Tabără de aventură și explorare în România

Sarmisegetuza Regia, capitala dacilor. Foto: 123rf

Cea de-a 12-a ediție a Balkan Caver’s Camp, întâlnirea speologică balcanică a federațiilor de speologie, are loc pentru prima oară în România în perioada 2 – 8 iulie 2018, în Baru Mare, Țara Hațegului. Este un eveniment de amploare, dedicat și împlinirii a 150 de ani de la nașterea lui Emil Racoviță. Evenimentul va găzdui atât Congresul Național de Speologie, cât și cea de-a 36-a ediție a Concursului Internațional ”SpeoArta”, concurs de fotografie destinat pasionaților de peșteri.

În 2018, sărbătorim 150 de ani de la nașterea lui Emil Racoviță, părintele biospeologiei și al speologiei românești și ne dorim ca Balkan Caver’s Camp 2018 să readucă în atenția  publicului, în anul centenarului,  importanta contribuție pe care românii o au pentru conservarea naturii din Carpați, punând în lumină cercetări ale specialiștilor români, în context internațional. Este poate singura ocazie pentru pasionații de natură, dar și pentru specialiști, să aibă acces la trasee organizate cu ghizi și specialiști, într-una dintre cele mai frumoase zone din Carpați, munții care adăpostesc ultimele zone cu adevărat sălbatice din Europa. De asemenea, evenimentul va găzdui și personalități din străinătate,” spune Spencer Coca, Președintele Federației Române de Speologie. 

Programul evenimentului cuprinde: trasee turistice, excursii la cetățile dacice, intercalate cu prezentări științifice, expoziții, spectacole multimedia,concursuri. Seara nu vor lipsi muzica, focul de tabără, poveștile și legendele medievale, filmele documentare și ceaunele cu mâncare.

Pe lângă turele de lucru în peșteră cu speologii prezenți, în cadrul Balkan Caver’s Camp se vor organiza trasee de drumeție alpină și parcurgere de canioane sub îndrumarea rangerilor de la cele trei parcuri implicate în proiect: Munții Retezat – la lacul Bucura și vârful Peleaga 2509 m, Retezatul Mic – zona Piule Iorgovanu inclusiv canioane, Munții Parâng – ascensiune vârful Parângul Mare 2519 m, Munții Șureanu – zona Fundătura Ponorului. Nu vor scapa nevizitate nici obiective ca cetățile dacice din Munții Orăștiei, cea mai importantă fiind Sarmisegetuza Regia, capitala dacilor.

Ariile Naturale Protejate din Romania, în special parcurile naționale și naturale au o valoare uriașă, atât la nivel european cât și planetar, iar punerea lor în lumină și un management sustenabil poate aduce nu numai o dezvoltare a comunităților din zona ci și a economiei în general. AAANP – Asociația Administrațiilor de Arii Naturale Protejate este și unitate de management pentru rețeaua de parcuri din Carpați, în care sunt implicate 8 țări, din Austria până în Ukraina, o suprafață de 209000 km2 și o populație de 17 milioane de locuitori. Ne bucurăm foarte tare că susținem Balkan Caver’s Camp 2018, un eveniment de renume, care pentru prima dată se va organiza în Romania, la confluența a trei dintre cele mai iubite parcuri: Parcul Național Retezat, Parcul Național Grădiștea Muncelului-Cioclovina și Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului – Geopark UNESCO” completează Mircea Verghelet, Președinte AAANP.

Vor susține prezentări în cadrul Balkan Caver’s Camp

Jean-Pierre Bartholeyns – Președintele Uniunii Internaționale de Speologie, Didier Cailhol – Asociaţia de speologie Franţa- România, Dr. Șerban Sârbu – Universitatea de Stat din California-Chico, Antonya Vlaykova – Președinte al Comisiei Europene pentru Salvarea Peșterilor, Gyula Hegedus – Secretar Adjunct al Uniunii Internaționale de Speologie, Alexey Zhalov – Președintele Uniunii Balcanice de Speologie, Spencer Coca – Președintele Federației Române de Speologie, Mircea Vergheleț – Președintele Asociației Administrațiilor de Arii Naturale Protejate, Andrei Posmoșanu – fotograf speolog și redactor-sef al Speomond România, Cristian Lascu – speolog, explorator și primul redactor-șef al revistei National Geographic România, fotografii Cristian Țecu și Cosmin Nistor. 

Mai multe detalii despre tabără: www.balkancaverscamp.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*