Harta Senzorială a Bucureștiului, un proiect născut din dorința de împăcare cu orașul

Ghidul și performerul Paul Duncă, alături de participanții la tur, în casa scriitorului Liviu Rebreanu. Foto: Larisa Baltă.

Harta Senzorială a Bucureștiului este un proiect cultural proaspăt și dinamic, care a luat naștere la inițiativa curatoarei Cristina Modreanu. Anul trecut, aceasta l-a înscris într-unul dintre call-urile de proiecte al ARCUB pentru Capitală Culturală Europeană 2021 și anume Acceleratorul de Idei. Proiectul s-a numărat între finaliste, așa că în toamna lui 2016 a avut loc primul sezon, iar la începutul acestei primăveri a avut loc al doilea sezon, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). 

„Harta Senzorială a Bucureștiului e un proiect destul de personal, născut din dorința de împăcare cu acest oraș în care eu trăiesc de mai bine de 20 ani și pe care l-am acceptat foarte greu. E o modalitate de a căuta un drum prin dezordinea lui, prin haosul arhitectonic, prin aglomerația nebună a traficului, prin goana indiferentă a oamenilor care îl tratează drept dormitor și fug din el spre orizonturi mai prietenoase cum au puțin timp liber. Am căutat împreună cu o echipă extraordinară (din care o singură persoană e născută în București) un drum spre ceea ce este frumos în acest oraș, spre un trecut foarte viu și plin de povești fascinante, pe care de obicei îl neglijăm, prinși în țesătura cotidianului. Uneori face bine să ne oprim și să privim, să ascultăm, să gustăm, să atingem”, spune Cristina Modreanu curatoare HSB.

În casa memorială Ion Minulescu, vecină de palier cu casa memorială Liviu Rebreanu, participanții la tur gustă vișinată și ascultă o înregistrare cu poetul care își recita singur poeziile. Foto: Larisa Baltă.

Ce își propune Harta Senzorială a Bucureștiului

Harta Senzorială a Bucureștiului își propune să mapeze case în care au locuit personalități culturale ale Bucureștiului și să le dezvăluie locuitorilor contemporani. Turul la care am luat eu parte, condus de ghidul și performerul Paul Duncă, ne-a purtat prin casa memorială Ion Minulescu, apoi la vecinul său, scriitorul Liviu Rebreanu, iar în final prin casa Racoviță – Cesianu – Miclescu – Florescu.

Arborele genealogic al familiei Cesianu – Miclescu. Foto: Larisa Baltă.

„Am realizat o serie de interviuri cu cei care au locuit în casele alese de noi sau care încă locuiesc. Mai apoi am folosit interviurile în realizarea scenariului bazat pe ideea performativității. Într-unele dintre cazuri am avut norocul să-i cunoaștem chiar pe urmașii celor despre care vorbim în tururi și astfel turul capată o amprentă personală extrem de importantă. De altfel, de la început am plecat de la premisa ca turul nostru să nu fie unul muzeal, încărcat cu multe date istorice, ci să aducă la iveală pentru bucureștenii de astăzi povești personale ale celor despre care învățăm în manualele de la școală”, spune Ioana Gonțea, responsabilă de comunicare a proiectului.

În casa memorială Liviu Rebreanu, din cartierul Cotroceni, elevii Școlii Ferdinand simt parfumurile recreate din epoca scriitorului. Foto: Larisa Baltă.

Din loc în loc turul activează straturile vizuale, auditive, olfactive, tactile și gustative ale unor case cu trecut bogat, cu ajutorul instalațiilor video și audio. Participanții gustă, ascultă și ating elemente la care în mod normal nu ar fi avut acces sau pe care nu le-ar fi asociat cu locurile pe care tocmai le vizitează.

„Am ajuns pe înserat la tur, așa că mi-am aprins o țigară. După două minute, Paul a venit și m-a servit cu niște cardamon dintr-o cutie ce părea de bomboane mentolate. După ce ne-am adunat cu toții, am plecat spre cartierul Cotroceni, unde se află casa memorială a lui Liviu Rebreanu. Nici nu am știut că a avut o reședință în București sau, dar știam că se trăgea din județul Bistrița-Năsăud, zona în care m-am născut și eu. În casa lui, Paul ne-a ademenit cu miresme demult apuse. Următoarea oprire a fost la tipografia Universul, unde sunetul tiparnițelor mi-a inundat auzul, iar în momentul următor m-am trezit în mână cu un jurnal proaspăt, cald și informator cu privire la Harta Senzorială. Întâlnirile cu trecutul au fost ca o revizitare a unui moment cu care altfel nu aș fi avut ocazia să mă întâlnesc, ca o explorare a unor locuri din preajma mea, dar pe care altfel le-aș fi ignorat. Locuiesc în București de mult timp, iar prin Harta Senzorială am avut ocazia să palpez trecutul”, spune Oana Perju, una dintre participantele la tururile organizate.

La finalul turului, participanții primesc ziarul Universul, cald, de abia scos din tipografie. Foto: Larisa Baltă.

Echipa proiectului: Cristina Modreanu, coordonator proiect; Paul Dunca, ghid și performer; Maria Draghici, video artist; Ileana Szasz, antropolog; Ear to Bucharest: Mara Mărăcinescu și Denis Bolborea, sound architects; Roxana Crișan, producător, Ioana Gonțea, comunicare.

Harta este realizată de ARPAS – Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului.

Mai multe detalii despre Harta Senzorială a Bucureștiului găsești aici și aici.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*