Industria Balneo și SPA din România aproape de colaps

Perspectivă aeriană a lacului Ursu.

 Organizația Patronatelor Turismului Balnear din România, desprespa.ro și Alianța pentru Turism au lansat un apel de urgență pentru salvarea României balneare.

În 2019, peste 2,27 milioane de turiști au cheltuit peste 367,5 milioane de euro în stațiunile balneare din România. În 2020, numărul turiștilor care și-au făcut curaj să vină la Tușnad, Vatra Dornei, Băile Govora, Sovata, Băile Herculane, Calimănești, Techirghiol, a fost mai mic cu 60% decât anul trecut. În aceste condiții, stațiunile balneare, cei peste 25.000 de angajați din balneologie și SPA, dar și peste 60% din companiile cu profil balneo și spa riscă să intre în faliment până la finalul anului.

În piața Spa, în 2019 au fost peste 1,21 milioane de clienți, dintre care peste 1 milion au optat pentru relaxare la saune si piscine si 217.000 pentru tratamente spa de relaxare și prevenție, conform datelor centralizate de www.despreSpa.ro. 

În acest moment hotelurile din stațiunile balneare rămân paralizate din cauza facilităților închise încă din luna martie. Industria se pregătește să închidă porțile stațiunilor și să trimită acasă mai mult de 50% specialiștii din domeniu, dacă măsurile de redeschidere nu vor fi adoptate foarte curând. 

”E un moment foarte greu pentru antreprenorii și investitorii din întreaga țară. Trebuie înțeles urgent că până la sfârșitul anului riscăm să nu mai avem această industrie în România. Investițiile sunt blocate iar previziunile sunt absolut dramatice. Nu putem crede că suntem în postura de a cere dreptul să lucrăm, după ce am ridicat din praf și cenușă această industrie. Nu vrem să ne vedem colegii și familiile lor fără locuri de muncă și nici orașele balneare fără singura lor sursă de venit. Suntem pregătiți să demarăm mișcări de protest dacă nu se vor lua măsuri urgente. Poate vom avea într-o zi oameni în conducere care să iubească această industrie”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă Nicu Rădulescu, Președintele OPTBR.

În cadrul acestei conferinței, specialiști medicali, antreprenori și investitori au sublinitat necesitatea de repornire completă, arătând că industria este pregătită să deschidă cu măsuri de siguranță necesare, fiind deja o industrie ce lucrează cu rigori de igienă specifice unui centru medical și ce acum poate să vină în susținerea întăririi imunității în aceste momente importante.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*