Rolul României în domeniul spațial

Leonid Popov și Dumitru Prunariu, echipajul misiunii Soyuz 40. Foto: arhiva personală Dumitru Prunariu

În cadrul evenimentului „40 de ani — Primul zbor al unui român în spațiul cosmic și industria spațială din România” organizat de Agenția Spațială Română (ROSA) a fost subliniat rolul României în domeniul spațial.

Sursa: ROSA
Foto: arhiva personală Dumitru Prunariu

S-au împlinit 40 de ani de când primul și singurul român a ajuns în spațiul cosmic. Pe 14 mai 1981, România trimitea primul cosmonaut în spațiu, pe Dumitru Prunariu, devenind cea de-a 11-a țară din lume care reușea acest lucru.

În cadrul evenimentului „40 de ani — Primul zbor al unui român în spațiul cosmic și industria spațială din România”, președintele Agenției Spațiale Române, Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso a subliniat importanța primilor oameni care au zburat în spațiu în testarea și perfecționarea metodelor și tehnologiilor utilizării orbitei joase cu echipaj uman. În mod particular, domnul Piso a subliniat rolul important pe care Dumitru-Dorin Prunariu, în calitate de prim cosmonaut român, dar și ca specialist prin expertiza sa tehnică și științifică l-a jucat în înființarea Agenției Spațiale Române începând cu anii 90 și în dezvoltarea ecosistemului spațial din România în anii care au urmat.

Rolul României în domeniul spațial

Președintele ROSA a reamintit câteva aspecte cheie cu privire la rolul României în domeniul spațial.

“Avem aproximativ 1800 de specialiști care lucrează în domeniu, în peste 100 de organizații. Steagul românesc este pe racheta Ariane 6, cel mai nou lansator european, alături de alte 11 state europene. Oferim servicii spațiale și suntem implicați și pe zona de securitate în cele două componente ale acesteia.

În securitatea pentru spațiu, România face parte alături de alte șapte state europene din rețeaua de supraveghere și urmărire spațială European SST. Recent senzorii din România au înregistrat prima și singura imagine luată pe ultima parte de orbită a reintrării în atmosferă a treptei de rachetă care a plasat pe orbită primul modul al stației spațiale chineze. În domeniul securității pentru cetățeni, suntem implicați în monitorizarea dezastrelor naturale, a problemelor legate de mediu și a deșeurilor spațiale”.

Obiectivul României este să le ofere tinerilor oportunități pentru a-și dezvolta o carieră științifică.

“În domeniul legislației avem pași importanți realizați cum ar fi includerea infrastructurilor spațiale în lista infrastructurilor critice din Românie. La nivel politic, avem, de asemenea o activitate strategică. Suntem singura țară care în decurs de doar 15 ani deține de două ori Președinția Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic. Suntem totodată și în conducerea Academiei Internaționale de Astronautică, roluri cheie care demonstrează poziția ocupată de România în acest domeniu la nivel internațional”, a continuat Președintele ROSA. “Însă cel mai important obiectiv al programului spațial rămâne menținerea sau aducerea în țară a tinerilor care să-și dezvolte în România o carieră științifică sau tehnologică de succes”, a concluzionat domnul Piso.

Citește și

Primul zbor în spațiu al unui cosmonaut român

Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, ales președinte al Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic

Studiu: cele mai instabile zone ale Bucureștiului

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*