Popa Gheorghe, fotograf: „Una dintre cele mai frumoase realizări este prezența în galeriile National Geographic Fine Art din SUA.”

Ocolașul Mare - Ceahlău 2018 - Locul II la Fotogeografica 2018. Foto: Popa Gheorghe

Popa Gheorghe, farmacist de profesie și pasionat de fotografie, despre drumul de la primul aparat DSRL, până la prezența în galeriile National Geographic Fine Art din U.S.A.

Când era în facultate a muncit trei luni ca să își cumpere un aparat foto DSLR like și nu a regretat nici o secundă alegerea făcută. “Lucrurile au devenit mai serioase după ce mi-am cumpărat primul aparat foto DSLR full frame și călătoria din 2011 în SUA unde am vizitat Marele Canion, consider că acolo am început timid să mă orientez spre fotografia de natură și peisaj”.

Munca și pasiunea i-au fost răsplătite prin foarte multe premii și prin faptul că fotografiile i-au fost publicate în revista National Geographic România și National Geographic Spania, dar și în mediul online pe www.nationalgeographic.com și pe www.terra-quantum.net. 

Pentru cineva care este la început sfatul este foarte simplu: să-și ia aparatul și să fotografieze orice îi face plăcere doar așa poate să dobândească experiență, practic asta fac și eu zi de zi, este modul meu de a mă deconecta – Popa Gheorghe.

Neural este prima fotografie din dronă a lui Popa Gheorghe care a fost premiată la un concurs foto (ipa 2018 – Neural – mențiune de onoare la categoria Nature Aerial/Drone). Foto: Popa Gheorghe
Dancing On Ice. Foto: Popa Gheorghe
My lake (Cuejdel, 2014) și Dancing on Ice (Islanda 2015 – Laguna Jökulsárlón) sunt printre primele fotografii publicate de www.nationalgeographic.com, ambele au fost ,,photo of the day”. Foto: Popa Gheorghe
Cold and Misty. Foto: Popa Gheorghe

În 2017 a ajuns în finala concursului ,,National Geographic Nature Photographer of the Year” la secțiunea Landscape cu fotografia Cold and Misty poate cea mai mare realizare. Pe lângă acest concurs a mai luat foarte multe premii și mențiuni la alte concursuri internaționale și naționale:

Locul 1 la MILVUS secțiunea Peisaj cu fotografia Blue Hour la Dyrholaey

De două ori locul 2 la concursul Fotogeografica, 2016, 2017 cu fotografiile Cold and Misty si Ocolașul Mare.

Clasat în top 101 în cadrul International Landscape Photographer of the Year cu fotografia Cold and Misty și a fost publicat în albumul competiției din 2017.

Mențiune de onoare la PX3 PRIX DE LA PHOTOGRAPHIE PARIS.

La IPA (International Photography Awards) a luat patru mențiuni la categorii diferite: prima fotografie din dronă premiată, prima fotografie panoramică premiată și prima serie de fotografii premiate.

     ipa 2018 – Cold and Misty – mențiune de onoare la categoria Nature-Trees 

     ipa 2018 – Iceland mențiune de onoare  la categoria Fine Art – Landscape

     ipa 2018 – Neural – mențiune de onoare la categoria Nature Aerial/Drone

     ipa 2018 – Fitz Roy Ridge mențiune de onoare la categoria Special-Panoramics

Cinci medalii (două de argint și trei de bronz) la Epson International Pano Awards 2018.

Fitz Roy (Argentina, 2017) este o panoramă din patru fotografii verticale, care a fost medaliată cu argint în cadrul competiției Epson International Pano Awards. Foto: Popa Gheorghe

Pe lângă premiile câștigate, una dintre cele mai frumoase realizări ale lui Popa Gheorghe este prezența fotografiei Cold and Misty în galeriile National Geographic Fine Art din U.S.A. și prezența pe site-ul www.natgeofineart.com alături de fotografi de renume din întreaga lume. 

După ce s-a întors din Patagonia, a avut o expoziție, practic prima expoziție la Cluj-Napoca în cadrul Photo România Festival 2017 pe care apoi a dus-o și la Aiud la galeriile Inter Art în cadrul Zilelor Liviu Rebreanu. Pentru viitor, se gândește la o altă expoziție de portofoliu tot acasă la Aiud la galeriile Inter Art pentru că „oamenii de acolo sunt foarte pricepuți în organizarea evenimentelor culturale”. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*