Consideratii privind schimbarile climatice in sud-vestul Romaniei

Transalpina

In legatura cu problema schimbarilor climatice, este util de semnalat controversa celebra care se discuta aproape permanent: variabilitate climatica sau schimbari climatice?

La modul general vorbind, controversa nu este specifica doar climatologiei si sistemului climatic. Dacă avem un sistem dinamic S(v1, v2, v3,… vn) unde v1, v2, v3,… vn, sunt variabilele sistemului, toate formele pe care le poate lua S, pentru orice valori ale variabilelor fac parte din variabilitatea sistemului. Daca schimbam cel putin una din variabilele vn din sistem, cu alta de alta natura, daca scoatem o variabila din sistem, sau adaugam o variabila noua, atunci spunem ca avem o schimbare a sistemului, adica de fapt sistemul este altul.

Asadar, sistemul climatic al Pamantului cu variabilele specifice C (temperatura, precipitatii, vant, umezeala…etc.), in esenta nu poate fi schimbat, deci la modul general este vorba de variabilitate climatica. Cu toate acestea nu putem afirma ca de-a lungul erelor de timp, climatul Pamantului a fost acelasi, in diverse perioade de timp anumiti factori au influentat mult si decisiv climatul.

IPCC (Comitetul Interguvernamental privind Schimbarea Climei), a admis termenul de schimbari climatice datorita vitezei cu care se deruleaza variabilitatea climatica si a rapiditatii cresterii temperaturii medii globale. In plus mai observam ca impactul factorului antropic asupra sistemului climatic cu toate aspectele lui, poate fi considerat fara dubii ca o componenta noua a sistemului ceea ce ne indreptateste si mai mult sa admitem termenul de schimbari climatice ca fiind o realitate a zilelor noastre. Oricum am discuta problema, cert este ca limitele de variatie a multor parametrii climatici s-au schimbat fata de secolul trecut si vor continua sa se schimbe, procesul fiind in plina derulare si deocamdata, nu se intrevede o posibila stopare sau incetinire, asadar ceva s-a schimbat si se schimba. Principala schimbare climatica la nivel planetar este incalzirea climatica globala, din care decurg o multitudine de aspecte ale schimbarilor climatice la nivel planetar.

In sud-vestul Romaniei analiza coeficientilor de crestere a valorilor de temperatura la toate statiile meteorologice a relevat, cu putine exceptii, datorate conditiilor locale, tendinta de crestere a acestora.

Analiza coeficientilor de crestere a valorilor de temperatura (minimele termice lunare, mediile lunare, maximele lunare), pentru ultimii 52 de ani, arata că cele mai mari pante de crestere se inregistreaza in sezonul rece, mai ales in lunile ianuarie, februarie si martie, ceea ce explica foarte bine cresterea frecventei iernilor calde si a imprimavararilor timpurii. Valori mari se inregistreaza si in anotimpul de vara, ceea ce justifica depasirile repetate ale maximelor termice lunare, mediilor si minimelor lunare de temperatura. Valori crescatoare moderate ale coeficientilor de crestere a valorilor de temperatura se inregistreaza in anotimpul primavara, iar in anotimpul toamna, se observa cele mai mici valori ale acestora. Valorile negative se inregistreaza izolat, doar la unele statii, la valorile minime din lunile februarie, aprilie si decembrie, la  valorile maxime in lunile septembrie si octombrie si la valorile medii, in luna noiembrie, ceea ce justifica surclasarile minimelor si mediilor lunare de temperatura.

Analiza valorilor patratului coeficientului de corelatie multipla pentru graficele temperaturilor minime lunare, medii lunare si maxime lunare, arata ca valorile foarte mari se inregistreaza in lunile de vara, ceea ce justifica variabilitatea mare a maximelor termice lunare.

Valori mari ale acestui parametru se inregistreaza si in intervalul ianuarie – martie, cu aceiasi semnificatie, care de fapt concorda cu trendul crescator al parametrilor ce caracterizeaza temperatura. Cele mai mici valori se inregistreaza in sezonul de toamna, care semnifica o relativa stabilitate a valorilor de temperatura toamna, de-a lungul intervalului de 52 ani analizat.

Fenomenul incalzirii globale a marcat evolutia climatului in special in ultimii 30 de ani, perioada in care au fost surclasate extremele termice pozitive lunare, dar si minimele termice cele mai mari inregistrate in ultimii 120 de ani. De exemplu, maxima termica absoluta a aerului, in luna iulie, este acum de 44.3°C, valoare inregistrata la statia meteorologica Calafat, in data de 24.VII.2007, (care este record termic si pentru intreaga tara), in timp ce in secolul trecut, maxima termica lunara in Oltenia a fost de 41.8°C, valoare de temperatura inregistrata la statia meteorologică Strehaia la data 5.VII.1916,  nesurclasata pana in anul 2000.

Regimul precipitatiilor a suferit modificari importante prin cresterea variabilitatii sale, perioadele excesiv de ploioase survenind rapid dupa intinse perioade secetoase. La unele statii meteorologice, au fost depasite cantitatile anuale de precipitatii inregistrate in secolul trecut: de exemplu, la statia meteorologica din Craiova, cantitatea anuala record de precipitatii este acum de 1082.3  l/m2, cantitate inregistrata in anul 2005. Aceasta cantitate surclaseaza cu mult, valoarea record de precipitatii din secolul trecut, care a fost de 792.4 l/m2, cantitate inregistrata la aceiasi statie meteorologica, in anul 1972.

Cantitatile lunare de precipitatii record inregistrate in secolul trecut nu au mai fost atinse in perioada de inceput a acestui nou secol, ceea ce sugereaza o scadere de ansamblu a valorilor de precipitatii lunare.

Frecventa iernilor calde a crescut, la fel, a crescut si valoarea mediilor lunare de temperatura din timpul acestora, fata de iernile calde din secolul trecut.

A crescut frecventa imprimavararilor timpurii pentru zona de sud-vest a Romaniei, de exemplu: lunile ianuarie, februarie si martie sunt mai calde, ceea ce a determinat pornirea mai timpurie in vegetatie a plantelor.

S-au inregistrat unele toamne excesiv de secetoase, cu toate ca toamna, de regula pentru aceasta zona a tarii, se inregistreaza maximul secundar de precipitatii.

Ca urmare, brumele tarzii  de primavara au fost distructive, deoarece au surprins vegetatia in stadii inaintate de dezvoltare.

La toate statiile meteorologice din Oltenia, analiza datelor referitoare la vant,  releva descresterea valorilor medii anuale si lunare.

Cu toate ca tendinta climatica de incalzire este evidenta, in unele ierni s-au inregistrat perioade relativ scurte de iarna severa, care au surclasat unele minime termice, de la unele statii meteorologice, dar fara sa atinga intensitatea iernilor severe din secolul trecut.

Abateri importante de la regimul climatologic din secolul trecut au determinat cresterea frecventei fenomenelor de risc climatic, care au provocat insemnate pagube materiale si pierderi de vieti omenesti.

Toate acestea ne permit sa concluzionam ca fenomenul incalzirii climatice globale, la nivel  regional provoaca depasirea extremelor termice.

Climatul Olteniei rezoneaza foarte bine cu climatul din sud-estul Europei, resimtind cresterea influentei climatului mediteraneean, aspect datorat incalzirii globale.

Autori: dr. Ion Marinica, dr. Victor Viorel Vatamanu, Andreea Floriana Marinica, dr. Dana Maria Oprea – Centrul Meteorologic Regional Oltenia, Bachelor of Siences, Klimacampus, Hamburg Germania, Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Geografie

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*