Fotografia unei românce, premiată de o publicație din Marea Britanie

Fotografia realizată în Fundătura Ponorului de Diana Buzoianu a fost premiată recent de The Telegraph.

Diana Buzoianu locuiește de 20 de ani la Londra, unde este grafic designer, iar de curând, o fotografie de-a ei a câștigat competiția săptămânală Big Picture photography organizată de publicația The Telegraph. 

Acum trei ani, Diana a primit cadou o cameră de fotografiat și după cum spune ea, “din respect, am terminat un curs de fotografie aici la Londra. Anul acesta am terminat de asemenea un curs de fotograf profesionist cu domnul Radu Grozescu. Cu arta fotografică cochetez de mulți ani, dar nu așa de serios ca acum. Latura mea artistică provine din familie, mama mea este pictoriță, iar eu am terminat Artele Plastice la Tulcea, de unde provin”.

Povestea fotografiei câștigătoare

România frumoasă și pură a început să o fotografieze acum trei, când a colindat țara de la Maramureș, până la Dunăre, de la Apuseni până în Bucovina. Se pare că locul câștigător a fost Fundătura Ponorului, unde este realizată și fotografia premiată de The Telegraph.

“Recent, am revenit în țară special pentru a vedea această zona mirifică, despre care doar auzisem că este aproape imposibil de ajuns și de găsit. Am avut plăcuta șansă de a fi ghidată de renumitul fotograf și un om mult îndrăgit de localnicii din Fundătura, Mircea Bezergheanu. Așa am ajuns să surprind aceste cadre de basm pe 12-14 octombrie, anul acesta”, mai spune Diana.

Fotografia României rurale, pe care britanicii o numesc de multe ori ultimul loc sălbatic al Europei, ar putea spune multe lucruri bune despre țara noastră.

“În ceea ce privește competiția din ziarul londonez, nu știu prea multe detalii despre sistemul de votare, dar ceea ce este cert e că nu e bazat pe câte like-uri acumulezi pe social media, ci pe calitatea lucrărilor. Se pare că imaginea a rezonat cu ideea că în Europa au mai rămas câteva locuri neatinse și nevătămate de ceea ce unii numesc civilizație și că ar trebui păstrate așa cum le găsim”, completează Diana.

Diana Buzoianu crede că este important să le arătăm englezilor că România este o țară frumoasă, cu tradiții și tezaure vii. Foto: Andu Stan.

Planurile unei expoziții

Diana are câteva expoziții și premii la activ, obținute cu fotografiile ei și spune că pe viitor se gândește la o expoziție în Londra care să cuprindă mai multe imagini din cele pe care le-a făcut la Fundătura Ponorului.

“Am fost plăcut surprinsă să văd răspunsuri pozitive la fotografiile mele, multe dintre lucrările mele sunt apreciate pe plan local, aici la Londra, în cadrul expozițiilor personale și în cadrul celor de la Institutul de Cultural Românesc. Alte fotografii au fost publicate în National Geographic, pe 1X.com Gallery, OneEyeland Gallery. Am câștigat locul 1 la Salonul Național de Fotografie Turistică de anul trecut, iar vara aceasta am fost premiată cu un Oscar la Festivalul Internațional de Fotografie din Vamă.

Fotografiile mele au generat interes și din partea comunității de wildlife, pentru că mulți m-au întrebat detalii despre aceste locuri de basm sau despre Delta noastră mirifică.

Cred că este important să arătăm celor de aici că România este o țară frumoasă, cu tradiții și tezaure vii cu care ne putem mândri”, concluzionează Diana.

Pe Diana Buzoianu o găsești pe site și pe facebook.

Citește și despre provocările unui fotograf de natură cu Dorin Bofan, Dan Dragoș, Toma Bonciu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*