Despre vinul românesc, cu criticul de vinuri Marinela Vasilica Ardelean

Despre vinul românesc, cu criticul de vinuri Marinela Vasilica Ardelean #4

Marinela Vasilica Ardelean e critic de vinuri, autoarea cărții „50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene” și a „The Wine Book of Romania”, primul ghid ce reunește vinurile de calitate din România și Republica Moldova. S-a specializat în șampanii și în branding în industria viniviticolă. Din pasiune pentru mirosuri și frumusețe, tânăra moroșancă a călătorit în peste 50 de țări.

NG: De ce are nevoie vinul românesc?

M.V.A.: Ne trebuie o strategie națională pe termen lung care să contureze o „identitate de produs“ pentru vinurile românești. Educația gustului consumatorilor va obliga comercianții de vinuri și managerii de restaurante să încurajeze producătorii autohtoni care mizează pe calitate. Îmbunătățirea comunicării interprofesionale a specialiștilor în domeniu, promovarea enoturismului și orientarea spre autenticitate a întregului spațiu românesc sunt alte direcții extrem de importante.

Cum pot fi convertiți românii la vinul de calitate?

M.V.A.: „Cum alegem, cum păstrăm un vin? Cu ce îl asezonăm?“– sunt întrebări care rămân de prea multe ori fără răspuns. Dincolo de simpla promovare, e esențială informarea reală, cu impact, cea în care mesajul ajunge să fie simțit/aplicat, nu doar auzit. Apoi, trebuie facilitat accesul la vinurile de calitate pentru un număr tot mai mare de consumatori, în special pentru cei obișnuiți cu vinul „făcut acasă“. Gustul nostru e într-o continuă evoluție, precum o „ștachetă“ imaginară care ridică treptat standardul calității.

Cum vezi viitorul vinului românesc?

M.V.A.: Ne aflăm într-un momen de renaștere. Succesul va depinde în principal de valorizarea celor 38 de soiuri autohtone și a compatibilității lor cu gustul consumatorilor internaționali. Sunt din ce în ce mai mulți români ce se întorc în țară și decid să investească în afaceri autohtone, inclusiv în industria vinului. Prevăd un trend ascendent al implicării în industria vinurilor a tot mai multor antreprenori cu responsabilitate și o extindere a cărții cu povești de succes scrise cu vinuri. Sunt convinsă că peste 20 de ani, când se va vorbi despre excelență în Europa vinurilor, pe primele locuri vor fi: Franța, Italia și România.

Foto: Cornel Brad

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*