National Geographic România a împlinit 15 ani

Foști și actuali colaboratori ai revistei National Geographic România

Sunt momente în viață – când mâna sorții trage linie cu vreo aniversare, naștere, năpastă sau revoluție – când spui stop joc, simți că trebuie să înoți la mal, să ieși cumva din fluviul devenirii și să consulți busola. Cam așa ne simțim acum, la aniversarea de 15 ani a revistei National Geographic România.

Datorită resurselor de timp și bani investite, reportajele noastre au fost dintotdeauna un tip aparte de jurnalism. Prin anii 1980, în perioada de glorie a unui National Geographic fără concurență, bugetul unui articol din ediția internațională ajungea la un milion de dolari. Deadline-ul pentru un reportaj: circa un an.

Principiul era – și a fost o vreme și pentru mica noastră ediție: „nu mă interesează cât costă, nu mă interesează cât durează – vreau să iasă perfect!”. Chiar dacă șurubul eficienței s-a tot strâns în presa scrisă de pretutindeni din lume, anii aceștia au însemnat pentru noi o permanentă goană spre dreptughiul galben, o școală a excelenței în jurnalism, solomonăria deprinderii seceretelor acestui brand de iarbă a fiarelor a cărei magie deschide peste tot lacăte și inimi. Și NG a rămas pentru noi cea mai frumoasă revista din lume!

Redactorul-șef al revistei, Cătălin Gruia, trece în revistă cei 15 ani cu National Geographic. Foto: Iulian Iacob

Am încercat să ne ridicăm la înălțime faimei ei de câte ori am abordat subiecte locale. Cele 15 coperte expuse pe simeze la evenimentul aniversar au fost doar o selecție simbolică din cele 34 de numere care au avut drept cap de afiș teme românești. Alte zeci de articole despre România s-au regăsit în paginile celor 180 de ediții la care am lucrat.

Am încercat să analizăm în profunzime temele mari care preocupă societatea noastră, de la istoria veche sau foarte recentă a țării și a minorităților sale la protecția naturii, de la protejarea speciilor valoroase, la frumusețile Deltei Dunării, de la jaful din păduri sau distrugerea râurilor de munte la problema deșeurilor sau fenomenul economic și social al hipermarketului. Am încercat însă să ducem cititorii și în cotloane neexplorate, în nișe pe care le-am găsit fascinante: cercetășia, meșteșuguri pe ducă, povestea orgilor baroce din Transilvania, adevărata istorie a Apostolului Andrei, fizicieni români colaboratori ai CERN, economia calului, o boală endemică având cauze încă nedeslușite, satul lui Cioran sau viața unui doctor de țară.

Cu toate aceste amintiri în minte, am reușit, în luna mai, luna aniversară, să ne adunăm prietenii și colaboratorii vechi și noi pentru a marca 15 ani românești, 130 de ani de istorie a brandului, o schimbare la față remarcabilă, care aduce NG din nou în pas cu timpurile.

Cristian Lascu, primul redactor șef al National Geographic România, rememorând amintiri de la începuturile revistei. Foto: Iulian Iacob
Răsfoind noul număr al revistei National Geographic România. Foto: Iulian Iacob

Aniversarea de 15 ani a marcat și tot mai strânsa noastră colaborare cu un frate de sânge. Parteneriatul cu postul de televiziune National Geographic se reflectă în luna iunie pe copertă: tema GENIUL, urmărită de National Geographic pe tot parcursul anului, a pus în revistă o rubrică, un articol de fond în numărul curent, iar pe ecrane un serial, al cărui al doilea sezon e dedicat marelui pictor spaniol. Ca o surprinză aniversară, colegii de la televiziunea National Geographic ni l-au adus, ca invitat special, pe Gabriel Constantin, actorul român care joacă rolul avocatului francez Riandee, în timpul procesului dispariției Monalisei din Louvre în 1911, când Picasso a fost acuzat de furt împreună cu alți prieteni…

După vizionarea primului episod din GENIUl: Picasso, actorul Gabriel Constantin a tras la sorți câștigătorul celor 2 bilete Wizzair spre Malaga, orașul natal al artistului spaniol. Foto: Florin Ghioca

București Mall a fost o gazdă impecabilă, atât pentru brunch-ul organizat în lounge area, cât și pentru vizionarea primului episod din Geniul: Picasso. Invitații au avut parte și de o altă surpriză: unul dintre ei a devenit, prin tragere la sorți, beneficiarul a două bilete a de avion la Malaga, orașul natal al lui Picasso, dar și al lui Antonio Banderas, care joacă rolul artistului în serial.

Am putut încheia astfel rotund evenimentul cu o temă recurentă a NG: călătoria. Fie ca și de acum înainte să călătorim cu spor, să vă aducem vești și imagini care să vă țină alături de noi încă mulți ani.

Redacția NG

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*