Natura este pentru toți

Gabriel se bucură de o zi în natură, alături de voluntarii Asociației Acces Natura. Foto: Alexandru Ionescu

Alexandru Ionescu și Sabina Calu inițiază proiectul “Natura este pentru toți”, prin care persoanelor cu dizabilități li se facilitează accesul în natură.

Atunci când au înființat Asociația Acces Natura, Alexandru și Sabina au avut în minte două probleme principale: lipsa posibilităților reale de acces al persoanelor cu dizabilități la arii naturale, trasee, obiective turistice și spații de recreere în natură și legătura tot mai firavă a copiilor și adolescenților de azi cu natura.

După înființarea Asociației, au pus la cale primul proiect, “Natura este pentru toți” care a obținut finanțare prin programul Start ONG, un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

Astfel, până la finalul acestui an, 15 persoane cu dizabilități motorii beneficiază de câte o excursie asistată în natură, pe trasee neaccesibilizate. Excursiile sunt posibile prin utilizarea unui scaun Joëlette special conceput pentru deplasare pe teren accidentat. După finalizarea proiectului, scaunul special va fi pus la dispoziție cu titlu gratuit altor asociații de profil interesate în desfășurarea de ativități în aer liber pentru persoanele cu dizabilități motorii.

Joëlette este un scaun cu rotile pentru teren accidentat, care permite oricărei persoane cu mobilitate redusă sau invaliditate, atât copii cât și adulți, să practice drumeția sau activități de alergare, cu ajutorul a cel puțin doi asistenți. Proiectat atât pentru excursii de familie, cât și pentru activități sportive și de recreere mai intense, scaunul permite accesul la cele mai dificile terenuri până acum inaccesibile cu scaunul rulant clasic. Scaunul este produs în Franța de către singurul producător european al unui scaun cu acest tip de funcționalitate, spun Alexandru și Sabina.

Prima tură, în Parcul Natural Văcărești

Mihai descoperă reptilele din Parcul Natural Văcărești. Foto: Alexandru Ionescu
Primul tur ghidat a avut loc în Parcul Natural Văcărești, alături de Mihai, iar ghid a fost domnul Cristi Lascu. Mihai are 18 ani și paralizie cerebrală gradul 1, tetrapareză spastică sindrom Littl.
Mihai a fost tare încântat atât de tură, cât și de participarea la un atelier ținut reprezentanții parcului, unde s-a bucurat să afle mai multe despre viețuitoarele acvatice din parc. Tatăl lui Mihai a devenit voluntar și a participat și la următoarele noastre acțiuni, completează cei doi.

Semimaraton montan la Cozia Mountain Run

Ștefania ia parte la Cozia Montain Run. Foto: Alexandru Ionescu
În 26 octombrie 2011, în timp ce lucra în mica lor fermă de animale, de la marginea orașului Târgu Lăpuș, Ștefania a suferit un accident care i-a schimbat viața. O căruță trasă de cai a trecut peste coloana ei vertebrală. A urmat o lungă perioadă de spitalizare, timp în care soțului ei i-a fost desfăcut contractul de muncă în domeniul construcțiilor. Diagnosticul Ștefaniei este traumatism vertebro-medular L1 operat cu osteosinteză metalică în T11 , T12, L2, paraplegie flască şi siringomielie secundară. Prin proiectul “Natura este pentru toți”, Ștefania (39 de ani) a participat la proba de semimaraton montan Cozia Mountain Run, 21 km.
Din câte știm noi, este prima cursă de acest gen din România, mai spun Alexandru și Sabina.
Alături de Acces Natura,  voluntarii minunați pe care au reușit să-i mobilizeze, dar și alături de Tudor Buțu si echipa Cozia Montain Run, am trăit una din cele mai frumoase zile din ultimii 8 ani, timp în care am fost imobilizată într-un scaun cu rotile. 21 km de traseu montan cu emoții, râsete și alergare au facut să zboare prea repede cele peste 5 ore trecute din momentul startului. Mulțumesc tuturor celor implicați în acest proiect și vă doresc drumuri bune și cât mai multe trasee reușite, spune Ștefania.

Traseu turistic în Munții Ciucaș

Din scaunul Joëlette cu rotile pentru teren accidentat, Aurelian admiră munții. Foto: Alexandru Ionescu
Aurelian (44 de ani) diagnosticat cu tetraplagie spastică, un ușor retard mintal a parcurs alături de cei din Asociție un traseu turistic prin Munții Ciucaș. După această experiență, familia lui s-a alăturat și în alte acțiuni de voluntariat.
A fost cea mai frumoasă zi în natură din viața mea. Chiar îmi doream, măcar o dată, să merg pe un traseu montan, spune Aurelian.

Șase tineri din programul Impact au participat la un tur ghidat prin Parcul Natural Văcărești

Anca descoperă Parcul Natural Văcărești. Foto: Alexandru Ionescu
Anca face parte din programul Impact, alături de alți tineri cu dizabilități medii și severe, preluați de Fundația Motivation Romania din instituții de stat, începând cu anul 2003. Motivation le oferă tinerilor atât protecția și căldura unei familii, cât și acces la terapii care îi ajută să se decopere și să își îmbunătățească abilitățile de comunicare și relaționare și deprinderile de viață semi-independentă.
Gabriela Poiană a fost ghidul nostru și ne-a ajutat ca experiența să fie și de data aceasta una extraordinară. Tinerii au aflat o mulțime de lucruri interesante atât despre istoria parcului, cât și despre viețuitoarele de aici. Ancuța a fost cea mai bucuroasă de vizită pentru că a reușit să interacționeze de aproape cu natura. Ghidurile ilustrate primite la finalul traseului cu siguranță îi vor ajuta să descopere în continuare bucuria naturii, mai spun Alexandru și Sabina.
Într-o pauză pe traseu pentru poze. Foto: Alexandru Ionescu

Traseu în Munții Grohotișului

Gabriel are 27 de ani și distrofie musculară progresivă. Alături de voluntarii din Asociație, el a făcut un traseu prin Munții Grohotișului și și-a împlinit astfel un vis.
Vă mulțumesc tuturor pentru implicare. Ați fost fantastici. Sunteți niște super eroi pentru mine și mi-ați împlinit un vis. Imposibilul nu există, spune Gabriel.
Pentru persoanele cu dizbilități, o modalitate de a depăși problemele de accesibilizare și, în acelasi timp, de a parcurge în natură trasee turistice care nu sunt pretabile accesibilizării (acces dificil, teren accidentat, pantă mare) este folosirea unor scaune cu rotile special concepute pentru deplasarea asistată pe teren accidentat.
Deplasarea pe teren accidentat se face cu asistența a minimum doi voluntari care asigură tracțiunea și echilibrul scaunului. Persoanele cu dizabilități pot parcurce astfel trasee turistice cu grad mediu de dificultate, inclusiv trasee montane sau pot participa la competiții de alergare montană.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*