Lacul Roșu – pădurea din adâncul lacului

Moment rar când Lacul Roșu e într-adevăr roșu din cauza aluviunilor. Nu este o coincidență faptul că adjectivul „roșu” este parte din denumirea lacului. Probabil aceasta era culoarea dominantă în deceniile ce au urmat după formarea sa.

Pădurea de molid din lac este o lume magică, prima dată dezvăluită în detaliu în National Geographic

Text

Mina BIZIC, ecolog microbian acvatic (Leibniz Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries, Berlin)
Alexandru N. STERMIN, biolog (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj)
Lidia SZIGYÁRTÓ, biolog (Universitatea Sapientia, Cluj)
Lehel Avar DÉNES, genetician (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj)
Barna HEGYI, (director, Parcului Național Becaș-Hășmașul Mare)
Peter HANTZ, biofizician și scafandru de cercetare (Centre for Ecological research, Budapesta și Fibervar SRL Cluj)

Imagini

Fotografii de peisaj: László DEZSŐ
Fotografie veche: din archiva lui Miklós NYISZTOR
Microfotografie: Lidia SZIGYÁRTÓ
Fotografii subacvatice: Peter HANTZ

Lacul Roșu, unul dintre cele mai frumoase lacuri naturale de baraj din lume, se numără printre simbolurile Ținutului Secuiesc. Formarea lacului a avut loc în urma unei alunecări de teren provocată de un cutremur în anul 1838. În mentalul colectiv, geneza adâncului de apă este ilustrată de o legendă care circulă în multe variante: o fecioară logodită, săracă și foarte frumoasă pe nume Eszter Fazekas a fost răpită de un bandit și dusă în munte. Acesta i-a promis comori, pentru ca ea să-l iubească, dar Eszter a rămas fidelă iubitului său. Înfuriat, răpitorul a vrut să îi facă rău fetei, dar ea s-a rugat cerului. Ruga fetei a fost ascultată și un tunet puternic a dărâmat stâncile din jur, care au îngropat banditul, dar și fecioara și un cioban cu tot cu turma lui de oi.

Mai există un singur lac de baraj natural în lume, de o frumusețe asemănătoare: Lacul Kaindy din Kazahstan, care, format în 1911, ascunde în apele lui tot o pădure inundată.

Partea pădurii de molid inundată de sub oglinda lacului a fost păstrată excelent – mediul acvatic a conservat detalii uimitoare. Un tunel subacvatic iluminat, propus de savanți și care sperăm să fie construit în viitor, ar permite, nu numai exploratorilor ci și publicului larg, să se bucure de vizionarea lumii feerice din adâncuri.

În comparație cu partea buștenilor scufundați în apă, care se conservă excelent, părțile aflate deasupra apei, sunt descompuse într-un ritm dramatic, în principal de către ciupercile implicate în putrezirea structurilor vegetale.

Grupul nostru de cercetare a fost primul care a explorat lacul cu sonar. Imaginile surprinse în plan vertical sau în cel orizontal, dezvăluie secretele adâncimilor chiar dacă vizibilitatea sub apă este foarte redusă. Pădurea de sub apă prezintă un spectacol uimitor, divers, dar imaginile au arătat totodată, că umplerea lacului cu nămol a luat proporții alarmante. Barajele care blocau o parte din sedimentele aduse de pârâuri în lac sunt pline. Dacă lucrurile continuă așa și în viitor, peste aproximativ 100 de ani lacul o să dispară datorită colmatării.

Trunchiurile de molizi în adâncurile lacului, cu coaja conservată în detaliu și resturi de plante oferă o priveliște spectaculoasă. Pe măsură ce adâncimea crește, lumina din lac devine verzuie sau roșiatică – culoarea verde e dată de fitoplancton, iar cea roșie provine probabil din aluviunile cu oxid de fier.

În masa apei, până unde lumina poate pătrunde, trunchiurile arborilor morți sunt acoperite de un strat dens, de o culoare galben – brună, format în majoritate de diatomee. Diatomeele sunt alge unicelulare cu perete silicios care, pe lângă clorofilă, conțin în cloroplastele lor și o cantitate semnificativă de pigmenți carotenoizi, precum diatoxantina, care dă culoarea galben-brună caracteristică și permite o fotosinteză mai eficientă, în condițiile date de lumina ce ajunge până la alge.

O altă descoperire surprinzătoare a fost un covor bacterian aparte, de culoare verde pe un nămol galben.

Dawn Sumner (Universitatea California Davis) studiază comunitățile de microorganisme care formează astfel de covoare bacteriene în diferite locuri din lume, inclusiv în Antarctica. Savanta ne-a relatat cum „structura comunităților în aceste covoare complexe este rezultatul modului colectiv în care cianobacteriile interacționează”. Unele structuri de organizare identificate au fost reproduse în simulări pe computer de către grupul de cercetători condus de Jaap Kaandorp (Universitatea din Amsterdam).

Covorul de pe nămolul Lacului Roșu a fost analizat la microscop de Nicolae Dragoș, microbiolog (Institutul de Cercetări Biologice, Cluj) care a evidențiat o structură formată din cianobacterii dominante de Arthrospira jenneri, cu o formă helicală. Aceste cianobacterii au nevoie de lumină pentru a supraviețiui. Cercetătorul a explicat cum „această cianobacterie este înrudită cu Arthrospira platensis foarte cunoscută și importantă economic, folosită în suplimente alimentare”. Recent, structuri similare, dar mai mici, au fost găsite și în Lacul Ursu, pe nămolul din fundul lacului, în jurul stratului de haloclină, unde concentrația de sare crește brusc, odată cu adâncimea. În lacul sărat microorganismele care formează aceste structuri stranii sunt tot cianobacterii.

Și fauna lacului a întâmpinat exploratorii cu o surpriză. Au fost identificate colonii de hidre (cnidari solitari, animale “nemuritoare” cu o structură relativ simplă – vezi explicația în box) cu o densitate fără precedent.

„Hidrele sunt animale prădătoare, consumă nevertebrate acvatice, dar au o preferință pentru hrană de natură vegetală, datorită unor compuși esențiali pentru dezvoltarea lor, aceste colonii dense apar în locuri cu o abundență ridicată de alge în masa apei”, a explicat Lujza Keresztes, zoolog (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj).

Validarea identității specifice a exemplarelor colectate din Lacul Roșu s-a făcut pe baza secvențelor de ADN mitocondrial (organism celular ce conține propriul său material genetic). „Secvențele au fost aranjate pe un așa-zis arbore filogenetic, o schiță asemănătoare unui arbore genealogic”. Rezultatele arată că indivizii identificați în coloniile din lac, sunt foarte apropiați genetic de Hydra oligactis, specie des întâlnită în România.

La adâncimea maximă a lacului, întunericul etern predomină și ascunde, pe ramurile arborilor, filamente lungi, acoperite de un sediment galben-negricios. Lumina din fotografie este emanată doar de lampa de scafandru.

Click pe imagine pentru diagrama Krona interactivă

Grupul nostru de cercetare a investigat și comunitatea bacteriană a nămolului din lac. Metodele de secvențiere de nouă generație permit „citirea” simultană a unui număr mare de molecule de ADN, obținându-se astfel informații detaliate despre o întreagă comunitate de microorganisme. Pentru gestionarea imensului set de date sunt necesare cunoștințe IT semnificative și infrastructură computațională adecvată. Metodele de metagenomică și metabarcoding deschid perspective noi în studiul diversității și rolurilor microorganismelor în funcționarea ecosistemelor și ajută la explorarea unor întrebări esențiale: Care e compoziția detaliată a comunității? Care sunt relațiile trofice și de interacțiune dintre membrii comunității, care sunt grupurile-cheie de microorganisme implicate în diverse procese naturale și cum reacționează acestea la modificări ale mediului lor de viață?

După colectare, probele au fost conservate utilizând un kit dezvoltat de firma DNA Genotek pentru bacterii anaerobe, și supuse procedurii de secvențiere (citire) a ADN-ului. În cursul cercetării noastre am apelat la o metodă denumită „metabarcoding” – în care folosim citirea unei singure gene („barcod”) prezentă la toate microoorganismele din probă, dar cu mici diferențe de la o specie la alta. Astfel, se poate reconstitui compoziția comunității. Rezultatele pot fi reprezentate grafic, de exemplu, într-o așa-numită diagramă Krona. În această diagramă, comunitatea microbiană este prezentată sub forma unor cercuri concentrice. Fiecare inel corespunde unui rang taxonomic din ce în ce mai mic pe măsură ce ne apropiem de marginea lui.


Imortalitatea hidrelor

Durata de viață nelimitată a Hydrelor a atras multă vreme atenția oamenilor de știință. Cnidarianii Hydra scapă de senescență, probabil datorită activității robuste a celulelor stem. Acest lucru este surprinzător mai ales, deoarece regula generală a naturii este că, cu cât ești mai mic, cu atât ai o durată de viață mai scurtă, iar hidrele au dimensiuni în ordinul centimetrilor. Nu au nevoie să se reproducă sexual și, în schimb, produc muguri. Proteina FoxO care acționează asupra celulelor stem este probabil un factor în non-senescență. Oamenii care trăiesc peste 100 de ani posedă de obicei variante ale acestei proteine.


Descoperă în ediția de martie a revistei National Geographic: Lacul Roșu – Cercetători din mai multe țări europene analizează complexul ecosistem creat de pădurea scufundată din Lacul Roșu.

Citește și

Peştera Limanu, un adevărat labirint prin timp

Lacuri subterane

Valori naturale care ar putea pune Ținutul Buzăului pe harta UNESCO

1 Comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*