Noi destinații de ciclism montan

Voluntari uniți de pasiunea pentru bicicletă deschid în România noi destinații de ciclism montan.

Aceasta este povestea unei mici asociații de bicicliști din Reșița care a coalizat Federația Română de Ciclism și 6 organizații locale pentru a dezvolta cea mai în vogă disciplină de mountainbike, enduro și a deschide noi trasee și destinații de ciclism montan în România.

Bike Attack este o echipă de voluntari pasionați de bicicletă, care acum 6 ani a adus în România Mountainbike Enduro și organizează la Reșița în fiecare toamnă unul dintre cele mai apreciate concursuri de profil, “Metal Enduro”. În tot acest timp, concursul i-a inspirat pe mulți dintre participanți să dezvolte ei înșiși trasee și concursuri la ei acasă.

Anul acesta, întreaga mișcare și-a unit forțele pentru organizarea Cupei Naționale de Mountainbike Enduro, plus un Campionat Național, sub o singură umbrelă, pentru a crește calitatea competițiilor, popularizarea acestui sport, dar în special pentru a contribui la dezvoltarea unor zone care să devină destinații pentru ture de mountain bike, o activitate ecoturistică care generează profituri în comunitatea locală.

Din aprilie până în prezent au avut loc trei etape din cele 7 competiții din acest an – la Drobeta Turnu Severin, la Câmpulung Muscel și în Munții Semenic – toate noi destinații de mountainbike în România.

Cătălin Gavrilă, fondatorul Bike Attack Reșita

Cătălin Gavrilă, fondatorul Bike Attack Reșita, ne povestește unde s-a născut această pasiunea pentru el și colegii bănățeni și potențialul imens pe care îl are aceasă regiune pentru sportul de aventură – Munții Semenic.

De ce ați ales Munții Semenic ca etapă în cupa din acest an?

Semenicul a avut de când îl știm noi poteci pentru bicicliști, ulterior s-au transformat în ravene după ce ATV-uri, buggy-uri, mașini 4×4 și TAF-uri au săpat urme adânci pe care apa a curs cu putere. Așa că după ce ne-am plâns în toate zările am realizat că tot ce avem de făcut e să ne săpam poteci dacă vrem să mergem pe bicicletă iar la Semenic.

Un concurs de Enduro MTB la Semenic e un vis pe care îl avem de când ne știm, iar faptul că am avut un o etapă de cupă națională aici este doar începutul.

Ce oferă munții Semenic pentru scena de mountainbike din România/Europa, dar și în comparație cu alte zone montane din Carpați?

Vorbim de munți, deci MOUNTAIN biking pe bune! Zona Semenic – Valiug – Gârâna e un triunghi fantastic pentru mountainbiking. Înălțimea Semenicului de doar 1400m îl face accesibil pe bicicletă din toate părțile iar la poalele lui avem lacurile Gozna, 3 Ape sau Breazova în care poți să faci baie și să te relaxezi. Atât Valiugul, cât și Gârâna sunt locuri primitoare care oferă cea ce caută turistul modern. Dar punctul forte al zonei este faptul că ne aflăm în Parcul Național Semenic-Cheile Carasului, un cadru natural excepțional care trebuie explorat, apreciat și protejat.

Suntem departe de “restul țării” zice lumea, poate e așa, dar avem un oraș de mărimea Bucureștiului la doar 200 km distanță, Belgradul. Semenicul e al reșitenilor, timișorenilor, aradenilor, orașe care se dezvoltă și în care oamenii au nevoie tot mai mare de o oază pentru relaxare.

Care e viziunea ta pentru Semenic/Banatul Montan și Reșița în 5 ani?

Vreau să avem în Semenic și la Reșița în următorul an primele cinci locuri de muncă plătite din activitatea de mountainbiking, sau legate de bicicletă, și să demonstrăm comuntății locale că ciclismul este o activitate care aduce bunăstare.

Vreau să avem pentru bicicliști servicii de calitate în așa fel încât oamenii să-și planifice concediile luând în considerare munții Semenic ca destinație. Pentru următorii cinci ani, Semenicul să devină al bicicliștilor, al drumeților și al schiorilor și să reducem impactul pe care îl au astăzi turiștii motorizați.

Nu ai cum să te plictisești de Banatul Montan, în fiecare loc pe care îl revăd îmi tot imaginez și încerc să caut soluții încât el să rămână la fel, dar totuși viu.

Am început de anul acest să lucrăm la acest proiect în care dăm Semenicul bicicliștilor și am început să construim primele poteci de mountain biking în zona Valiug, apoi am legat vf. Semenic de Valiug prin alte poteci și am început o colaborare excelentă cu Casa Baraj unde am deschis primul centru de închirieri de mountainbike și e-mountainbike din vestul țării.

Echipamentele sunt noi, de calitate pe care le-am achiziționat cu sprijinul importatorului Cube în România. Sunt disponibile MTB-uri normale, dar și E-bike-uri. E-mountainbike este o altă mare oportunitate de aduce mult mai mulți oameni obișnuiți la munte, să cutreiere natura pe două roți indiferent de condiția fizică. Am montat pe telescaunul de la Casa Baraj cârlige pentru transportul bicicletelor și am achizitionat un shuttle-bus cu care să-i urcăm pe cei care doresc să facă coborâri din vârf.

Mai avem mult de lucru pentru că planul este să facem atât la Valiug, cât și la Gârâna o zonă de învățare și o școală de mountainbike, un traseu pentru copii și să marcăm mai multe trasee pentru plimbare și exploare a locurilor.

Apoi urmează un service și probabil un mic magazin cu echipamente. În principal vrem să dezvoltăm proiecte în parteneriat cu administrația Parcului Național Semenic și primăriile Reșița, Valiug și Brebu Nou, ong-uri din zonă, precum WWF România și Fundația Comunitară Banatul Montan, și să lucrăm cot la cot cu cei care deja au investit pentru turismul din zonă, să le arătăm nevoiele biciclistului, iar ei să poată să ofere servicii de calitate.

Vrem să facem evenimente pentru bicicliști pentru că noi gândim că cea mai bună formă de pubicitate e cea în care omul simte și trăiește ce tu povestești.

 

1 Comment

  1. Excelent,bună inițiativă.
    Pentru a face montainbike merg in Bulgaria, Borovets, funcție de zilele în care mă dau îmi trebuiesc doua zile pentru drum, in fiecare an găsesc cel putin 2 trasee noi si traseele sunt întreținute, deci… sunt oameni care se ocupă. Dacă si aici se va ocupa cineva va fi perfect.
    SUCCES ŞI…
    LANȚUL MOALE,
    CĂ NE DĂM LA VALE!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*