Colecție National Geographic la Mănăstirea Sâmbăta

Foto: Norbert Fodor

Cristian Lascu (în centru, cu pălărie) a vizitat biblioteca mănăstirească într-una din deplasările lui prin țară:

Mănăstirea ctitorită de domnitorul Brâncoveanu la poalele dinspre Ardeal ale Munților Făgărași a avut un trecut dramatic. A fost de trei ori distrusă sau lăsată în paragină, de tot atîtea ori a fost refăcută. În muzeul mănăstirii se păstrează obiecte rare de interes religios și istoric. Biblioteca, deși găzduită într-o sală spațioasă, este neîncăpătoare. Abia te strecori prin canioanele dintre rafturile înalte, ticsite de cărți, de colecții de publicații și de anuare. Din fericire, sistemul de securizare și cel de climatizare asigură păstrarea volumelor în condiții atât de bune, încât chiar incunabule și manuscrise vechi de cîteva sute de ani arată uimitor de bine.

Ocupând două lungi rafturi, cel puțin câteva sute de reviste National Geographic. Daniel, părintele bibliotecar, se dovedește a fi un adevărat cărturar și un interlocutor plin de solicitudine. Ne arată numere NG de la începutul secolului trecut, sunt multe reviste din epoca dinainte de chenarul galben. Cea mai mare parte dintre revistele vechi provine din colecția Mitropolitului Antonie Plămădeală, dar au mai fost și alți donatori.

Foto: Norbert Fodor

Răsfoim numere  faimoase, despre premierele unor expediții, explorări și descoperiri din deceniile tot atât de glorioase pentru National Geographic. În pacea mănăstirii defilează prin fața ochilor noștri batisfera lui Beeb, Jane Goodall cu chimp-ii ei, asaltul Everestului, epava Titanicului, copertele  cu holografii, primele hărți oceanografice cu plăcile tectonice… Prietenul nostru, Dan Dimăncescu (în prim plan în fotografie), e emoționat să revadă articolele pe care le-a publicat în revista americană în anii 60’.

Sigur, azi poți avea toată această arhivă comprimată în setul de 6 DVD-uri. Dar aici, înconjurată de manuscrise medievale, în mirosul de vechi și ceară, ai sentimentul că National Geographic a făcut partea sa de cronică a lumii.

– Cristian Lascu

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*