„Prietenii chelnerului“ – piese românești dintr-o colecție record de tirbușoane

Set de tirbușoane românești din Corkscrew Private Collection. Foto: Sorin Iacob

Tirbușoanele sunt obiecte practice și nelipsite din nicio casă, dar unii oameni văd în ele mai mult decât simpla utilitate.

Este cazul unui pasionat de tirbușoane din România, care a adunat, pe parcursul a 10 ani, peste 25.000 de piese, într-o colecție omologată de Guinness Book of Records.

Citește aici un articol despre Corkscrew Private Collection

Dintre cele peste 1.000 de patente de tirbușon emise în lume, nu există niciunul românesc, dar colecția bucureșteană include câteva piese locale. „Sunt tirbușoane de tip «chelner», unul dintre cele mai populare modele din lume, și erau în general folosite de vinificatori și de alți producători de băuturi îmbuteliate din România drept suport de publicitate“ – a explicat colecționarul.

„Prietenul chelnerului“, cum i se mai spune acestui model cu levier, avea avantajul de a fi un obiect plat, rabatabil, ușor de păstrat într-un buzunar. A fost patentat la 1883 de inventatorul german Carl A. Fienke și se produce și astăzi în nenumărate variante.

Deși obiectele din imagine nu sunt datate, fiecare furnizează informații interesante: fabrica de vinuri spumante Mott & Fils a funcționat la București între 1912 și 1948, devenind apoi Zarea; pivnițele Jariștea, din Șoseaua Bonaparte 54, se găseau pe locul actualului hotel Capital Plaza, din Bulevardul Iancu de Hunedoara; Anton Aritonovici avea un bine-cunoscut magazin de „ferărie și articole pentru menage“ – pe Calea Victoriei 144, colț cu Amzei; Borviz Matild era numele unei ape minerale de Bodoc, iar Pivnița Rhein, din Azuga, a fost fondată la 1892.

—Domnica Macri

 

Articolul a apărut în ediția de octombrie 2015 a revistei National Geographic România.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*