Valea Gurghiului mizează pe tradiții

valea gurghiului mizeaza pe traditii_1
În fiecare an, la sfârșitul lunii august, obiceiurile, costumele populare și preparatele tradiționale sunt la loc de cinste la Festivalul Văii Gurghiului.

O mare de oameni în costume tradiționale, de toate vârstele, de la copii de ciclul primar și până la vârstnici de vreo 70 de ani, și mai bine, dansează “De-a lungul”. Se trece apoi la „Bătuta” și la horă. Copiii sunt atenți la pași și caută să se sincronizeze, tinerii merg drept și mândru, iar cei în vârstă se bucură de joc, încercând să facă cele mai spectaculoase mișcări. Neluțu Gliga, directorul Festivalului Văii Gurghiului (penultima poză), el însuși în costum popular, este cu ochii în lacrimi. Își dă ochelarii jos și se șterge la ochi. Mâna îi tremură. Se gândea că va ieși ceva de amploare, dar nu se aștepta la imaginea pe care o vede acum. Nunta tradițională, așa cum se făcea acum mulți ani pe Valea Gurghiului, este un proiect de suflet, un moment special pe care l-a gândit pentru ediția din acest an a festivalului de pe platoul Fâncel, din comuna Ibănești (jud. Mureș), prin care a dorit să aducă laolaltă toate comunitățile de pe această vale, să le unească sub umbrela unui eveniment la care fiecare comună să vină cu zestrea ei de tradiții.

valea gurghiului mizeaza pe traditii_3

„Nunta tradițională pe Valea Gurghiului” este o nuntă a întregului sat alegoric de la Fâncel, unde casele respectă arhitectura tradițională și stilul autentic al zonei: începe la casa comunei Solovăstru, casa mirelui, de aici, alaiul merge după nași, la casele comunelor Gurghiu și Hodac și apoi, tot mai numeros, după mireasă, la casa comunei Ibănești, fiind respectate toate obiceiurile (cu chemători, staroste, colac, legatul funiei în dreptul casei miresei.) De la casa Ibănești, nuntașii merg la biserică și, cât timp mirii sunt înăuntru, afară se încinge jocul, condus de un stegar. După joc, se îndreaptă spre casa mirelui cu carul cu zestre, în chiuituri în care se laudă zestrea și felul în care au fost lucrate țoalele, țolincile și pernele.

valea gurghiului mizeaza pe traditii_4

Pe peretele scenei festivalului sunt expuse costume populare autentice, de la cele mai vechi (piesa cea mai veche este un costum de peste 150 de ani), până la cele lucrate în zilele noastre, dar și haine de lucru, pe care le purtau în trecut localnicii. Câteva femei lucrează de mână, cos și brodează cămăși tradiționale. „Scopul festivalului este promovarea bogăției etnografice a Văii Gurghiului, a tradițiilor, obiceiurilor, a costumelor populare și a mâncărurilor din locurile noastre și am vrut ca lucrul acesta să se vadă și mai mult în acestă ediție față de cele anterioare”, spune directorul festivalului. De aceea, tradițiile au coborât anul acesta de pe scenă printre oameni.

valea gurghiului mizeaza pe traditii_5

Un alt moment deosebit a fost cu o zi înainte când, tineri din Kandava (Letonia) și Nagycenk (Ungaria), au urcat pe scena festivalului, prezentând publicului din România dansurile lor tradiționale. Membră a Cartei Europene a Comunităților Rurale, comuna Ibănești a fost în aceste zile gazdă a unei întâlniri internaționale de tineret a organizației, acesta fiind un prilej excelent pentru cele nouă delegații participante de a putea cunoaște valorile tradiționale ale zonei. „Vor lua contact cu tradițiile de pe Valea Gurghiului, cu obiceiurile noastre din zonă și vor încerca bucatele fiecărei comune de pe vale” a spus Vasile Dumitru Dan, primarul comunei Ibănești (ultima poză), subliniind importanța momentului în care are loc acest eveniment. Dar, mai mult de atât, delegațiile din Letonia și Ungaria au dorit să și urce pe scena festivalului. Și… au făcut show! Finalul programului lor a fost un csárdás, dansat în comun de Kandava, Nagycenk și Ibănești, îndelung aplaudat pe public.

festivalul vaii gurghiului festivalul vaii gurghiului

De reținut: Festivalul Văii Gurghiului are loc în fiecare an la sfârșitul lunii august, pe platoul Fâncel, din comuna Ibănești, Mureș.

– Text, foto, video: Adina Brânciulescu

1 Trackback / Pingback

  1. Valea Gurghiului mizează pe tradiții-publicat pe altmarius din Tg.Mures / ROMANIA- RadioMetafora.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*