Locuri secrete din Constanța

Foto: Thinkstock

După 38 de ani petrecuți în urbea de la malul mării, viața m-a purtat spre alte locuri. Iar acum, alte sentimente mă încearcă de fiecare dată când revin în bătrânul Tomis, ca semiturist.

Orașul mi se înfățișează altfel, poveștile locurilor sunt cu mult mai fascinante, pentru că suportă pe alocuri suprapunerea cu amintirile proprii. Cazinoul, Piața Ovidiu, Portul Tomis, Mozaicul Roman, clădirile și plajele din Peninsula Constanței sunt pline de povești ale unor epoci de mult sau de puțin timp apuse.

De data aceasta mi-am propus să vă duc într-un un loc simplu, dar plin de frumusețe, al Constanței. Nu face parte dintre cele pe care mai toată lumea care dă o raită pe la malul mării le cunoaște. Undeva în largul mării, pe digul exterior al Portului Tomis, cu fața orientată către vest, către acvatoriul portului, se află LA PIETRE (denumirea ne aparține!), un loc frumos unde soarele îmbrățișează marea. Aici facem baie în ape adânci și curate (5-6 m adâncime), de unde nu de puține ori am fost binecuvântați cu apariții surprinzătoare ale delfinilor veniți până în bazinul portuar în căutarea unor bancuri de pești. Mărturisesc că intrarea și ieșirea din apă nu este la fel de facilă ca pe o plajă…
Insă dacă vom suprapune peste toate acestea și un soare de amiază din prima jumătate a lui septembrie, un soare care nu te domina ci doar de dezmiardă cu mângâieri, vom înțelege fuga unora de plajele aglomerate. În zilele cu apa mai limpede și echipați de snorkeling avem ocazia să descoperim lumea din adânc, să ne culegem propriile midii sau rapane.
Dar nu numai marea și soarele constituie întreaga frumusețe a acestor locuri. Orientarea către vest a locului îți oferă o vedere minunată asupra orașului vechi. Siluetele unor clădiri (Muzeul de Arheologie, Moscheea Regele Carol, vechiul Hotel Palace, vechiul hotel Carol, actualmente Comandamentul Flotei) se conturează panoramic la orizont dându-ți impresia că te afli la Planetarium. De altfel acest lucru nu este întru totul neadevărat. Din punctul unde stăm și funcție de clădirea peste care apune soarele putem spune în ce lună ne aflăm. Dacă apune către nord peste clădirea Universității Maritime putem spune că ne aflăm în apropierea solstițiului de vară (ziua cea mai lungă, 21 iunie), iar dacă apune peste clădirea Muzeului de Arheologie (fosta Primărie) putem spune că ne aflăm aproape de ziua cea mai mică (21 decembrie). Da, da  ați citit bine chiar și în zile mai reci, dar senine de iarnă locul îți oferă o doză de relaxare pe care nu ar trebui să o ratezi.
Text: Cătălin Dumitrescu

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*