Ziua Universală a Iei, la Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului

Expoziția Ia Aievea este deschisă în perioada 22.06 - 21.10.2018 la Casa Artelor, în Piața Mică din Sibiu. Foto: Silviu Popa, Muzeul ASTRA

Între 22 și 24 iunie, Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului, cel mai mare muzeu în aer liber din România, a fost gazda unei manifestări culturale prilejuite de sărbătorirea Zilei Universale a Iei. 

Aflat la a 5-a ediție, acest veritabil festival al atât de îndrăgitei ii românești a avut un program deosebit de atractiv pentru copii și adulți deopotrivă.

Deschiderea oficială a evenimentului de vineri, 22 iunie, a fost marcată prin vernisajul expoziției Ia Aievea, la Casa Artelor din Piața Mică din Sibiu. Ii noi, având ca sursă de inspirație izvoade vechi – unele dintre acestea aduse din muzeele țării și așezate cu grijă în vitrine care le protejează fragilitatea –, au fost adunate și expuse într-un mod foarte original, împreună cu fotografia celei care le-a cusut. 

Expoziția Ia Aievea a fost organizată de Muzeul ASTRA, Asociația Semne Cusute și Muzeul Național al Țăranului Român. Foto: Silviu Popa, Muzeul ASTRA

UN WEEKEND CU ȘI DESPRE II

Multe dintre evenimente care s-au desfășurat sâmbată, 23 iunie, au adus împreună în Dumbrava Sibiului nu numai sibieni, dar și numeroși turiști români și străini. În Târgul de țară, organizatorii au amenajat standuri în care meșteșugarii din zonă au expus ii și obiecte tradiționale și de design de inspirație tradițională. Atelierele interactive, cum ar fi Hai să țesem împreună cel mai lung tricolor românesc!, Atelierul de țesut la război, cel de împletit coronițe din flori sau Atelierul de broderie săsească, au atras mulți participanți să-și încerce îndemânarea.

Hai să țesem împreună cel mai lung tricolor românesc! Foto: Silviu Popa, Muzeul ASTRA
Atelierul de țesut la război. Foto: Silviu Popa, Muzeul ASTRA
Atelierul de împletit coronițe din flori. Foto: Silviu Popa, Muzeul ASTRA
Învățând broderie săsească. Foto: Silviu Popa, Muzeul ASTRA

Cele aproximativ 150 de doamne și domnișoare care s-au înscris și în acest an la Plimbarea în IE cu Biciclete Cochete, pe traseul Piața Mică – Muzeul în aer liber ASTRA, și-au etalat atât iile, cât și bicicletele împodobite cu buchețele multicolore de flori.

Bicicletele Cochete, la intrarea în Târgul de țară. Foto: Silviu Popa, Muzeul ASTRA

Și parcă pentru a demonstra încă o dată că tradițiile nu sunt uitate, copiii de la Școala de Dans „Ioan Macrea” și Ansamblul Datina din Tălmaciu și-au dovedit talentul și ne-au încântat cu dansurile lor autentice și cu frumusețea costumelor populare pe care le-au purtat.
Concursul Cea mai frumoasă IE. Salvează o IE, salvează un strop de RomânIE a dat prilejul celor care au participat să-și prezinte cu mândrie iile, unele lucrate personal, altele moștenite de la bunici sau cumpărate din târgurile populare. Pe înserat, pădurea a răsunat de muzica trupelor Bucium şi Bucovina, care au concertat până după miezul nopții. 

Duminică, 24 iunie, vizitatorii care au venit îmbrăcați cu ie au avut acces gratuit în Muzeul în aer liber. Cel mai important eveniment al zilei, Hora de Sânziene, s-a desfășurat în poiana Bisericii din Bezded, unde cei prezenți, cu mic, cu mare, au fost invitați să intre în horă, acompaniați de Ansamblul Veselijah.

Hora de Sânziene. Foto: Cosmin Călinescu, Muzeul ASTRA

„… Evenimentul își propune conștientizarea importanței iei ca piesă vestimentară care conferă identitate și unicitate românilor în lume, prin familiarizarea vizitatorilor cu elementele caracteristice asociate iei sau costumului popular”, a spus Dana Bercu, șef de secție la Muzeul Civilizației Tradiționale ASTRA.

Text: Luminița Georgescu
Foto: Silviu Popa, Muzeul ASTRA; Cosmin Călinescu, Muzeul ASTRA

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*