Zona este un coridor important și pentru urși.

 

„Drumul moștenirii maramureșene”

Dacă vrei un traseu complet, alege-l pe cel construit de Asociația EcoLogic. Drumul verde unește șapte sate și tot atâtea arii protejate. Ai de parcurs 88 km (nu uita și de bicicletă) și vezi Ocna Șugatag, Budești, Breb, Hoteni, Hărnicești, Desești și Mara. (www.maramuresgreenways.ro)

Oprește-te la o vorbă cu localnicii. Dacă ești pasionat de fotografie, poți surprinde instantanee autentice.

 

Muzeu viu pe Valea Cosăului

Păstrează și mai multe exemple de arhitectură tradițională în Maramureșul istoric: construcțiile din lemn, porțile masive, folosirea uneltelor și a instalațiilor de tehnică populară, un simbol al identității locului. Poți face o oprire în Budești, unde vizitezi biserica din lemn, monument UNESCO, datată din 1643, ce găzduiește cămașa de zale a haiducului Pintea Viteazul.

Mergi și până la Sârbi: satul are un complex hidraulic cu vâltoare, moară și piuă folosite și azi de localnici. Aici îl găsești și pe unul dintre meșteșugarii de seamă ai zonei: pălărierul Vasile Borodi.

 

Atlas

Mara – Cosău se află în partea de nord-vest a Maramureșului istoric. Numele zonei provine de la numele râurilor Mara și Cosău.

 

Alegerea turistului

„Aici m-am bucurat de trasee noi de mountainbike, cu grade diferite de dificultate. Cei neechipați pot închiria biciclete din Breb, Ocna Șugatag și Desești. Informații detaliate am găsit pe www.visitmaramures.ro“. (Mara C., București)

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*