David Stescu fotografiază copii și tineri cu autism

"Tobias desenează cu predominanță pe hârtie, dar a început să folosească și tableta și programele de creație grafică. Tobias și-a diversificat desenele, cu lucrări din anime și mai nou stilul manga. Maria și Jean-Marc, părinții lui Tobias au fost plăcut surprinși să-l vadă zâmbind în pozele făcute de David. De obicei reținut în gesturi și manifestări, Tobias se simte în centrul atenției într-un sens pozitiv al cuvântului." Foto: David Stescu

Fotografia l-a ajutat pe tânărul David Stescu, diagnosticat cu autism, să pășească decisiv în lumea reală.

La vârsta de doi ani, David a fost diagnosticat cu autism. Nu a vorbit până la 5 ani și nu avea contact vizual și nu interacționa cu nimeni. Acum, David este un adolescent de 14 ani, recuperat într-o mare măsură și duce o viață aproape normală. Anii de terapie zilnică l-au ajutat foarte mult, iar fotografia a fost cea prin care David a pășit decisiv în lumea reală. Acum are expoziții de fotografie, este pasionat de geografie și călătorii, scrie pe blogul său david.stescu.ro și comunică pe rețelele sociale cu cei care îi urmăresc activitatea. Despre toate acestea și despre proiectul Faces of Autism ne-a povestit mai multe domnul Mihai Stescu, tatăl lui David.

Bedouin la Little Petra, Iordania, 2019, foto: David Stescu
Bedouin la Little Petra, Iordania, 2019, foto: David Stescu
Copii în medina din Sousse, Tunisia, 2019. Ambele imagini sunt printre primele portrete făcute de David Stescu
Copii în medina din Sousse, Tunisia, 2019. Ambele imagini sunt printre primele portrete făcute de David Stescu

Când și cum a început povestea lui David cu fotografia?

Începuturile pasiunii lui David pentru fotografie se regăsesc cândva în trecutul nostru încețoșat, atunci când eram profund angrenați în terapia de recuperare a lui David și nu am remarcat imediat acest lucru. David a fost diagnosticat cu autism la vârsta de doi ani și de atunci viața noastră s-a schimbat radical.

Am realizat mai târziu că David se transforma atunci când fotografia. Dacă de obicei, puterea lui de concentrare era redusă, atunci când folosea aparatul de fotografiat David era perfect conectat la lumea din jurul lui și nimic nu îi distrăgea atenția.

David într-o călătorie în Australia, foto: arhiva personală

David a perceput această lume altfel decât ceilalți copii de vârsta lui. A găsit în jurul lui multe minuni tehnologice care i-au atras atenția mai mult decât jucăriile copiilor neurotipici.

De când era mic, David m-a văzut folosind camera digitală și s-a trezit înconjurat de aparate de fotografiat și obiective pe care le foloseam. Ni s-a părut firesc să încercăm să-i cumpărăm jucării care să semene cu aparatele pe care le foloseam noi adulții, în speranța că imitația, de obicei absentă la autiști, îi poate fi în acest fel stimulată.

De la bunicii lui a primit o cameră digitală pentru copii și mai târziu de la noi primul lui aparat compact. Atunci David fotografia cu precădere lucrurile care îl conectau cel mai bine la lumea reală, dar care erau folosite și ca recompensă pentru imensa muncă pe care o depunea la terapie. Adică lifturi, clădiri și șantiere de construcții. Și din când în când câte o pizza.

Cum ați ajuns să faceți și expoziții?

După ce termina cu succes o sesiune de terapie, David lăsa să se înțeleagă, prin limbajul său limitat la început, că își dorește să meargă cu noi sau cu bunicul, să vadă lifturile, interfoanele, conductele și cablurile care îl transformaseră în cel mai cunoscut vizitator al șantierelor din cartierul unde locuiam. Le fotografia cu răbdare pe toate și ne arăta cu bucurie fotografiile pe care învățase să și le transfere în calculator.

Odată, când a mers într-o excursie cu școala, terapeutul care îl însoțea de obicei nu a putut să vină cu el. Așa că l-am trimis singur (pentru câteva ore), iar David și-a luat cu el aparatul de fotografiat. La întoarcere eram curioși ce a făcut, dar mai ales cum s-a simțit în acea excursie.

Biblioteca statului New South Wales, Australia, ianuarie 2018. Foto: David Stescu
Biblioteca statului New South Wales, Australia, ianuarie 2018. Foto: David Stescu
aronga Zoo, Sydney, New South Wales, Australia, Ianuarie 2018 - David și-a numit această fotografie ”Lucru la înălțime”.
Taronga Zoo, Sydney, New South Wales, Australia, ianuarie 2018 – David și-a numit această fotografie ”Lucru la înălțime”. Foto: David Stescu
Cronulla Beach, New South Wales, Australia, ianuarie 2018. Foto: David Stescu

Răspunsul lui David era invariabilul ”bine” și atunci Mikișor l-a întrebat dacă a făcut fotografii. David s-a luminat la față și ne-a dat vesel camera digitală. Ne-am bucurat enorm să descoperim în acele fotografii un veritabil jurnal de călătorie pe care David îl exprimase fără cuvinte.

Încet încet, fotografia a devenit parte firească a vieții lui. De atunci cărțile de călătorie și albumele fotografice sunt omniprezente în casa noastră și pasiunile lui David pentru călătorii, geografie, dar mai ales pentru fotografie au devenit mijlocul prin care el a pășit decisiv în lumea reală.

Locuri pe care le vedea pe internet au devenit atracții pentru el și atunci mai mulți prieteni ne-au încurajat să facem primul lui proiect fotografic, Jurnal de Fotograf. Am călătorit împreună în multe destinații, care au devenit ulterior subiectul celor 5 expoziții de fotografie pe care le-a susținut David. El a ales să-și publice aventurile inclusiv pe blogul lui: david.stescu.ro.

David Stescu pe scenă la TedX, foto: arhiva personală

Cum a luat naștere proiectul Faces of Autism?

Anul trecut, David a fost invitat să vorbească la TedX, unde am încercat să rezumăm evoluția lui, de la #jurnalautism la #jurnaldefotograf. O evoluție uimitoare, de la un copil non verbal, fără contact vizual, la un adolescent pasionat de călătorii și fotografie.

Astfel, am înțeles că acești copii și tineri minunați pot transforma o dizabilitate într-un avantaj care îi poate extrage din postura de posibil asistat social pe viață și îi poate preschimba în oameni autonomi și de ce nu, independenți, care pot ajuta societatea în care trăiesc.

Așa a luat naștere proiectul Faces of Autism.

„Ne cunoșteam deja de vreo oră, două. Eram la masă la un restaurant din Bistrița, când Edy (15 ani), după ce fusese atent câteva minute la David, a exclamat cu inconfundabilul accent bistrițean (pe care nu-l pot imita): ”măi, să fie, ăsta-i fix ca și mine!” – scrie tatăl lui David pe siteul proiectului Faces of Autism. Foto: David Stescu
„Pe Silviu (23 de ani) l-am cunoscut la British Council în București, unde a participat alături de David la Diversity Week. Și-a expus acolo schițe amănunțite ale orașului nostru natal, Brăila. Acolo am aflat povestea lui”. Foto: David Stescu
„Ingrid (10 ani) a înțeles că David urmează să-i facă câteva fotografii și au petrecut împreună câteva ore în care David a reușit să-i surprindă cadre ce îi exprimă transparent starea interioară: zâmbete, mirări și multă căldură”. Foto: David Stescu

Ce vă propuneți cu acest proiect?

Proiectul își propune inițial fotografierea de către David a aproximativ 50 de copii și tineri cu autism din România, iar ulterior extinderea lui peste hotare.

Fotografiile sunt publicate online pe rețelele social media, dar și pe un website dedicat, facesofautism.ro, publicat pe 2 aprilie, de Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, alături de povestea fiecărui copil. 
Fotografiile vor fi făcute exclusiv de David, iar poveștile vor fi scrise de Mihai, tatăl lui David. De la lansare am publicat până acum 8 povești, urmând ca restul să fie publicate pe întreaga durată a proiectului.

Fotografiile vor fi prezentate și în cadrul unor evenimente organizate în întreaga țară și ulterior vor fi incluse alături de poveștile lor într-o carte.

Prin exemplul său personal, David își dorește să ajute la schimbarea percepției societății cu privire la autism.
Fiecare copil cu autism are o pasiune care poate transforma dizabilitatea sa într-un avantaj. Un copil recuperat, înarmat pentru viață cu o pasiune puternică, devine un membru activ al societății, desprinzându-se de stigmatul asistatului social.

Și chiar dacă existența unora dintre ei nu este scoasă în evidență de vreo abilitate, simplul lor mod de a fi îmbogățește viața noastră, a celorlalți, pentru care ei sunt doar diferiți. Conceptul de diversitate trebuie profund adoptat de societatea românească și trebuie să facă parte din normalitatea fiecărei zile.

Copiii, tinerii și adulții din proiect vor fi prezentați publicului, cu speranța că vor putea fi atrași în inițiative private sau publice care să le ofere posibilitatea de a-și câștiga existența sau după caz, de a fi susținuți pentru a primi educația și terapia necesare lor.

„Nu poți să scrii o poveste despre autism în România fără să-l incluzi în ea pe Radu. Radu Nedescu, în vârstă acum de 21 de ani, este acum un adult responsabil care studiază filozofia la Universitatea din Leuven, Belgia”. Foto: David Stescu
„Aventura lui Ionuț (21 de ani) este intrinsec legată de muzică. Autismul a însemnat pentru Ionuț izolare și o luptă continuă pentru integrare. Părinții lui Ionuț au intuit legătura acestuia cu muzica și l-au încurajat să se exprime prin cântec. Ionuț a învățat singur limba engleză și acum, pe lângă chitară, cântă la tobe și pian”. Foto: David Stescu
„Adina (24 de ani) a crescut alături de poveștile audio, într-o lume senzorială aparte, în care anumite zgomote o deranjau și unde se temea de anumite aparate tehnice, chiar și de camera digitală a surorii ei. Adina a aflat despre Asperger la 17 ani și la început și-a dorit să-l arunce undeva în subconștient și să uite de el. Mai târziu a devenit interesată de subiect. S-a conectat cu mai multe persoane pe canale specializate în Asperger și a conștientizat că anumite trăsături accentuate de Asperger pot fi în avantajul ei”. Foto: David Stescu

Faces of Autism prezintă în primă instanță portrete ale copiilor, tinerilor sau adulților cu autism, dar urmărește și explorarea multiplelor fațete ale autismului, de la persoane nonverbale până la oameni independenți, cu existență aproape normală.

Am început acest proiect în august 2019 și de atunci am reușit prin forțe proprii să îi organizăm lui David 8 ședințe foto, cu 8 copii și tineri cu autism. Am fost susținuți de la început de compania Zitec, care a realizat pro bono site-ul și identitatea vizuală a proiectului. Canon România și Artklub ne-au pus la dispoziție aparatură foto cu care David a surprins aceste portrete.

Desigur că pentru a continua, avem nevoie de sprijin. Avem în plan încă minim 40 de ședințe foto, iar cheltuielile de deplasare, cazare și tehnice ne obligă să apelăm la sponsori.

Colaborăm cu un ONG care ne permite să obținem sponsorizări deductibile din partea companiilor care se decid să ne susțină financiar. Suntem deschiși pentru parteneriate diverse care să ne acopere nevoile de mobilitate, deplasare, tehnice și de promovare.

Citește și

Creierul uman și procesul de decodare a imaginii

Creiere frumoase

O stare de calm

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*