Prosumatori

Foto: 123rf

Începând cu 1 ianuarie 2019, după multe eforturi, românii pot produce energie de la soare și o pot injecta în rețea, primind bani pentru energia produsă și anume: 0,223 lei / kWh, se arată într-un comunicat de presă EnergiaTa. În cazul în care vor avea nevoie de energie, aceștia o vor cumpăra la prețul de retail.

Ce este prosumatorul

Piața de energie din România este deschisă prosumatorilor. După aproape un deceniu de inactivitate din partea statului român, în 2018, legislația și reglementările necesare prosumatorilor au fost definite. Micii producători-consumatori de energie din surse verzi au acum dreptul legal de a produce, consuma și vinde energie, se arată într-un comunicat al Greenpeace România.

Prosumatorul este o specie pe cale de apariție, un cetățean care decide să producă energie, să acopere o parte din consumurile proprii și să dea excedentul în rețeaua de electricitate, în beneficiul altor consumatori. În SUA și Europa de Vest nu mai e o mare noutate, oamenii își doresc să își pună panouri fotovoltaice pe casă și să devină mai autonomi din punct de vedere energetic. 

În România însă, stăm foarte prost, sunt oameni care s-au luptat ani de zile pentru a deveni prosumatori. Greenpeace, alături de câteva asociații, a susținut această cauză. Se pare că vor fi modificări importante în perioada următoare, se anunță și ceva finanțări. În teorie, putem asista la un mare val de mici producători (fondurile anunțate ar ajunge pentru aproape 30.000 de cetățeni), spune Marian Mândru, coordonator de campanii Greenpeace România.

În martie-aprilie Administrația Fondului pentru Mediu va derula un program de încurajare a adopției energiei solare, oferind până la 20.000 lei beneficiarilor. Conform noii legislații, distribuitori de energie au obligația să facă posibilă racordarea în 30 zile, iar furnizorii au obligația de a achiziționa energia electrică la prețul reglementat. Banii ar acoperi maxim 90% din suma necesară, pentru ca cetățenii să își achiziționeze și instaleze sisteme de producție de energie solară.

Cum aplici la subvenții 

Procesul de decontare presupune implicarea instalatorilor, care trebuie validați de către AFM. Perioada de înscriere pentru instalatori este 25.01 – 01.03.2019, însă până acum s-au înscris un număr mic de instalatori. Beneficiarii vor putea aplica la subvențiile oferite nu direct, ci prin acești instalatori, în luna martie urmând a fi publicată lista cu instalatorii validați pe site-ul AFM. Departajarea celor înscriși se va face pe sistemul primul venit, primul servit, de aceea cei care aplică trebuie doar să se asigure că sunt eligibili și că aplică cât mai repede.

În luna martie-aprilie, sperăm să debuteze programul pentru persoanele fizice, după adoptarea bugetului AFM şi după obţinerea fondurilor europene din POR. Persoanele fizice se vor putea înscrie la instalatorii validaţi, va exista o aplicaţie informatică, am încercat sa creăm un sistem care să ne permită să derulăm rapid programul. Documentele vor fi depuse direct la instalatori, ele se vor transmite în timp real prin aplicaţie’, spune Andrei Iorgulescu, reprezentant al Autorităţii Fondului de Mediu (AFM). 

Principala problemă pentru care instalatorii spun că sunt reticenți și că nu s-au înscris în număr mare este temerea că nu-și vor recupera banii sau că și-i vor recupera foarte târziu și, fiind vorba de sume mari investite, acesta este un risc pentru toate firmele mici și medii. 

Ne aflăm în stadiu destul de avansat, avem peste 40 de dosare depuse pentru validare, sperăm să avem cât mai mulţi, ca să acopere toate regiunile ţării. Ne asumăm termenul de două-trei săptămâni, chiar dacă nu este scris, deoarece pâna la finalul perioadei de validare nu putem avea nicio modificare legislativă în acest sens, mai spune Andrei Iorgulescu.

Dreptul cetățenilor de a-și produce singuri energia din surse regenerabile

Greenpeace România a militat în fața autorităților române în ultimii doi ani pentru dreptul cetățenilor de a-și putea produce singuri energia din surse regenerabile (soare, vânt). Acum, organizația aduce mai aproape de publicul larg conceptul de prosumator.

Greenpeace consideră că toți cetățenii au dreptul să își producă singuri energia de care au nevoie. Ei își cresc astfel autonomia față de marii producători de energie, care utilizează predominant combustibili fosili și foarte poluanți, și pot alege un stil de viață mai prietenos cu mediul. Tehnologiile care folosesc energiile regenerabile ale planetei (fotovoltaică, eoliană etc.) au ajuns la un nivel de maturitate care permite transformarea cetățenilor din simpli consumatori în prosumatori (producători și consumatori în același timp).

În alte zone ale lumii (Europa de Vest, Statele Unite – în special în statul California – mai nou, China etc.) utilizarea energiei regenerabile a devenit un lucru obișnuit. Pe lângă producția la nivel mare (de exemplu, în parcuri eoliene de dimensiuni mari) energia produsă distribuită de prosumatori a luat avânt, multe state oferind sprijin financiar și reglementări avantajoase.

În România, legislația, dar și alti actori din piața de energie, au împiedicat apariția prosumatorilor, până de curând. Cei care își doreau să își producă singuri energia și să o împartă și cu comunitatea așteptau chiar și ani de zile pentru a se conecta la rețea. Este nevoie totuși de o schimbare totală a sistemului, prin adoptarea de reglementări specifice, prin realizarea de investiții în rețele, de oferirea unui preț decent pentru energia produsă de acești mici producători.

Potențialul solar al României este foarte mare, avem multe zile însorite și multe locuințe individuale cu acoperișuri potrivite pentru panouri fotovoltaice. Implementarea la scară largă a sistemelor fotovoltaice individuale ar însemna transformarea sistemului energetic din România și reducerea considerabilă a poluării și a impactului pe care îl avem asupra climei, mai spune spune Marian Mândru, coordonator de campanii Greenpeace România.

De ce să devin prosumator, pot pune panouri pe casa mea, câtă energie va produce panoul meu fotovoltaic, pot să produc toată energia de care am nevoie, cine cumpără energia pe care o produc, cum se face plata, care sunt pașii pentru a deveni prosumator sunt câteva întrebări-cheie la care găsiți răspunsul pe platforma fiiprosumator.ro.

Ce spun companiile din energie pe zona de distribuție

Viziunea Enel este consumatorul parte activă a ecosistemului energetic, de aceea sperăm că procedurile vor evolua spre o versiune cât mai simplă. Aș privi etapa în care suntem ca pe o primă iterație, ce trebuie îmbunătățită de toți cei implicați, declară Andrei Covatariu, responsabil reglementări energy management și Enel X.

Consider că următorul an va fi încurajator pentru prosumatori, însă cea mai mare presiune va fi pe umerii operatorilor de rețea, datorită volumului mare de cereri pe care le anticipăm. Cu toate acestea, ne declarăm pregătiți pentru valul de solicitări ce va urma, spune Aurora Răducanu, departamentul de extindere a rețelei, Distribuție Oltenia. 

Suntem pregătiți pentru prosumatori, pentru care am pus pe site detaliile despre procedura de eliberare a ATR-ului, completează Ligia Costin, director de dezvoltare rețea de distribuție, Electrica.

Români care își produc singuri energia

Felicia și Marius Ienculescu-Popovici au o casă ecologică la Mogoșoaia,  care își produce energia de care are nevoie din surse curate.

În 2012, Lucian Popescu era primul român care se conecta la rețeaua energetică națională cu un sistem fotovoltaic.

Reprezentanții Future Energy Leaders România își propun ca pe termen mediu, România să ajungă la 100.000 de prosumatori, iar pe termen lung, până în 2050, România să funcționeze 100% cu energie din surse regenerabile.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*