Realități Posibile

La Garaje | Petruț Călinescu - Zeci de mii de garaje au fost construite în capitala republicii Moldova, Chișinău, în timpul comunismului, iar în anii tranziției multe altele construite ilegal li s-au alăturat. Astăzi, puține dintre ele sunt simple adăposturi pentru mașini.

A patra expoziție anuală CdFD, despre realități posibile din spațiul care ne înconjoară, și distanța de la gând la realitate, prin șase foto-povești din România și Republica Moldova.

Șase fotografi români prezintă șase realități posibile

Ioana Cîrlig, Petruț Călinescu, Maria Guțu, Mihai Șovăială și Bogdan Tutuneanu
Expoziția Realități Posibile poate fi văzută până pe 29.03.2020, la Rezidența BRD Scena9, în Str.I.L.Caragiale, nr.32, București.

16.152 | Bogdan Tutuneanu

În România, valoarea salariului minim net anual este de 16.152 RON.

Proiectul utilizează această sumă ca unitate de măsură și de explorare relativă a societății românești, aducând în discuție obiceiurile de consum, diversitatea produselor și a serviciilor disponibile pe piață, cheltuielile publice, valoarea resurselor naturale etc. Cadrele ilustrează forme diferite în care se poate regăsi această sumă (alimente, îmbrăcăminte, pământ arabil, medicamente etc.), cu scopul de a crea un atlas vizual care să ilustreze și să compare nevoile, dorințele, deciziile și puterea de cumpărare a românilor, azi.

Teren arabil, 6000 mp, Niculițel, județul Tulcea
Caracteristici: cernoziom cambic, calcic, slab levigat, lutos, pe loess, erodat slab. Conductivitate hidraulică saturată medie (2,5mm/h), pH 7,1-8,4. Slab înclinat, arabil. Aflat la jumatatea distanței dintre E87 și salba de lacuri Gorgonel, Rotundu și Telincea, terenul a fost cultivat în ordine cronologică cu rapiță, grâu, orz, rapiță în perioada 2017-2020. Foto: Bogdan Tutuneanu
Foto: Mihai Șovăială

Holding Pattern | Mihai Șovăială

Proiectul Holding Pattern urmărește procesul de construcție al aeroportului din Brașov-Ghimbav dar și transformările care au apărut în împrejurimile acestuia. Construcția aeroportului a început în anul 2014 iar imediat după realizarea pistei de aterizare, operațiunile de construcție au fost oprite din diverse motive. Holding Pattern este o manevră folosită în aviație, concepută pentru a amâna aterizarea unui avion, pilotul fiind astfel nevoit să efectueze ovale deasupra aeroportului până la soluționarea aterizării. Cartea Holding Pattern, realizată împreună cu Alin Cincă, prezintă imagini alb negru care evidențiază diferite situații și obiecte din jurul aeroportului aflate într-o stare incertă.

Foto: Maria Guțu

Homeland | Maria Guțu
mentorship CdFD

Proiectul Homeland caută legăturile dintre tinerii din nordul Republicii Moldova și peisajul care-i înconjoară. O treime din populația Moldovei a emigrat, numărul tinerilor care pleacă crește de la an la an. În acest context, proiectul Mariei Guțu e o căutare poetică a rădăcinilor, a unui acasă care își schimbă mereu sensul, chiar și pentru copii.

Foto: Ioana Cîrlig

Crivina Blues | Ioana Cîrlig

Proiectul documentează locul în care s-a construit fosta termocentrală Crivina, unde regimul comunist și-a propus să producă energie din șisturi bituminoase- niște roci sedimentare cu o putere calorică scăzută. Era parte a ambiției soților Ceaușescu de a transforma România într-o țară independentă energetic. Pentru a pune în practică proiectul s-a decis la mijlocul anilor ’70 ca un munte să fie retezat, mii de oameni să fie mobilizați din toată țara pentru a ridica și porni colosul industrial, o conductă de gaz să fie trasă de la Reșița, 45 de kilometri, prin munte, apa să fie adusă la 500 de metri înălțime. Proiectul a costat peste un miliard de dolari. Producția de energie a început în 1984, iar termocentrala a funcționat, cu lungi întreruperi, fără succes, până în 1988- un șir lung de avarieri și reparații.
Astăzi pe fosta platformă industrială au rămas bucăți de clădiri din care au început să apară plante, iar din cariera abandonată de șist bituminos au început încet-încet să crească copaci. După zeci de ani de betoane, pădurea se întoarce timid de unde a fost tăiată ca să facă loc industriei. În colonia Crivina mai trăiesc astăzi câteva zeci de oameni în casele construite la baza platformei industriale.
Foto: Petruț Călinescu

Portrete de grup cu necunoscuți | Petruț Călinescu | Coloană sonoră de Electric Brother

Un studiu audio-vizual ce descrie relația dintre arhitectura capitalei și locuitorii ei din puncte de observație ce pot părea aleatorii: stațiile RATB. În aceste locuri se formează ad-hoc grupuri de oameni ce stau alături ca într-o fotografie de grup, într-un decor ce se dovedește fascinant și surprinzător prin diversitate. Rezultatul este o cartografiere a locurilor aparent banale ale capitalei, ce nu ridică în mod obișnuit interesul nimănui. Ele descriu realist capitala, cu multiple straturi de citire: sociologic, arhitectural și urbanistic.

Despre Centrul de Fotografie Documentară

Lucrăm la proiecte de fotografie pe termen lung și le încheiem cu expoziții, albume și tipărituri experimentale. Oferim granturi de fotografie, am lansat prima colecție tipărită de fotografie documentară din România și creștem o arhivă digitală pe www.cdfd.ro. Aceste proiecte au fost cofinanțate în 2019 de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Ordinul Arhitecților din România (OAR). Expoziția Realități Posibile este cofinațată de Fundația9 și găzduită de Rezidența BRD Scena9.

Sursa: CdFD
Foto: sursele citate

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*