Prima clădire veche-ultramodernă din România

Ruina, integrată în volumul nou, funcționează ca un ecran purtând urmele gloanțelor și incendiului de la Revoluție.

Text: Cătălin Gruia

Bătrânica s-a oprit în stradă, a pus sacoșele jos și a ridicat hipnotizată ochii spre clădire.

S-a uitat luuung, apoi s-a îndreptat spre soțul – un pensionar spilcuit, cu pălăriuță de modă veche – care o aștepta câțiva metri mai în față, exclamând:  „Nu am înțeles nimic.“ Proiectul de 10 ani al arhitecților Zeno Bogdănescu și Dan Marin – un ultramodern imobil de birouri crescut dintr-o ruină declarată monument istoric – e unicat în România.

Clădirea place tinerilor, nedumerește bătrânii mai conservatori, e vânată cu aparatele de fotografiat de turiștii străini. Gloanțele și focul evenimentelor din decembrie 1989 au transformat o anonimă vilă burgheză bucureșteană de secol XIX, din strada D. Dobrescu nr. 5, într-un martor simbolic al revoluției. Clădirea în ruină – pe un teren de numai 206 mp, dar pe un amplasament excepțional – a devenit în 1990 proprietatea Uniunii Arhitecților din România, care a organizat un concurs pentru reconversia ei în sediul UAR.

„Ne-am propus să dăm un sens casei noi, care se naște din casa veche, într-un proiect ce stă sub semnul desprinderii, dar în care noul crește organic din vechi“ – spune arhitectul Dan Marin.

Foto: Radu Igazsag

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*