100 de Portrete de Țărani Transilvăneni

Foto: Romulus Vuia, prin bunăvoința Muzeului Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, primul muzeu creat în Transilvania după Marea Unire, lansează expoziția virtuală de fotografii de arhivă „100 DE PORTRETE DE ȚĂRANI TRANSILVĂNENI”, care inaugurează programul de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri.

Cele 100 de imagini care alcătuiesc această expoziție au fost surprinse de-a lungul a aproape 30 de ani de specialiștii etnografi din cadrul muzeului (Romulus Vuia, Luiza Netoliczka, Teodor Onişor) și de către un colaborator englez, Denis Galloway. Majoritatea au fost realizate pe clișee de sticlă (o tehnică fotografică specifică perioadei), în diferite zone etnografice din Transilvania și Bucovina, între anii 1910 – 1939.

Foto: Romulus Vuia, prin bunăvoința Muzeului Etnografic al Transilvaniei
Foto: Romulus Vuia, prin bunăvoința Muzeului Etnografic al Transilvaniei
Foto: Romulus Vuia, prin bunăvoința Muzeului Etnografic al Transilvaniei

Privind imaginile, care sunt prezentate în ordinea intrării lor în arhivă, putem observa particularitățile fizionomice ale țăranilor, dar și portul lor tradițional, foarte spectaculos mai ales la femei.

„Imaginile prezentate păstrează și ne aduc aproape lumea surprinzător de bogată și de variată a portului tradițional, în special a pieptănăturii și gătelii capului. Elemente ca tipul de pieptănătură, neacoperirea sau modalitatea de acoperire a capului marcau localitatea, zona, starea civilă, statutul social, vârsta. Părul fetelor mari din Oaș, mai ales la ocazii rituale, formează o singură dantelă fină, pe când – la polul opus – părul fetelor din Drăguș (zona Făgăraș) este tăiat scurt, pe cap purtând o pălăriuță cochetă, ornamentată cu un <<cicur>> (ciucure) mare de lână colorată. Coafura cu <<chică>> peste fruntea fetelor, răspândită pe un areal mai mare, surprinsă în fotografiile realizate în Țara Hațegului, diferă total de pieptănătura <<cu coarne>> a nevestelor din aceeași zonă. Acestea din urmă au părul de pe creștet împărțit cu o cărare la mijloc, răsucit în  șuvițe subțiri, <<sucituri>> – am numărat și câte 20 de sucituri pe fiecare parte a feței – care coboară spre ceafă unde sunt strânse în conci”, spun reprezentanții muzeului.

Expoziția virtuală „100 DE PORTRETE DE ȚĂRANI TRANSILVĂNENI” poate fi vizionată aici.

Sursa, foto: prin bunăvoința Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*