Noul National Geographic

Vedere spre crama Purcari. Foto: Costas Dumitrescu

Începând cu ediția din septembrie 2018, în revista National Geographic România vei găsi mai multe pagini dedicate reportajelor locale.

Moldova, patria vinului

Am fost în Moldova, mica națiune pentru care vinul de calitate a devenit proiect de țară. În 2018, Chișinăul este Capitala Mondială a Turismului Vinicol, iar vinurile din republică adună metalii la concursurile internaționale. Azi, cele circa 20 de vinării mici și mijlocii s-au reorientat către excelență și calitate. Vinurile de la Purcari, Gitana Winery, Castel Mimi sau spumantele de la Cricova merită degustate.

Foto: Costas Dumitrescu

Continuăm cu un reportaj amplu despre povestea primului proiect de conservare dedicat exclusiv lupului din România. “Prezent și totuși nevăzut, acuzat adesea fără vină de fermieri și vânători, protejat de lege și totodată braconat oriunde și oricum, lupul reprezintă un subiect care necesită multă perseverență și efort pentru a-l cunoaște”, spune conservaționistul Silviu Chiriac.

Proiectul Wolflife, al cărui director este Silviu Chiriac, unul dintre cei mai importanți conservaționiști din România, a fost elaborat și aprobat prin Ordin al Ministrului Mediului primul plan național de acțiune pentru conservarea speciei. Proiectul a avut sprijinul partenerilor de la Agențiile pentru Protecția Mediului Harghita și Covasna și al celor de la Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice – și, mai ales, s-a bucurat de implicarea a peste 25 de voluntari veniți, pe rând, din toate colțurile Europei. 

Au fost colectate sute de probe biologice care au ajutat la stabilirea primelor profiluri ADN ale lupilor de la noi.

“Am fost, cu ajutorul acestor echipamente, extrem de fericiți să filmăm lupi în cele mai ascunse locuri și am văzut cât de ordonată e ierarhia în haita plecată la vânătoare. (…) Am fost uimiți să înțelegem cum lupii solitari pleacă din haita mamă și pot traversa sute de kilometri de pădure până își formează o nouă haită, pe un teritoriu liber”, mai spune Silviu Chiriac în articolul din revistă. 

 

Descoperă sumarul ediției de septembrie a revistei National Geographic România.

Citește editorialul redactorului-șef, Cătălin Gruia >> Premiere lupești.

Găsești revista National Geographic România la punctele de difuzare a presei.

Din următoarea ediție, care apare pe 2 octombrie, vei afla cum a ajuns Viscri, un sat cu peste 80 % populație de etnie romă, bijuteria coroanei satelor săsești și brandul cel mai faimos al turismului rural din România. Foto: iStock, Costas Dumitrescu

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*