Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, o perlă a Maramureşului

Rodocrozit, cuarţ, mina-Cavnic

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, sanctuarul florilor de mină

De: Marinel Kovacs
Foto: arhiva Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare. Foto: Valentin Ganta 

Când păşeşti în Muzeul de Mineralogie din Baia Mare pătrunzi de fapt în sanctuarul florilor de mină, acele nestemate scoase la lumina zilei de truditorii din adâncuri, minerii care timp de sute de ani au scormonit munţii vulcanici din nord-vestul României pentru metale preţioase.

Stibină, mina Herja

Păşind parcă cu sfială pe o pardoseală de marmură rubanată ca un adevărat covor persan, dai de exponatele de o frumuseţe nemaiîntâlnită, multe unice în lume prin formele ce le îmbracă, culoarea, mărimea sau perfecţiunea cristalelor. Estetica deosebită, perfecţiunea cristalografică, chiar şi formele zoomorfice uimitoare (arici, căluţ de mare, pasăre, miel etc.) ale exponatelor încântă vizitatorii.

Muzeul posedă o colecţie impresionantă de peste 20.000 de piese, multe de patrimoniu naţional, în cadrul expoziţiei permanente fiind expuse puţin peste 1.000 de piese. O bună parte din piesele colecţiei au fost prezentate în numeroase expoziţii din ţară şi străinătate (Paris, Budapesta, Bruxelles, Viena, Monaco, Munchen, Haga, etc.).

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare
Baritnă, mina Baia-Sprie

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare este un muzeu de profil unicat nu numai în România ci şi în Europa, fiind un muzeu regional cu exponate exclusiv din zona Baia Mare. Piesele colecţiei reprezintă în principal minerale şi asociaţii de minerale ce provin din cunoscutele zăcăminte de natură hidrotermală din zona Baia Mare şi reflectă extraordinara varietate mineralogică a acestora.

Nouă dintre piesele expuse reprezintă minerale descrise pentru prima dată în lume în zăcămintele din zona Baia Mare. Valoarea ştiinţifică deosebită a exponatelor şi-a găsit recunoaşterea la nivel internaţional prin opiniile exprimate cu ocazia vizitării muzeului de unii dintre cei mai mari specialişti din domeniu sau prin articolele ştiinţifice din reviste de prestigiu ce au abordat studiul unora dintre mineralele colecţiei. Muzeul se mândreşte şi cu personalităţile care în cei 32 de ani de existenţă i-au trecut pragul, de la oameni de cultură, academicieni, ambasadori ai multor state, la preşedinţii României sau Regele Mihai.

Cuarţ, mina Cavnic
Gips, mina Herja

Inspiraţia providenţială a celui care a constituit colecţia de o valoare inestimabilă a acestui muzeu, fondatorul acestui lăcaş de cultură ce în prezent îi poartă numele, regretatul profesor şi pasionat mineralog Victor Gorduza, a făcut ca astăzi să putem să ne desfătăm ochii şi sufletul cu aceste minunăţii ale naturii, mărturii ale mineritului de secole pe aceste meleaguri.

1 Trackback / Pingback

  1. Muzeul De Mineralogie Din Baia Mare, O Perlă A Maramureşului | Casa Gradina Noiembrie 2021 | Stiri Pro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*