Muzeul Naţional de Istorie a României, 45 de ani de la inaugurare

Foto: 123rf
Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) celebrează 45 de ani de existență printr-o serie de expoziții și evenimente menite să aducă publicul mai aproape de istoria națională.

La 45 de ani de existență, MNIR este un muzeu cu spirit tânăr, deschis, activ, cu multe proiecte expoziționale naționale și internaționale, proiecte educative, proiecte digitale, cu noi apariții editoriale de calitate înaltă, preocupat constant de a cerceta, proteja, conserva și valorifica patrimoniul pe care-l deține.

Deschiderea MNIR a fost un act de voință națională și este opera regimului comunist. Povestea lui a început în anii în care liberalismul se stingea și începea comunismul. În ’78, o treime din spațiul muzeului fusese dedicată unei expoziții cu cadourile primite de soții Ceaușescu de-a lungul vremii. După ’89, au urmat mai multe încercări de restaurare a clădirii care a fost grav avariată de cutremure. În perioada 2002 – 2006, a existat un proiect de refacere a clădirii, dar care a pornit cu stângul și care a dus la desființarea unor expoziții permanente, a depozitelor și a laboratoarelor. Acum doi ani, rezultatele unui concurs internațional de proiecte de arhitectură care vizau refacerea clădirii au fost anulate din cauza unor vicii de procedură. MNIR este azi o instituție publică responsabilă, atașată idealului național. – Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Manager al MNIR.

În ultimii ani, MNIR a protejat patrimoniul național, a demonstrat că este o instituție matură și responsabilă prin deschiderea către public cu expoziții mai mari, care călătoresc prin țară, a demonstrat că este o instituție modernă prin expozițiile virtuale de pe site, care pot fi vizualizate de oriunde din lume.
40% din suprafața sa este funcțională în prezent, iar reprezentanții săi cred că într-un final, MNIR va fi refăcut.

 Proiectele virtuale ale MNIR

Marele război

Muzeul virtual

Capodopere 2019

Galeria portretelor

Oameni și comori

Expoziția „Centenar. Mărăști, Mărășești, Oituz”. Foto: Marius Amarie.

O toamnă generoasă pentru public

La sediul muzeului s-a deschis de curând expoziția „Centenar. Mărăști, Mărășești, Oituz” care readuce în memoria colectivă jertfa și, deopotrivă, victoria în marile bătălii din anul 1917. Aceasta prezintă vizitatorilor, prin intermediul imaginilor, documentelor de arhivă, hărților și obiectelor, evenimentele pline de dramatism din vara anului 1917.

Expoziția „Ctitori, donatori și meșteri anonimi. Arta religioasă medievală în spațiul românesc ortodox” are o tematică inovatoare prin intermediul căreia este explicat rolul liturgic al obiectului, dar şi istoricul piesei propriu-zise. Expoziția beneficiază de un catalog care se distribuie împreună cu aplicația multimedia – „Noi tendințe în expunerea muzeală și în protejarea patrimoniului” – care cuprinde modele tridimensionale ale pieselor de patrimoniu incluse în acest proiect. Expoziția prezintă 31 obiecte liturgice, de patrimoniu, precum argintărie, broderie, carte manuscrisă și tipărită, frescă, dar și obiecte din ceramică cu scene iconografice creștine descoperite în cadrul cercetărilor arheologice.

În jurul datei de 15 decembrie se va deschide în Holul Central al muzeului, o expoziție realizată în parteneriat cu Episcopia Romano-Catolică din Oradea, ce prezintă piese excepționale din patrimoniul episcopiei și al MNIR.

Proiectul „Exponatul lunii” va continua până la finalul anului cu piese de factură diversă din bogatele colecții ale muzeului.

De asemenea, proiectele expoziționale internaționale sunt numeroase, astfel, Muzeul Național de Istorie a României va prezenta piese excepționale din categoria Tezaur, în cadrul expoziției „Ancient Gold from Atlantic to Black Sea” ce se va deschide la Lisabona, Portugalia (Muzeul de Arheologie).

Turneul expoziției „Aurul și Argintul Antic al României”, început în 2014, continuă și anul acesta, după ce a fost prezentată la Debrețin (Ungaria) se va întoarce în țară și va putea fi admirată la Târgoviște începând cu 1 noiembrie.

La muzeu mai sunt deschise până la finalul anului, expozițiile:

„Sarmizegetusa – începuturile Daciei romane”

Căutând să valorizeze scenografia creată de arhitectura de inspirație neoclasică a edificiului unde se ființează Muzeul Național de Istorie a României, amenajarea spațiului expozițional temporar se axează pe o serie de elemente definitorii pentru amenajarea primului oraș roman întemeiat în Dacia. Temele astfel vizate se referă la: proiectarea axială a orașului și a teritoriului aparținător, rolul monumentelor publice și evoluția acestora, dar și două dintre componentele de bază ale civilizației romane, reflectate prin descoperirile din Colonia Dacica Sarmizegetusa – iluminatul și aducțiunea și drenarea apei.

„România în Marele Război”

Expoziția este dedicată comemorării centenarului intrării în război a Regatului României, dar şi a situaţiei din Transilvania, Bucovina şi Basarabia. Dramatismul şi complexitatea epocii anilor 1914-1918 sunt redate în cadrul expoziției prin documente oficiale şi private, presă, hărți, afișe de propagandă, fotografii, cărți poștale, scrisori, jurnale, armament, uniforme și accesorii, ordine, decorații, insigne, brevete, picturi, desene, bancnote, mărci poștale, multe dintre ele expuse pentru prima oară.  Diverse obiecte de uz practic sau decorative din categoria “trench art” (arta din tranșee) realizate de soldați din tuburi de obuze, cartușe sau grenade,  cu scopul de a le vinde în schimbul alimentelor sau pur și simplu pentru a se relaxa, sunt și ele prezente în expoziție – sfeșnice, brichete, scrumiere. Tabloul complet este oferit de reconstituirea unui tranșeu ce prezintă armament din dotarea Armatei Române, lăzi de muniție, ladă de campanie cu bunuri capturate de la inamic, cuib de mitralieră, periscop pentru observarea inamicului, post de comandă și multe alte efecte militare.

Despre MNIR

Muzeul Naţional de Istorie a României, inaugurat în anul 1972, este una dintre instituţiile reprezentative ale culturii româneşti. Muzeul este adăpostit într-o clădire-monument istoric, denumită în trecut Palatul Poştelor, aflată în cuprinsul vechiului Centru Istoric al Bucureştiului.

În sala Tezaurului Istoric sunt expuse peste 3 000 de piese de mare valoare, realizate din metale şi pietre preţioase, aparţinând unor civilizaţii care au existat de-a lungul timpului pe teritoriul actual al ţării noastre sau ilustrând evenimente şi personalităţi istorice din vremurile trecute.

Într-un spațiu special construit sunt prezentate copia Columnei lui Traian, monument excepţional al Antichităţii, și expoziția Lapidarium, ce cuprinde monumente epigrafice şi arhitectonice datând din Epoca Antică şi din Evul Mediu (monumente civile – acte, decrete, monumente onorifice, religioase – monumente funerare şi votive, sculptură şi elemente decorative şi de arhitectură).

În prezent, din cauza lucrărilor de reabilitare a clădirii, Muzeul Naţional de Istorie a României prezintă publicului expoziţiile permanente: „Tezaur Istoric”, „Lapidarium” și Copia Columnei lui Traian, precum şi expoziţii temporare, în Holul Central.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*