Educație pentru sustenabilitate și un joc de strategie

Foto: Societatea pentru Consum Responsabil

Un curs universitar și un joc de strategie lansate într-un autobuz electric la Cluj-Napoca aduc o nouă perspectivă asupra educației pentru sustenabilitate și mobilitate sustenabilă în orașe.

Foto: Societatea pentru Consum Responsabil

Într-un autobuz electric care a străbătut orașul timp de două ore, specialiști din domenii precum managementul mediului, arhitectură, inginerie, cultură, servicii publice, antreprenoriat, mediul academic, societate civilă au construit un nou oraș, numit, simbolic, ”Dă CLUJ”, într-un joc de strategie dezvoltat de consorțiul SUSTAIN. Jocul este integrat într-un curs universitar și oricine și-l dorește, îl poate obține gratuit de la reprezentanții Societății pentru Consum Responsabil.

Cursul SUSTAIN pregătește studenți adaptaţi lumii în care trăiesc, capabili să facă față provocărilor unei societăţi complexe, cum este cea a secolului XXI. Le dezvoltă gândirea sistemică, gândirea critică, cât și un nivel ridicat de empatie față de stakeholderi din sectoare diverse, inclusiv din administratie. SUSTAIN le deschide orizontul spre o abordare holistică a realității în care trăim și ne invită într-o călătorie educațională care îmbină elemente de business, managementul mediului, cultură, administrație locală și dezvoltară urbană sustenabilă, spune Diana Călin, cofondator Societatea pentru Consum Responsabil.

 

Sunt multe de învățat din acest joc, dar și din contextul pe care-l creează pentru a discuta despre dezvoltarea sustenabilă. După primul joc înțelegi cel puțin complexitatea dezvoltării urbane și raportul dintre reputație / recunoaștere și mediul natural curat și sănătos al orașului. Cum le poți avea pe ambele?

Ei bine acest joc te pune la încercare / la negociere / la proiecție pe termen lung și, cel mai important, la asumarea sustenabilității ca factor de echilibru în dezvoltarea urbană corectă. Nu doar tinerii trebuie să-l joace. Cu toții ar trebui să-l jucăm – oameni maturi, profesioniști, actori urbani, funcționari publici… toți!, spune Marius Moga, arhitect și coordonator Someș Delivery.

Foto: Societatea pentru Consum Responsabil

Boardgame-ul SUSTAIN a fost dezvoltat în cadrul proiectului cu același nume, un proiect Erasmus+ cu nouă o perspectivă asupra educației pentru sustenabilitate și mobilitate sustenabilă în orașe. Scopul proiectului SUSTAIN este să promoveze în rândul studenților din învățământul superior importanța sustenabilității asupra problemelor de zi cu zi ale orașelor.

Pentru că studenții de azi sunt decidenții politicilor de mâine și cei care vor modela viitorul nostru comun, echipa proiectului a dezvoltat un curs universitar care se îmbină un stil analitic de educație cu acest joc interactiv de strategie.

Jocul îi trece pe participanți prin cinci scenarii realiste, în care dezvoltarea sau finalul orașului este în mâinile lor. Deciziile pe care le iau sunt importante, iar strategiile pe care le abordează vor contribui la înflorirea sau decăderea comunității.

Jocul te pune față în față cu problematica pe care administrațiile locale o au tot timpul, și anume alocarea de fonduri în diferite sectoare pentru a putea avea o comunitate fericită, curată, lipsită de un impact negativ în diferite sectoare, de mediu, educație, cultură, dezvoltare socială și siguranță.

Atunci când joci îți asumi vrei nu vrei responsabilitatea pentru acțiunile tale și pe parcurs se observă treptat urmările fiecărei mișcări, ceea ce, ca sș student în domeniul de mediu, mă face să încerc să caut soluții care să reprezinte o rezolvare a dilemelor cu care am de-a face în joc, dar care să nu afecteze și celelalte sectoare cu care trebuie să negociezi și să dezvolți jocul pentru a asigura un „oraș” cât mai eficient, curat și sigur. Pe scurt, e un fel de teamwork la superlativ, și cred că reflectă destul de bine provocările autoritățiilor în a îndeplini cerințele unei dezvoltări durabile, spune Horia Cămărășan, student al Facultății de Știința și Ingineria Mediului, Universitatea Babeș Bolyai.

Foto: Societatea pentru Consum Responsabil

Cursul elaborat este format din 6 module care se studiază timp de un semestru

Acestea sunt structurate pe săptămâni de curs, în jurul următoarelor tematici: Metabolismul Social/ Urban; Sustenabilitate în Mobilitatea Urbană; Procese de luare a deciziilor în contextul sustenabilității; Gândirea sistemică; Jocurile serioase ca instrument de învățare; Boardgame cu 5 scenarii.

Modulele conțin material didactic, referințe științifice și exerciții practice pentru studenți, inclusiv jocul lansat în cadrul evenimentului de joi. Toate materialele de curs, inclusiv jocul, sunt puse la dispoziția universităților și a altor centre educaționale în mod gratuit.

E un mijloc de învățare inovator, nou, diferit, ușor, care place, dar care în același timp dă rezultate. Este acceptat de studenții de azi, mai exact are un grad de acceptare mare în rândul studenților și îi ajută pe toți să participe și pe cei care în mod normal sunt fie mai timizi, fie mai puțin pregătiți – fiind un joc le dă încredere și văd că pot să aibă un cuvânt de spus. La sfârșit se poate direcționa discuția spre ce contează și din nou poate toată lumea să își dea cu părerea, îi învață să lucreze în echipă, lucru foarte important pentru proiectele de mediu care necesită specialiști diverși. Poate fi folosit alternativ cu tipul de predare tradițional, adică și-și, deci din nou motiv de învățare aprofundată, adaugă Oana Cristina Modoi, lector dr. al Facultății de Știința și Ingineria Mediului, Universitatea Babeș Bolyai.

 

SUSTAIN este o provocare la gândire sustenabilă care mobilizează idei, opțiuni și cunoștințe în vederea definirii unor soluții inteligente pentru societatea actuală. Totodată promovează reconsiderarea atitudinii, comportamentului și a viziunii asupra problemelor care amenință sustenabilitatea comunităților.

Abordarea interdisciplinară pe care o implică jocul creează premisele utilizării lui, într-o manieră flexibilă, ca instrument de facilitare a învățării despre sustenabilitate. Felul în care este conceput, solicitând gândire, colaborare în echipă, comunicare, îl transform într-o tehnică activă de predare-învățare. Astfel, în Universitate el are potențialul de a fi asimilat în planuri de învățământ ale unor specializări care vizează dezvoltarea de cunoștințe în această direcție, în regim, cel mai probabil facultativ, dar poate fi gândit și ca o activitate extracurriculară care să se desfășoare cu un program coerent în cadrul unor cercuri sau sesiuni studențești. De asemenea, SUSTAIN poate fi preluat și dezvoltat ca ofertă de curs deschis către societate, concluzionează Nicoleta Brișan, Prodecan al Facultății de Știința și Ingineria Mediului, Universitatea Babeș Bolyai.

Societatea pentru Consum Responsabil este partenerul din România în acest proiect, alături de alți 5 parteneri din Grecia, Italia și Polonia.

Citește și

Patru povești cu Arbori Bătrâni

Gusturi din sudul Transilvaniei

Plimbare prin Cluj

Sursa, foto: Societatea pentru Consum Responsabil

1 Trackback / Pingback

  1. Regisztrálj a FreeNow platformon, s adom a kódot az ingyenes fuvarra! – Kiss Olivér blogja

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*