Jidvei înseamnă pasiune, dedicare și viziune

Castelul Bethlen Haller
„Astăzi, Jidvei înseamnă mai mult decât 2.500 de hectare de plantații viticole, patru crame și tehnologie de ultimă oră. Jidvei înseamnă pasiune, curaj, dedicare și viziune, înseamnă trei generații care duc mai departe povestea vinului din podgoria Târnave. Acesta este adevărul nostru, adevărul Jidvei.” – Maria Necșulescu, director general adjunct al companiei Jidvei.

Ați crescut într-o familie în care arta vinului este pe primul loc… Când ați știut că vreți să fiți parte din această poveste?

Cumva am știut dintotdeauna că Jidvei va face parte din viața mea.De mică i-am văzut atât pe tatăl, cât și pe bunicul meu implicați în această afacere și nu am putut să nu mă îndrăgostesc de tot ceea ce înseamnă strugurele și procesul său de transformare în vin. Pe măsură ce am crescut, am realizat că în spatele acestui proces sunt mult mai multe domenii conexe, la fel de importante în asigurarea succesului unei companii. Unul dintre ele este și administrarea afacerilor, iar facultatea pe care am urmat-o la University College London m-a ajutat să mă pregătesc ca să pot contribui la conducerea și dezvoltarea companiei.

Ce ați învățat să vedeți altfel de la Wine and Spirits Eucation Trust?

Cursurile urmate la Wine and Spirits Education Trust au fost extrem de importante, ajutându-mă să aprofundez atât cunoștințele despre vinuri, cât și simțurile, pentru o analiză senzorială adecvată a vinurilor și pentru a aprecia corect produsele noastre, dar și pe cele ale competitorilor. Consider că pentru a evolua e important să-ți cunoști foarte bine produsele și să știi unde te situezi în raport cu competiția. La urma urmei, cum poți crește mai bine o afacere dacă nu cunoscând-o în detaliu?

Care parte a producției de vinuri vi se pare cea mai pasionantă?

Procesul de producere a vinului începe cu aproape patru ani înaintea obținerii primului strugure, odată cu altoirea butașului în școala noastră de viță-de-vie. Acesta este plantat pe un teren atent ales și pregătit, urmând ca după trei ani să ne bucurăm de prima producție de struguri. Grija pe care echipa de viticultori o acordă viței-de-vie pentru a asigura o producție sănătoasă de struguri este dublată de eforturi susținute de-a lungul întregului an. Toate acestea reprezintă doar o parte din ceea ce înseamnă producția de vin, deoarece perioada de recoltat marchează momentul în care echipa de oenologi își dovedește măiestria în arta vinului. Este impresionant cum boabele mici de strugure sunt transformate într-un produs care prin gust, aromă și aciditate încântă simțurile. De aceea, pentru mine, toate aceste etape sunt la fel de importante și necesită la fel de multă pasiune.

Crama Tăuni

Îmi este greu să aleg, pentru că fiecare are o semnificație și o valoare aparte. De exemplu, crama Jidvei este cea mai mare dintre cele patru, având o capacitate de stocare de 21, 5 milioane litri, fiind și locul unde se îmbuteliază toate produsele noastre. Fără ea, întreaga afacere nu ar fi existat. Importantă este și cea de la Tăuni, cea mai mare cramă gravitațională din Europa și prima de acest fel din România. Tăuni este expresia evoluției Jidvei, o încununare a eforturilor depuse atât de tatăl și bunicul meu, cât și de întregul colectiv, simbolizând modernizarea și puterea de dezvoltare ale companiei.

Cum se poate face vin sustenabil și ce a făcut Jidvei în această direcție?

Domeniul viticol este serios afectat de schimbările climatice și de aceea este important să gândim pe termen lung, să ne adaptăm și să găsim soluții pentru a le limita efectul negativ. Trebuie să profităm de evoluția tehnologiei și să o folosim în sprijinul nostru. În anul 2019, am demarat modernizarea Cramei Bălcaciu, care a presupus achiziția unei coloane de distilare a vinului cu o capacitate de 40.000 l/24 h. Însă, o componentă foarte importantă o reprezintă valorificarea reziduurilor obținute în urma presării strugurilor (biomasa) prin centrala de gazeificare – coloana de distilare folosește aburul produs din peleții de corzi, asigurând întregul consum termic și electric al cramei.

Îmbunătățim continuu procesele de producție prin: sprijinirea diversității și limitarea intervenției chimice, gestionarea produselor secundare din viticultură (o parte din materialul lemnos este tocat și utilizat ca îngrășământ natural și sursă de humus, dar și ca sursă de energie; din semințele de struguri vom obține ulei), gestionarea durabilă a apei, reducerea cantității de substanțe folosite la tratamentele fitosanitare, adaptarea sectorului viticol la schimbările climatice (înființarea de plantații cu soiuri rezistente la stres climatic).

Dar nu putem vorbi despre sustenabilitate fără a ne implica și în viața comunității din care facem parte. Doar având grijă de cei de lângă noi putem construi un mâine mai bun. În vara anului 2010, a fost înființată Asociația Jidvei – Viitor prin Educație deoarece am considerat că una dintre cele mai importante și solide investiții pe care le putem face este în educație. Asociația are activități și programe de susținere a grădinițelor din zonă – asigurând, în ultimii ani, hrana zilnică pentru circa 180 de copii –, burse de studiu pentru copii și tineri din medii defavorizate sau din familii cu venituri reduse, cât și burse și premii pentru elevi și studenți cu rezultate excepționale. Promovăm performanța în orice domeniu și sprijinim financiar activități culturale și sportive.

Cum evoluează partea de oenoturism a businessului?

Proiectul de oenoturism este strâns legat de Castelul Bethlen-Haller, simbolul companiei Jidvei. El a fost atent renovat și restaurat, pentru că dorim să le oferim vizitatorilor o experiență completă, inclusiv opțiuni de agrement precum echitație, tir cu arcul, vizite la crame și în vie, degustări de produse naturale (pâine de la brutăria proprie, zacuscă și gemuri făcute la castel, brânză din laptele obținut la fermă etc.). Avem în plan și un program de promovare a obiectivelor turistice din zonă.

Oenoturismul este un proiect important și de viitor al companiei Jidvei. Mă bucur că facem asta în România. Fiind unul dintre cei mai mari producători de vinuri la nivel global, era necesar să ne alăturăm altor țări, precum Italia, Spania sau Franța, care deja excelează în domeniul oeonoturismului. Din păcate, momentan sunt încă foarte mulți turiști care nu știu că au posibilitatea de a face turism viticol la noi în țară. Cu siguranță, acesta este un aspect pe care vom încerca să îl remediem.

Castelul Bethlen-Haller este imaginea familiei Jidvei. Ce poate să reprezinte mai bine o companie care este impună toare în piața vinurilor, dacă nu un castel pe măsură și cu o tradiție de sute de ani?

Vizitarea acestuia, a plantației viticole și a cramelor Jidvei reprezintă puncte de interes importante în ceea ce privește turismul viticol. Bineînțeles, aceste activități sunt însoțite de degustarea mai multor vinuri din diferite soiuri, atât autohtone (Fetească Regală, Fetească Albă), cât și internaționale (Sauvignon Blanc, Chardonnay etc.). Așa cum am menționat și la început, cred cu tărie că oenoturismul este o ramură a producției de vin care merită exploatată din plin pentru a putea înțelege ce înseamnă întregul proces al producției vinurilor noastre și pentru a ne bucura de complexitatea și rafinamentul lor, precum și de peisajul impresionant al culturilor de viță-de-vie întinse pe cele 2.500 de hectare. Este într-adevăr o priveliște care te încarcă cu energie. (p)

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*