Balkan Rivers Tour ajunge în România

Iubitorii apelor curate de munte din România sunt invitați să se alăture de pe 15 pe 20 aprilie pe valea Buzăului unei inițiative de salvare și sensibilizare a publicului – Balkan Rivers Tour.

Turneul balcanic a echipei de inițiativă numite Balkan River Defence se află la a patra ediție, iar anul acesta va petrece câte o săptămână în România (în aprilie), Slovenia (în iulie) și Bulgaria (în septembrie).

La noi în țară, echipa de activiști va stabili o tabără de bază la Gura Teghii (Green Camp), unde vor avea loc ateliere, proiecții de film și întâlniri cu localnicii care vor sau ar putea fi inspirați să își protejeze râurile. În fiecare dimineață, echipa va străbate porțiuni de râu cu caiacul pe unul din cursurile de apă pus în pericol de hidrocentrale (Bâsca Mică, Bâsca Rozilei), iar cei care nu sunt deprinși cu vâslele vor avea ocazia să ia contact direct cu regiunea, făcând drumeții sau mergând la pescuit.

Săptămâna se va încheia cu o operațiune de curățare a unei porțiuni de râu. Apoi o flotilă de caiace și ambarcațiuni de rafting va participa într-un protest plutitor față de politicile care nu țin cont de valoarea și serviciile de mediu pe care le oferă aceste ape. Protestul e gândit să le ofere vizibilitate activiștilor locali care încearcă să stopeze proiecte dăunătoare pentru mediu.

În ultima seară, proiecția documentarului „The Undamaged” și o petrecere cu muzică live va încheia săptămâna românească.

„După o iarnă întreagă de planificare și emailuri, nu aș putea fi mai entuziasmat că în sfârșit pornim la drum”, a spus Rok Rozman, fondatorul grupului Balkan River Defence și organizatorul turneului. „Avem o echipă extraordinară de fotografi, cameramani, canotori și artiști. Oameni din toată Europa, care au devenit participanți permanenți la evenimentele noastre, oriunde ne-am afla, ni se vor alătura în tabăra de bază și vom petrece o săptămână făcând strategii pentru protejarea acestor locuri sălbatice – asta în timp ce ne distrăm și trăim tot felul de aventuri, desigur.”

Primul turneu balcanic a avut loc în 2016 iar organizatorii îl numesc cea mai mare acțiune directă de conservare a râurilor din Europa. Inițiativa vine în sprijinul organizațiilor locale de mediu pentru a păstra râurile balcanice curate și neatinse de distrugeri inutile. Sunt în discuție 2.700 de baraje propuse, din Slovenia până în Grecia. În locul lor, inițiativa propune alternative viabile de dezvoltare precum turismul sustenabil, care le poate aduce mai multă bunăstare localnicilor decât microhidrocentralele care satisfac doar lăcomia unor investitori.

Echipa Balkan River Defence te invită să li te lături sau să le urmărești activitatea pe social media (Facebook și Instagram @balkanriverdefence)

Programul săptămânii românești din 2019 în posterul de mai jos

Despre sitația barajelor de pe râurile de munte din România vezi și articolele Microhidrocentrale, macroprobleme sau Abătute, apele noastre au nevoie de protecție

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*