Lupta cu coronavirusul – un robot pentru dezinfectare, produs de o echipă din România

Foto: Modulab

Laboratorul de design și tehnologie Modulab a realizat un robot autonom pentru dezinfectarea suprafețelor cu ajutorul radiaței UV-C, care va ajuta în lupta locală cu noul coronavirus.

Noul robot poate să dezinfecteze orice fel de spațiu sau suprafață și este ideal pentru instituții, în special spitale. Platforma are o autonomie de 2-10 ore și este echipată cu tuburi fluorescente UV-C de mare putere care generează 1kW de radiații, suficient, spun autorii lui, pentru a distruge orice bacterie, virus sau agent patogen, prin acțiunea radiațiilor ultraviolete asupra ADN-ului și ARN-ului. Astfel, acest robot poate dezinfecta un spațiu de 20mp în mai puțin de 10 minute.

Robotul fotografiat în laboratorul Modulab

Robotul este destinat doar suprafețelor. Expunerea umană la o lumină puternică UVC poate fi periculoasă fără echipament adecvat, așa că acest robot autonom este ideal pentru a îndeplini această sarcină. Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă folosirea luminii UV pentru a ne steriliza mâinile sau alte părți ale corpului.

China utilizează în prezent razele ultraviolete pentru a dezinfecta banii, lifturile, autobuzele, iar medicii din Nebraska, în lipsa materialelor de primă necesitate, au optat pentru un experiment: decontaminarea măștilor cu ajutorul razelor ultraviolete și refolosirea lor.

Referitor la suprafețe, un studiu publicat de jurnalul The New England Journal of Medicine indică faptul că SARS-CoV-2 este mai stabil pe plastic și oțel inoxidabil (unde rezistă până la 72 de ore) decât pe cupru (4 ore) și carton (24 de ore). În aerosoli, rezistă 3 ore.

Noul robot poate fi operat de la distanță, evită obstacole fixe și mobile și poate naviga autonom pe orice suprafață.

“Am terminat prototipul și am început o campanie în care invităm companiile să comande în avans un robot pe care să îl doneze unui spital. Avem deja patru roboți comandați în avans de către o companie de retail și o bancă și care urmează să fie donați.

Dezvoltăm o versiune simplificată, non autonomă, a unui dispozitiv de dezinfecție pe bază de UVC care să fie mai accesibil financiar și să se potrivească spațiilor mici – ambulanțe, săli de așteptare, cabinete de mici dimensiuni. Suntem pregătiți de producția în masă, pe care o vom lansa în cel mai scurt timp posibil. Săptămâna aceasta prototipul va merge în teste la Victor Babeș cu ajutorul asociației Suport”, spun reprezentanții Modulab.

Lumina UV-C s-a dovedit extrem de eficientă împotriva multor microorganisme patogene și poate reduce răspândirea infecțiilor din unitățile sanitare. Sterilizarea cu ajutorul razelor UV este o tehnologie dovedită, care se folosește în unitățile medicale, fabrici, avioane de mai bine de 75 de ani.

Despre Modulab

Modulab este un laborator de cercetare și dezvoltare cu sediul în București, cu o experiență de peste 15 ani în prototipare. Primele lor proiecte s-au concentrat pe instalații interactive pentru artă și divertisment (artă interactivă, exponate muzeale interactive, instalații interactive pentru agenții de publicitate) și apoi au evoluat în proiecte industriale de cercetare și dezvoltare.

În ultimii doi ani, Modulab a prototipat mai multe tipuri de roboți. Cea mai recentă realizare a acestora este dezvoltarea unei platforme robotizate autonome extrem de adaptabile, capabile să navigheze în medii complexe, să evite obstacolele, având multiple aplicații posibile: roboți de audit de inventar, roboți de sortare logistică, roboți industriali mobili, roboți de livrare etc.

Sursa, foto: Modulab

Citește și

De ce săpunul e mai bun decât clorul în lupta cu coronavirusul

Odată cu schimbările aduse de coronavirus, pe canalele de socializare abundă știrile false despre animale

Ce știu și ce nu știu oamenii de știință despre tratarea coronavirusului

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*