Votează: două proiecte românești, finaliste într-o importantă competiție europeană pentru combaterea risipei alimentare

Foto: 123rf

Peste 50 de proiecte din toată Europa au fost înscrise în competiția The REFRESH Food Waste Solution Contest, o inițiativă a Comisiei Europene al cărei scop este combaterea risipei alimentare. 

Între finaliștii care au intrat în cursa pentru Premiul Publicului sunt și două proiecte românești, pe care le poți susține cu un vot zilnic aici și aici, până pe 28 februarie 2017.

Câștigătorul își va prezenta proiectul, alături de alți doi selectați de juriu, la conferința REFRESH Food Waste 2017, de pe 18 mai, din Berlin.

Aiud, primii pași către un oraș sustenabil

După ce tânăra Ioana Man din Aiud a reprezentat Societatea pentru Consum Responsabil în cadrul schimbului de tineri „Gândește global, acționează local”, care a avut loc în Torino, s-a întors cu o singură dorință: aceea de a pune în aplicare modelul de combatere a risipei alimentare pe care l-a descoperit acolo. Așa că, în septembrie anul trecut, alături de șase voluntari și de Diana Călin, membră fondatoare a Societății pentru Consum Responsabil, a pus pe picioare în Aiud proiectul Fără Risipă (Zero Waste).

Joia, doi din cei opt voluntari se duc în piața de legume din Aiud de unde iau fructele și legumele care au rămas nevândute și pe care în mod normal vânzătorii le-ar fi aruncat. Acestea sunt donate familiior care au nevoie de ele și care se află în baza de date a Direcției de Asistență Socială.

Vânzătorii cooperează foarte bine cu voluntarii, iar numărul celor dispuși să doneze crește constant. În primele trei luni de la începerea acțiunii de colectare a alimentelor inestetice, mai puţin proaspete sau aflate în surplus s-au strâns aproape 800 kg.

Pentru Cina Comunitară Fără Risipă (inițiativa Repair Cafe Cluj), voluntarii curăță legumele care au fost strânse de la fermierii locali din Cluj. Foto: Robert Puteanu.

“Ne dorim ca în Aiud să dezvoltăm un model de oraş sustenabil în România. Sustenabil din punct de vedere ecologic, social şi financiar. Un oraş în care oamenii trăiesc în bunăstare, în profundă armonie cu natura şi comunitatea. Un oraş în care resursele locale sunt valorificate responsabil, în care oamenii se simt valorizaţi, în care turiştii simt că explorează o viaţă pe care şi-ar dori-o şi la ei acasă, un oraş care tinde spre zero risipă şi în care fiecare locuitor merge seara la culcare cu stomacul plin şi cu mintea limpede.

Misiunea pe care mi-o asum este să creez contextul pentru ca aceste lucruri să se întâmple, să aduc expertiză din reţeaua mea ca să dăruiască mai departe Aiudului, să aduc inspiraţie pentru identificarea celor mai potrivite soluţii la problemele sociale, economice și de mediu locale prin prisma pasiunilor locuitorilor acestei urbe. Pe scurt, să facilitez acest proces de schimbare.

În acest context, Fără Risipă reprezintă un exerciţiu de schimbare la nivel de comunitate înspre materializarea misiunii pe care ne-am asumat-o. Pentru noi e mai mult decât un proiect de prevenire a risipei alimentare. E un proiect în care am exersat lucrul sistematic cu comunitatea, iar rezultatele se văd atât calitativ, cât şi cantitativ pentru că a fost hrănit cu iubire, pasiune şi experienţă. Participarea în cadrul competiţiei Refresh ne aduce 3 lucruri extrem de importante: construim încredere în rândul comunității locale, oferim vizibilitate misiunii noastre şi Aiudullui la nivel local și national, iar la nivel internațional ne bucură mult că o bună practică de la noi e luată drept exemplu. De asemenea, participarea la această competiție, oferă membrilor echipei noastre inspirație și acces la alte bune practici care ar putea crește calitatea și impactul inițiativei Fără Risipă în viitor,” spune Diana Călin.

Energia deosebită a acestui proiect e dată de diversitatea echipei ca vârstă și ocupație: Andreea Mihăilescu, elevă; Ioana Man, studentă; Diana Ioana Călin, trainer și consultant în dezvoltarea durabilă; Raluca Popan, ilustrator; Anda Goia, specialist marketing; Cosmin Georgiu, specialist recrutare; Laura Man, învățătoare; Casandra Șuteu, profesoară.

La momentul redactării articolului, proiectul din Aiud se afla pe primul loc în cursa pentru Premiul Publicului, cu șanse reale de a fi câștigător. Poți susține proiectul Zero Risipă cu un vot zilnic aici, până pe 28 februarie.

Săptămâna Internațională de Reducere a Risipei (ewwr.eu) a fost organizată de Asociația Cercul Social la Cluj-Napoca, între 19 – 26 noiembrie 2016. Aceasta a culminat cu o cină comunitară Zero Waste. Foto: Robert Puteanu.
Voluntari alături de Diana Călin (a șasea de la stânga la dreapta) și de Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu (jos). Foto: Vlad Crișan.

De la o cină comunitară, la un concurs european

Al doilea proiect finalist în competiția The REFRESH Food Waste Solution este din Cluj și se numește Cina Comunitară Fără Risipă (Zero Waste Community Dinner).

În noiembrie anul trecut, aceeași Diana Călin de mai sus a organizat alături de Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu, unul din membrii fondatori al Asociației Cercul Social pentru dezvoltarea de modele reziliente și colaborative de economie circulară din Cluj-Napoca, o cină comunitară. Voluntarii au adunat din piețele orașului fructe și legume, care nu ar mai fi fost vândute din motive de aspect sau de prospețime, le-au gătit și le-au consumat în cadrul unei cine comunitare la care au participat 80 de persoane.

“Am considerat util să participăm și la concursul The REFRESH Food Waste Solution cu un scurt documentar despre modul în care se poate reduce risipa alimentară, colaborând cu fermieri locali din jurul Clujului și convingându-i pe cei care vând în piețele agroalimentare să dăruiască produsele pe care le considerau nevandabile, în loc să le arunce la gunoi.

Prin participarea la concurs, dorim să convingem cât mai mulți concetățeni că este timpul să reconsiderăm economia liniară, consumeristă și să acționăm împreună în construirea unui nou model economic, bazat pe cooperare, pe circularizarea resurselor în interiorul comunității locale. Scopul nostru este să construim împreuna o economie mai rezilientă la crizele globale ce ne amenință: încălzirea globală, sfârșitul energiei ieftine din combustibili fosili și un sistem economico-financiar bazat pe crearea de datorie,” conchide Dan Emil Fofiu-Sânpetreanu.

Poți susține proiectul Cina Comunitară Fără Risipă (Zero Waste Community Dinner) din Cluj cu un vot zilnic aici, până pe 28 februarie.

3 Comments

  1. Felicitari pentru aceasta initiativa. Daca lacomia unora n-ar fii atat de mare planeta
    ar fi mai curata si mai indestulatoare pentru tote fintele de pe aceasta planeta.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*