O luptă la nivel local cu Covid-19

Ibănești (jud. Mureș) - model de acțiune la nivel local

Voluntarii duc alimentele cumpărate pe baza listei primite persoanelor vârstnice care au solicitat ajutorul.

Cum reușește o comună de pe Valea Gurghiului (jud. Mureș) să țină sub control situația de criză provocată de SARS-CoV2 – noul coronavirus. 

Săptămâna trecută am plantat răsaduri. Am mers la unul dintre producătorii locali cu solarii și am cumpărat roșii, castraveți, vinete, leuștean, cimbru și ardei kapia. Am pus cartofi, am scos 12 pui de găină la clocitoare și un boboc de rață (deh… rățoiul!). Am dat examene online, am început să cosesc pentru că ne-a potopit deja iarba și am plantat multe gladiole. M-am uitat înfrigurată pe Facebook după știri (cablu nu mai avem de jumătate de an), am ieșit doar cu declarații pe proprie răspundere și mi-am refăcut stocul de mănuși și măști. Benzină am băgat doar o dată – 100 de lei – încă mai am. Am făcut Paștile fără mama, care anul acesta nu a putut veni la noi, iar băiatul nu a mai mers în vecini după ouă roșii. Ziua lui de naștere a serbat-o fără prieteni. Și nici eu nu am mai ieșit la povești sau la o cafea.

Un colț de lume în care se poate și altfel

Cu bune și rele, așa au arătat pentru mine cele două luni de stare de urgență. Departe de lumea dezlănțuită, aici, în inima Transilvaniei, în Ibănești – o comună de pe Valea Gurghiului,  din județul Mureș – am simțit că pot să trăiesc aproape normal. Feed-ul de la Facebook mi-a arătat și îmi mai arată dimensiunea „dezastrului” național, bilanțurile actualizate, numărul deceselor, dar am putut să spun „STOP!”, să controlez teama și nesiguranța, să nu mă las învinsă de știrile care generează panică. Iar în jurul meu, văd o comunitate puternică și unită care îmi dă încredere. A fost îngrijorare, mai ales când primele cazuri de autoizolare au început să apară și când a fost anunțat un caz de infectare, semn că realitatea de dinafară, de dincolo de Valea Gurghiului, pătrunde și aici, dar, din câte pot să văd, se păstrează în limite normale.

Până acum, situația a fost ținută sub control, locuitorii au respectat regulile, autoritățile locale și-au făcut treaba și, în tot timpul acesta, a existat comunicare continuă între administrație publică și comunitate. Colțul asta de lume demonstrează pe zi ce trece că se poate și așa.

Acțiune, implicare și transparență

Încă de la primele cazuri de autoizolare, persoanele în cauză au primit alimente, mese calde, li s-au furnizat lucrurile necesare, iar vârstnicii au fost ajutați la cumpărături de către un grup de voluntari, format din tineri dornici să se implice, coordonați și instruiți de primarul comunei, Dan Vasile Dumitru.

Am lucrat în mod organizat, responsabil și sistematic. Voluntariatul nu înseamnă că toată lumea face pe voluntarul și se duce din casă în casă, pentru că, fără să vrea, chiar dacă are intenții bune și vrea să ajute, poate să infecteze pe celălalt. Voluntarii au fost pregătiți și le-am explicat prin multe exemple, modalitățile prin care se transmite virusul. Le-am dat măști, mănuși, dezinfectant, și pe teren au mers întotdeauna câte doi pentru a se supraveghea unul pe altul, să nu devină neatenți cu măsurile de siguranță”, spune acesta.

Grupul de voluntari este și în continuare activ.

Primăria a oferit locuitorilor declarații pe proprie răsundere necesare deplasărilor, pe care le-a distribuit la magazinele din comună ca să ajungă cât mai repede la oameni, a furnizat teste rapide, combinezoane de protecție medicilor de familie care, la rândul lor, au fost membri activi și au participat la ședințele Comitetului Local pentru Situații de Urgență, au instruit voluntarii și au venit cu propuneri pentru siguranța comunei. În perioada Paștilor, la ședințe au luat parte inclusiv preoții din comună, iar voluntarii parohiilor care au împărțit Paștile locuitorilor, la domiciliu, au fost și ei instruiți riguros referitor la regulile de protecție – a lor și a celorlalți. Cooperarea și implicarea au fost totale de toate părțile.

Deși la casele lor, locuitorii au rămas conectați la ceea ce se întâmplă în comună, au avut o sursă oficială de informare (website-ul și pagina de Facebook a primăriei localității, la care s-au adăugat informările directe ale primarului acesteia), au văzut cum se lucrează și ce măsuri se iau. Răspunsul comunității a fost unul pe măsură: respectă regulile acestei perioadei și, în ciuda distanțării sociale, se simte un sentiment puternic de solidaritate.

În prima linie: autoritățile locale

Dan Vasile Dumitru, primarul comunei Ibănești, în prima zi de distribuire a mâncării la persoanele aflate în autoizolare.

Autoritățile locale și regionale sunt, prin prisma responsabilităților speciale și a proximității de cetățeni, în prima linie în lupta împotriva COVID-19” – Congresul european al autorităților locale și regionale.

Asta, pentru că, la nivel local, lupta este directă, este locul în care măsurile abstracte, enunțate la nivel central, devin concrete și se aplică. Aici, ajung la cetățeni. Este locul în care se demonstrează oportunitatea sau inutilitatea lor și reprezintă un important test de pricepere și de credibilitate pentru cei care le aplică.

Administrația locală din Ibănești mizează pe acțiune organizată, pe implicare responsabilă și pe comunicare. Iar dacă mă uit și peste ce spun psihologii sau oficialii OMS… aș zice că a ales direcțiile bune.

În primul rând, acțiunea și implicarea sunt importante în această perioadă atât prin prisma măsurilor punctuale care se iau, cât și a implicațiilor psihologice pe care le au pentru fiecare persoană. “Acțiunea este un antidot pentru anxietate”, se arată în Business Insider, într-un articol dedicat gestionării fricii de coronavirus. Este diferența dintre a avea televizorul dat non-stop pe știri despre coronavirus, dintre a primi pasiv și speriat informațiile servite pe toate canalele media și a avea puterea de a te scutura de această stare, de a gândi constructiv și orientat spre acțiune – lucru care devine realizabil într-o comunitate pusă pe treabă, solidară și unită.

Apoi, oamenii au nevoie de informare constantă și corectă. Panica se instalează când oamenii supraestimează un pericol și subestimează abilitățile lor de a-i face față. Urmărind știri care subliniază în mod repetat răspândirea rapidă a coronavirulului și lipsa unui vaccin nu facem decât să alimentăm motorul interior al panicii.

Este normal să știm ce se întâmplă, mai ales dacă trăim într-o zonă cu o concentrație mare de cazuri, dar este important să limităm expunerea media, mai ales din surse nedocumentate  sau nesigure, spune Natalie Dattilo, de la departamentul de psihiatrie din Brigham & Women’s Hospital, citată de Business Insider.

Îngrijorarea, teama sunt normale, dar prin informare corectă și obiectivă, acestea pot fi controlate. În acest sens, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, îndeamnă persoanele să se informeze doar din surse de încredere și doar o dată sau de două ori pe zi.

Încercați să nu citiți și să nu urmăriți prea multe știri care vă îngrijorează. Obțineți informațiile din surse de încredere o dată sau de două ori pe zi.”

Sunt convinsă că Ibănești nu este singura comunitate rurală sudată, în care s-au luat măsuri coerente și rapide, în care oamenii s-au unit și au înțeles ce trebuie să facă. Este, ca și altele din România, o comunitate restrânsă, închegată, ai cărei membri se cunosc, iar conducerea ei știe foarte bine specificul zonei, își știe locuitorii, ce și cum are de făcut. Dar aceste comunități se pierd în noianul de cifre, bilanțuri și informații negative care ne vin de la nivel central. Sunt insule care se pierd în oceanul tulbure al coronavirusului. Dar exemple sunt, cu siguranță, multe, și poate că nu ar strica să ne reorientăm puțin, să acordăm atenție și soluțiilor care, la nivel local, chiar dau roade.

-A consemnat: Adina Brânciulescu

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*