Tărâmul făgăduinței

Construirea Hermannstadt. ILUSTRAȚIE DE RADU OLTEAN

Sașii ardeleni

Partea I: Colonizarea

Primii regi maghiari au invitat oaspeți din Occident să dezvolte o Transilvanie în curs de cucerire. Cancelaria i-a botezat saxoni – nume fără legătură cu regiunea de proveniență, fiind sinonimul unui statut juridic.

Text: Cătălin Gruia

Vreme de aproape doi ani, am dat Bucureștiul pe o căsuţă ţărănească din Mureș. În tot acest timp, profitând de călătoriile pe urmele sașilor, am descoperit în Ardeal o țară străină. Incercând să refac etapa finală, pe sol transilvan, a traseului primilor coloniști, am pornit-o de la Alba Iulia către Sibiu, încă nedumerit cu privire la motivul care i-a determinat să vină încoace pe oamenii aceștia. Ce l-a făcut pe țăranul german Hezelo, din Markstein, (considerat primul sas menționat nominal) să vândă tot ce avea Mănăstirii Klosterrath în 1148, ca să plece spre Ungaria, un ținut necunoscut, aflat la marginea lumii civilizate? Cavalerii participanți la Cea de-a II-a Cruciadă au traversat Ungaria în 1147, în drum spre Palestina. Unul dintre ei, cronicarul Otto von Freising, a descris-o ca fiind o țară a tuturor posibilităților. Și totuși… Începând cu secolul al XI-lea, Imperiul German – în special părțile vestice, Țările de Jos și Flandra – era fruntea  Europei. Inovațiie tehnice din agricultură, meșteșuguri și minerit provocaseră un „boom“ economic. În spațiul dintre Rin și Elba, de la 70 de târguri în perioada carolingiană s-a ajuns la 3.000 în secolul al XIII-lea. Populația s-a dublat, ajungând la aproximativ 12 milioane. Datorită noilor tehnici introduse în agricultură, era nevoie de un număr mai mic de țărani pentru a exploata același ogor. Odată cu economia, au crescut și pretențiile nobililor. Meșteșugarii, aserviți stăpânilor feudali, erau împovărați de taxe. Pe fondul acestei foame de pământ și libertate a început migrația germană spre răsărit. Mai întâi în interiorul țării – prin defrișări și asanări –, apoi  tot mai departe: în Boemia, Polonia, Lituania, Cehia, Slovenia, Ungaria sau Transilvania. Au plecat în special țăranii săraci, nobilii mici și mijlocii ruinați și meșteșugarii aserviți.

Citeste tot articolul in revista.

* extras dintr-un reportaj  apărut în numărul de octombrie 2012 al NG RO.

 

Citește introducerea la acest reportaj  la http://www.natgeo.ro/romania/istorie-ro/9670-creterea-i-descreterea-saiilor-ardeleni

Citește partea II-a a acestui reportaj la http://www.natgeo.ro/romania/istorie-ro/9667-piaa-mare-nr-8

Citește partea III-a a acestui reportaj la http://www.natgeo.ro/romania/istorie-ro/9668-cutia-pandorei-

Citește editorialul la http://www.natgeo.ro/romania/istorie-ro/9665-ans-ratat

Pentru mai multe articole de Cătălin Gruia intră pe http://www.mygeographic.ro/

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*