Eye in the Sky

Foto: thinkndo.teamnet.ro

Dezleagă tainele naturii cu ajutorul „ochiului din cer”

Text: Oana Cojocaru

Câţi pelicani sunt în Delta Dunării? Cât de mare este un sit arheologic mic? În ce râuri sunt deversate cele mai multe deșeuri? Imaginează-ţi că ai avea un ochi în cer! Ce ţi-ai dori să afli? Studenţii din România pot acum să găsească singuri răspunsul la astfel de întrebări, cu ajutorul tehnologiei UAV (Unmanned Aerial Vehicle), puse la bătaie de integratorul de soluţii IT&C TeamNet ca premiu în cadrul competiţiei Eye in the Sky.

Concret, Eye in the Sky este un concurs de idei care se adresează studenţilor, masteranzilor și doctoranzilor din România și care are ca miză utilizarea tehnologiei UAV drept instrument de cercetare. Tehnologia UAV reprezintă un avion de mici dimensiuni, fără pilot, care poate fi manevrat de la sol și care poate fi  echipat cu diverși senzori, în funcţie de tipul de misiune pe care îl execută.

Avionul pe care TeamNet îl pune la dispoziţie în cadrul Eye in the Sky este Hirrus UAV, un aparat care poate culege date din zbor prin intermediul unor senzori de poluare, de detecţie radiaţii, de tip cameră video sau foto etc. Hirrus este un avion cu elice propulsivă, de dimensiuni relativ reduse – 1,07 lungime și 2,35 m anvergura aripilor și o greutate de maximum 7 kg. Aparatul are o autonomie de zbor de 180 minute, este lansat de pe o rampă și recuperat cu ajutorul unei parașute.

Dacă te întrebi ce se poate face cu acest avion, află că aplicaţiile sale pot fi variate: de la filmarea unui parc natural sau cartografierea culturilor agricole, până la fotografierea unui obiectiv turistic sau studierea cursului unui râu într-o zonă mai puţin accesibilă. De asemenea, se poate măsura nivelul de poluare dintr-o anumită zonă, monitoriza traficul de pe o autostradă sau chiar localiza un zăcământ natural.

Mai mult, acest tip de avion nu este dedicat numai domeniului cercetării, ci poate avea utilizări practice foarte folositoare, precum detectarea unui incendiu într-o pădure și facilitarea stingerii acestuia, urmărirea braconierilor sau chiar aprovizionarea cu medicamente a unui sat izolat, la care nu se poate ajunge pe cale terestră.

Întrucât datele obţinute cu ajutorul acestui instrument de cercetare pot fi aplicate în domenii variate de interes, de la arheologie și agricultură la transporturi, de la geofizică la ecologie etc., Eye in the Sky se adresează tuturor studenţilor, indiferent de specializarea lor, atât timp cât aceștia pot demonstra aplicabilitatea proiectului lor prin intermediul tehnologiei UAV.

Cei interesaţi se pot înscrie în competiţie, singuri sau în echipe de maximum cinci persoane, până pe 21 decembrie. În funcţie de originalitate, dar și de fezabilitate, vor fi alese șapte proiecte câștigătoare, care vor beneficia de tehnologia UAV. Zborurile vor avea loc în perioada aprilie – mai, când condiţiile meteorologice și nivelul vegetaţiei vor fi favorabile executării a astfel de misiuni. De asemenea, autorii celor mai bune trei proiecte vor fi recompensaţi cu câte o vacanţă de tip city break într-o capitală europeană.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*