Gusturi din sudul Transilvaniei

Foto: Gabriela Cuzepan

În 2019 se împlinesc 12 ani de când Asociaţia My Transylvania organizează o serie de evenimente alternative prin intermediul cărora îşi propune să promoveze patrimoniul local şi cultura gastronomică din această parte a României.

Anual, Asociația My Transylvania organizează 20 de evenimente rurale, în zona de sud a Transilvaniei, mai precis în județele Alba, Brașov, Mureș și Sibiu. Participanții descoperă gusturile specifice acestei părți a țării în funcție de sezon și intră în contact cu micii producători.

Până acum, 45 de sate au găzduit astfel de evenimente, iar de trecut alte zece sate s-au adăugat pe listă – aici organizatorii speră să identifice și mai multe produse emblematice sau pierdute. Cel mai des îi veți întâlni în zona Podișului Hârtibaciului (locul unde au și început activitatea în urmă cu zece ani), acum cunoscut drept destinația ecoturistică Colinele Transilvaniei.

Doamna Șutea din Tălmaciu pregătește un bufet în cadrul evenimentului Picnic în Cindrel. Diversitatea produselor este evidentă doar din imagini. Foto: Gabriela Cuzepan

Calendarul de evenimente începe din primăvară (aprilie sau mai, în funcție de când apar primele produse) și se întinde până la sfârșitul lui septembrie. Meniul pentru fiecare weekend depinde de produsele care sunt în sezon, dar și de ce este specific statului în care are loc evenimentul.

În tot acest timp, în zonă niciun weekend nu seamănă cu altul. Familii tinere cu copii vin din orașele din zonă (Sibiu, Brașov, Cluj, dar și București) sau străinii curioși care locuiesc și muncesc în România se strâng în jurul mesei (în curțile gazdelor sau ale instituțiilor partenere) unde consumă produse și povești locale. Degustare de mangaliță sau de brânzeturi din Mărginimea Sibiului, Drumeții în vie, Sărbătoarea cireșelor, Ziua zmeurei sau a mierii, mese la Moara Veche din satul Hosman sau în casele unor gazde precum familia Lotrean, familia Rummel sunt câteva dintre evenimentele la care se strâng între 50 și 200 de vizitatori.

Familii tinere cu copii vin din orașele din zonă și se strâng în jurul mesei (în curțile gazdelor sau ale instituțiilor partenere) unde consumă produse și povești locale. Foto: Gabriela Cuzepan

Cum poți participa

Cheltuielile de organizare, care includ ingredientele, băuturile nealcoolizate, programele culturale pentru copii, munca localnicilor și ceva logistică, se acoperă prin plata unei donații de 100 de lei pentru adulți. Copiii sub 14 ani pot participă gratuit. Prin aceste serii de evenimente, Asociația nu doar că identifică elementele autentice de patrimoniu imaterial din sudul Transilvaniei, dar le păstrează și le dă mai departe.

Gazdele trebuie să știe câtă mâncare să pregătească pentru fiecare eveniment, așa că este recomandat să te înscrii pe pagina www.eat-local.ro cu cel puțin trei zile înainte.

Foto: Gabriela Cuzepan

Gusturile din sudul Transilvaniei

Despre bucătăria transilvăneană ne-a spus mai multe Cristi Cismaru, cel care a pus bazele Asociației.

„Bucătăria transilvăneană este un mozaic gastronomic care reflectă multiculturalitatea și influențele culturale ale populațiilor diverse și ale curentelor din societate. În regiunea noastră avem influențe din 11 bucătării diferite: pe de o parte vorbim despre populațiile care au trăit aici (români, sași, maghiari, armeni, evrei, rromi), iar pe de altă parte vorbim despre influențe ale puterilor istorice din jur (austriacă, turcească, rusească, franceză, grecească).”

Chiar și cu acest bagaj bogat, pot fi identificate niște caracteristici ale gastronomiei transilvănene. În mâncărurile locale nu veți întâlni condimente, cu excepția unor plante aromatice (tarhon, pătrunjel, măghiran, cimbru). Cărnurile și lactatele reprezintă alimente de bază, în timp ce producția mare de fructe asigură și abundența băuturilor alcoolice. Multe rețete sunt preparate pe teren: la stână, în transhumanță sau pe câmp. Iar când vine vorba despre zonele viticole, vorbim doar de două: Târnave (Micasasa, Dumbrăveni, Șeica, Moșna) și Apold (Apold, Miercurea, Ludos, Păuca, Gârbova).

Asociația a reunit pentru prima oară toți micii producători care au de-a face cu slănina și ceapa, pentru că este cea mai consumată combinație locală. Foto: Gabriela Cuzepan

„Regiunea Sibiu a candidat pentru titlul de European Region of Gastronomy în 2019, iar proiectul a fost aprobat în februarie. Vrem găsim o nouă direcție pentru bucătăria locală: sperăm noi ca New Transylvanian Cuisine, mixul de bucătării locale, să se impună cât mai mult în meniurile restaurantelor, pensiunilor etc., iar acestea să utilizeze produse locale”, a concluzionat Cristi Cismaru.

Calendarul evenimentelor

Foto: Gabriela Cuzepan

3 Comments

  1. Multumim pentru informatiile deosebit de utile si placute.
    Mult succes in activitatea dvs. ! Este minunat ceea ce faceti

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*