Pribegia unei inimi regale

Foto: George Dumitriu

Inima reginei Maria a României – păstrată la muzeu

Regina Maria Alexandra Victoria de Edinburgh s-a săvârșit din viață la Castelul Pelișor pe 18 iulie 1938. Conform dorinței sale, inima i-a fost depusă în biserica ortodoxă „Stella Maris” din grădina Palatului de la Balcic, pe litoralul din Cadrilater al Mării Negre.

„Cu trupul voi odihni la Curtea de Argeș, lângă iubitul meu soț, regele Ferdinand, dar doresc ca inima mea să fie așezată sub lespezile bisericii ce am clădit-o.”

Mai întâi, inima a fost așezată într-o casetă octogonală, din argint (444,73 g.); aceasta, înfășurată într-un drapel dublu al României și Marii Britanii, a fost introdusă într-o a doua casetă din argint aurit (7.573 g), pe care sunt montate 307 pietre prețioase (in imagine). Caseta este decorată cu motive florale și medalioane în formă semicirculară, cu stemele județelor țării. Pe capac sunt stemele Marii Britanii și României, surmontate de o coroană și în colțuri de câte un personaj alegoric. „Ambele casete au fost învelite cu pavoazul arborat ori de câte ori regina Maria se afla la bordul bricului «Mircea I», nava școală a Marinei Militare Române. În ultima cursă a bricului «Mircea», toate piesele, împreună cu inima reginei, au ajuns la Balcic însoțite de generalul Gheorghe Mihail și au fost depuse într-o urnă din marmură albă în biserica «Stella Maris»” – spune istoricul Radu Constantin Coroamă.

După cedarea Cadrilaterului, în urma Tratatului de la Craiova din 7 septembrie 1940, casetele cu inima reginei Maria au fost aduse de fiica sa, principesa Ileana, la Cotroceni. „Apoi, principesa a obținut aprobarea regelui Carol al II-lea de a transporta inima reginei la Castelul Bran. În 1968, Nicolae Ceaușescu a trecut pe la Bran și a observat flori mov prinse de grilajul criptei de peste râu. Securiștii lui au intrat pe fir imediat. Chiar a doua zi, directorul Muzeului Castelului Bran a observat că grilajul metalic din stâncă era forțat. Temându-se de ce e mai rău, el a decis să desfacă urna din marmură, transferând casetele în interiorul castelului. Podețul și dalele de piatră ce duceau către locul unde se odihnea inima reginei Maria au fost scoase” – spune Dorina Tomescu, muzeografă la Muzeul Național de Istorie a României.

Din martie 1971, inima și casetele în care a fost adăpostită se află în Tezaurul istoric de la Muzeul Național de Istorie a României.

 

Text: Catalin Gruia

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*