Raport pentru o tranziție justă în Hunedoara

La eveniment au participat autorități locale și regionale, asociații, sindicate, reprezentanți ai mediului de afaceri, dar și ai Universității din Petroșani. Foto: Greenpeace România

Organizațiile Greenpeace România și Bankwatch România au lansat la Palatul Cultural al Minerului din Lupeni, raportul “Tranziție justă în Hunedoara – Diversificare economică, echitabilă și durabilă”, material pregătit de Centrul Român de  Politici Economice, se arată într-un comunicat de presă al Greenpeace România.

Studiul este dedicat identificării alternativelor de dezvoltare a Văii Jiului, ca modalități de înlocuire a profilului monoindustrial bazat pe exploatarea cărbunelui. La eveniment au participat autorități locale și regionale, asociații, sindicate, reprezentanți ai mediului de afaceri, dar și ai Universității din Petroșani.

Închiderea minelor reprezintă un pas important în obiectivul principal de decarbonizare, însă asigurarea tranziției post-închidere reprezintă o provocare, în special pentru comunitățile direct afectate de acest proces. Deși fiecare proces de închidere a unei mine are particularitățile sale, este comună nevoia unui model de dezvoltare bazat pe politici publice locale, concepute pentru a susține economia locală și a reduce impactul negativ asupra comunităților.

Scenariile de dezvoltare, axate pe cele 3 sectoare primare ale economiei (agricultură, industrii, servicii) și rezultate în urma unor modelări macro economice, sunt construite ca alternative viabile, echitabile și durabile. Ele pun accent pe numărul de locuri de muncă create, costurile și beneficiile rezultate. În sectorul primar, care include microferme de animale sau cultivarea arbuștilor fructiferi, până în 2030 se pot crea beneficii nete de 420 milioane lei și 760 de locuri de muncă. Sectorul secundar (energie regenerabilă, creșterea eficienței energetice a clădirilor etc ) ar produce beneficii nete de 150 milioane lei și 1520 locuri de muncă. Nu în ultimul rând, impactul total al sectorului terțiar (dezvoltarea structurilor de sprijin, agropensiuni, turism în natură) va fi de 181,27 milioane de lei și 434 de locuri de muncă.

Din recomandările enunțate în raport, pentru ca scenariile să prindă contur, amintim: elaborarea și implementarea unor programe de calificare/recalificare/instruire; creșterea competitivității produselor și serviciilor oferite de către mediul privat; identificarea domeniilor cheie pentru implicarea locuitorilor; creșterea conectivității zonei prin atragerea de investiții în domeniul transporturilor; întărirea capacității administrative; stimularea colaborării dintre actorii locali – societate civilă, autorități publice, mediul privat și structurile de învățământ.

Contextul național și european este favorabil pentru a implementa soluțiile enunțate în raport. Valea Jiului este regiune pilot în cadrul Platformei pentru Regiuni Carbonifere în Tranziție și multe părți interesate sunt implicate activ în acest proces. Raportul este relevant și pentru realizarea Strategiei de dezvoltare a regiunii, document definitoriu pentru următorul exercițiu financiar 2021-2027.

“Ne dorim foarte mult ca studiul lansat astăzi să fie preluat de către Ministerul Fondurilor Europene pentru definirea Strategiei de dezvoltare a Văii Jiului. Studiul arată foarte clar că cele mai valoroase resurse nu sunt ascunse sub pământ. Valea Jiului este propice pentru dezvoltarea de micro-ferme, agricultura ecologică, turism sau pentru proiecte de energie regenerabilă.”, a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii Greenpeace România.

“Platforma reprezintă o oportunitate pentru crearea de locuri de muncă, însă acestea nu vor fi de durată și bine plătite dacă nu sunt rezolvate și celelalte probleme, precum recalificarea sau infrastructura”, a completat Alexandru Mustață, coordonator de campanii Bankwatch România.

“Când am ajuns pentru prima dată în Valea Jiului, în aprilie 2019, m-a copleșit angajamentul organizațiilor comunitare de a facilita tranziția justă de la o economie bazată pe cărbune, spre oportunitățile pe care această tranziție le reprezintă pentru comunitatea locală. În luna iulie a acestui an i-am primit pe primarii localităților din Valea Jiului la Bruxelles, iar în timpul vizitei, aceștia au încheiat un acord colectiv de a colabora pentru tranziția justă din Valea Jiului. Închiderile de mine de cărbune din Valea Jiului reprezintă o provocare incontestabilă, dar, în același timp, cred că este momentul pentru Valea Jiului de a defini un nou capitol din istoria sa”, spune în introducerea raportului Klaus Dieter Borchardt, Director general adjunct la DG ENER, Comisia Europeană.

“Acum, la 150 de ani de exploatare industrială a cărbunelui, Valea Jiului trebuie să răspundă noilor provocări ale secolului XXI. Profundele schimbări economice pe plan mondial și european impun utilizarea unor surse de producere a energiei ieftine și nepoluante.

Exploatarea cărbunelui din subteran în actualele condiții tehnologice și în lipsa unor investiții, generează costuri relativ mari, regăsite ulterior în costul de producere al energiei. Acest fenomen, împreună cu scăderea necesarului de energie pentru economia românească în ultimii 20 de ani, a impus restrângerea activității și închiderea minelor din Valea Jiului. Disponibilizările din minerit, începând cu anul 1997, fără a crea oferte alternative de muncă și fără un program de reconversie a acestor disponibilizați pe termen mediu și lung, a generat și generează depopularea unei regiuni de o frumusețe aparte și cu o calitate umană de excepție, creată și de multiculturalismul în care regăsim peste 20 de naționalități”, spune în introducerea raportului prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai RADU Rector al Universității din Petroșani.

Foto: Greenpeace România

Despre Greenpeace și Asociația Bankwatch România

Greenpeace este o organizaţie internaţională independentă, prezentă în peste 50 de ţări din întreaga lume, care acţionează pentru a schimba atitudini şi comportamente, pentru a proteja şi conserva mediul înconjurător şi pentru a promova pacea. Pentru a-şi păstra independenţa, Greenpeace nu acceptă donaţii de la guverne, partide politice sau companii, ci se bazează mai ales pe contribuţii de la persoane fizice.

Asociația Bankwatch România este o organizație non-profit înființată în anul 2012 cu scopul de a preveni proiectele finanțate din fonduri publice care au un impact negativ asupra mediului și drepturilor omului.

Sursa, foto: Greenpeace România

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*