Azil pentru străbunica bisericilor muntenești

Foto: Bogdan Croitoru

 

Cea mai veche biserică de lemn din partea de sud a României a fost restaurată și relocată – din cimitirul cătunului Cărpinișu, comuna Pietrari, la Muzeul Satului Vâlcean, de la Bujoreni.

Text: Catalin Gruia

Acest monument de patrimoniu cultural, folosit în ultimii ani pe post de depozit, este la a patra adresă. „Când am extras stratul de frescă de pe timpanul dintre pronaos și naos, chiar în ultima zi de lucru, au ieșit la lumină pisaniile (documente de atestare) originale ale monumentului,  ambele scrise pe aceeași grindă“ – spune Alexandru Nancu, directorul Proiectului SALVart.

La sfârșitul secolului al XVI-lea, lăcașul de cult a aparținut unui schit sau unei curți boierești din zonă, așa cum dovedește pisania cea mai veche.

A doua inscripție spune: „Să se știe că s-au făcut în zilele lui Ion Constantin (Serban) Vodă, terminată la 8 decembrie 7164 (1655); a făcut-o popa Vasilie și satul. A scris David, meșter: Ognea Ionu“

La această a doua ctitorire făcută de Popa Vasilie, într-un sat de moșneni neidentificat, bisericuței i-a fost adăugat pronaosul.

Cea de-a treia mutare a fost în anii 1736-1737, în

cătunul Cărpinișu al comunei Pietrari, când biserica a fost rectitorită a treia oară de Gheorghe, fiul popii Vâlcu, în timpul păstoririi episcopului Climent.

In 2009, specialiștii din cadrul Proiectului SALVart au realizat cu un scaner laser o imagine digitală tridimensională a bisericii așa cum era ea in situ. Apoi au început lucrările de demontare. Apoi biserica a fost restaurată și adusă la Muzeul Satului Vâlcean, care va avea grijă cum se cuvine de „această străbunică a bisericilor muntenești“ – cum a numit-o istoricul de artă Luiza Barcan. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*