Inițiativă pentru ocrotirea Grădinii Cișmigiu

Foto: Oltin Dogaru

Proiectului creativo-civic #CișmigiuMonAmour lansat de Ioana Nicolescu se alătură inițiativelor locale care își propun să ocrotească spiritul autentic al Grădinii Cișmigiu, care a împlinit 165 de ani de la inaugurare, se arată într-un comunicat de presă.

Printr-o serie video gândită de Ioana Nicolescu și realizată cu ajutorul fotografului Oltin Dogaru și al prietenilor parcului, protagoniștii atrag atenția asupra necesității vitale de a restaura și a reabilita cel mai vechi parc din Capitală cu mai multă responsabilitate și grijă pentru natură.

De ce era nevoie de o astfel de inițiativă?

Proiectul de „Restaurare peisagistică a parcului istoric Grădina Cișmigiu” inițiat de Primăria Capitalei și votat la sfârșitul lunii iulie 2019 arată îngrijorător. Din datele cunoscute până în acest moment, proiectul de restaurare înseamnă, pe scurt, 10 milioane de euro din fonduri europene, 3 ani de lucrări, zeci de arbori tăiați, „plantarea” de betoane și pietriș în locul anumitor spații verzi, precum și mărirea numărului de spații comerciale. Lucru cu atât mai îngrijorător cu cât parcul Cișmigiu este clasat ca monument istoric de categorie A, de importanță națională.

„Cișmigiul are nevoie de dragoste. Cișmigiul are nevoie de noi. Ideea proiectului «#CișmigiuMonAmour» a pornit din mult drag pentru parcul lângă care mulți locuim de mai multe generații și de la faptul că, de câte ori îi întrebam pe prieteni sau pe cunoscuți dacă au auzit de Proiectul Cișmigiu al Primăriei, răspunsul era, invariabil, nu.

Cum era vorba despre oameni care traversează parcul zilnic, oameni care locuiesc sau lucrează lângă el, am simțit că trebuie comunicată situația reală și îngrijorătoare în care se află Grădina Cișmigiu.

Plecând de la ideea că fiecare poate, vorbind cu cei din jur, să-i implice activ și să atragă atenția asupra unei cauze la care ține, am vrut să arătăm ce se poate face, concret, dacă suntem mai mulți, împreună. Puterea unei comunități poate fi uriașă si de neoprit, dacă membrii săi colaborează și țintesc spre un scop comun. Noi susținem îngrijirea și refacerea parcului, dar nu mutilarea sa, prin tăierea copacilor și distrugerea vegetației, pentru a face loc betonului și mai multor spații comerciale”, spune Ioana Nicolescu.

Victor Rebengiuc, Cristina Stănciulescu, Andrei Leonte, Ioana Nicolescu, Vladimir Drăghia, Emil Ivănescu, Oltin Dogaru. Foto: Alexandru Ion

Cine este alături de acest proiect

În seria video îi veți întâlni pe: Victor Rebengiuc și Marius Manole (actori), Sonia Argint Ionescu, Cristina Stănciulescu și Marius Constantinescu (jurnaliști), Andrei Leonte (artist), Vladimir Drăghia (sportiv și actor), Emil Ivănescu (președintele Ordinului Arhitecților din România, Filiala București), Lou Gelehrter (arhitect), Liviu Giosan (geolog), Renata Bota & Christian Balazs (instagrammeri), Maria Zvinca (vlogger), Alexandru Mihai (communication strategist), alături de Oltin Dogaru (fotograf) și Ioana Nicolescu (consultant luxury, fondator Code Noir Style).

Cum poți tu să te implici

Semnează petiția pentru solicitarea transparenței din parte Primăriei, în legătură cu proiectul de restaurare a Cișmigiului, precum și refacerea acestuia respectând caracterul istoric, valoarea peisagistică și ecologică a parcului: http://bit.ly/ocrotestecismigiul.

Participă la acțiunea de strângeri de fonduri pentru angajarea unui avocat, care va permite continuarea demersurilor legale cu privire la proiectul Primăriei: http://bit.ly/2lEQlDn.

Citește și

Ecologie locală în Grădina Cișmigiu

Sursa, foto: PR

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*