Chef Alex Iacob: „Când dăruiești, de fapt, primești.”

Chef Alex Iacob, foto: arhiva personală

În căutarea a 3651 de oameni care să-și dăruiască ziua de naștere și care să îi îndemne pe cei dragi să facă o donație pentru o cauză susținută de ei.

Într-o singură zi, la știri se aud cel puțin 10 știri negative. Adică 3650 de vești rele pe an (accidente, agresiuni, fapte discriminatorii, de corupție etc), un număr foarte mare raportat la veștile pozitive vehiculate în spațiul public.

Pentru a contrabalansa această cifră, Asociația Envision și-a propus un nou record: 3651 de oameni de bine care să-și dăruiască ziua de naștere. Printr-o simplă întrebare – Tu știi ce s-a întâmplat anul trecut de ziua ta? – oamenii sunt invitați să afle de pe site-ul Galantom.ro veștile rele care s-au anunțat anul trecut de ziua lor.

Provocarea? Să #rescriepovestea și să înlocuiască știrile negative cu cele pozitive, dăruindu-și ziua. Mai exact, în loc de cadouri, să îi îndemne pe cei dragi să facă o donație pentru o cauză susținută de ei.

De la începutul anului până acum, peste 1200 de persoane și-au dăruit ziua de naștere pe Galantom.ro, iar totalul donațiilor strânse a depășit suma de 1,5 milioane de lei. Numărul faptelor bune a fost mare în pandemie și, chiar dacă până acum a fost atinsă doar o treime din obiectivul propus, echipa Galantom se așteaptă ca oamenii să continue să fie generoși și să se gândească la cei mai puțin norocoși.

Chef Alex iacob este unul dintrei cei care au ales să fie un exemplu pentru cei din jur și să își dăruiască ziua de naștere pe Galantom.ro. Ce l-a motivat, ne spune în mini interviul de mai jos.

Chef Alex Iacob, foto: arhiva personală

Povestește-ne puțin despre tine. Cine este chef Alex Iacob?

Alex Iacob e un tânăr chef, foarte pasionat de gastronomie, care e super fericit pentru că a reușit să își îndeplinească visul: să-și deschidă propriul restaurant, să aibă lângă el o echipă la fel de pasionată și să fie înconjurat de persoane iubite aproape tot timpul.

Ce te-a motivat să donezi ziua de naștere unei cauze?

Sper să nu sune „prețios”, dar de multe ori nu avem timp să ne mai uităm în jurul nostru. Toți ne creăm o „bulă” în care trăim și, din păcate, nu mai reușim să vedem lucruri grave care se întâmplă fix lângă noi. Sunt oameni care nu au fost la fel de norocoși precum noi, sunt chestii mici pentru unii, dar care pot face diferența pentru ceilalți, și am zis că ziua mea de naștere este momentul perfect.

Ce cauză ai ales și de ce?

Într-un fel sau altul, am ales copiii. Ei sunt viitorul, și îmi pare că nimic, niciodată, nu trebuie să știrbească inocența și candoarea copilăriei.

Ce a însemnat pentru tine toata experiența și cum s-a materializat concret, mai departe?

A fost o mică provocare. Am dat de știre tuturor despre acest lucru, am explicat în parte fiecăruia despre ce este vorba, dar la sfârșit a fost un motiv în plus să zâmbesc și, sincer, a fost cel mai frumos cadou. Am simțit că dăruind un lucru simplu, cum e ziua mea de naștere, am primit un dar minunat. E ciudată senzația, dar atunci când dăruiești, de fapt, primești.

Cum au reacționat cei dragi când i-ai rugat ca, în loc de cadou, să îți susțină cauza prin donații?

Au fost încântați de idee. Bine, a durat un pic să o fac pe mama să înțeleagă că pentru mine acest gest înseamnă chiar mai mult decât ce plănuia ea. După ce s-au obișnuit cu ideea, au fost trup și suflet pentru cauză.

Cum îți amintești că îți sărbătoreai ziua de naștere când erai copil? Ce așteptări aveai atunci versus acum?

Erau aniversări simple, privindu-le acum. Prin ochii unui copil, erau niște lucruri fantastice, cum se strângea toată lumea la noi acasă, cum în ziua aceea aveam voie să fac toate trăsnăile din lume, fără să suport „consecințele”. Eram super încântat că sunt în centrul atenției, pentru o zi, că primesc cadouri de la toată lumea. Atunci îmi doream să primesc cât mai multe daruri, acum aspectul acesta nu mai important atât de mult. Un singur lucru a rămas la fel: vreau ca de fiecare zi de naștere să zâmbesc cât mai mult!

Ți-ar plăcea să devină dăruirea zilei de naștere o tradiție pentru tine?

Deja simt că se întâmplă asta. De ce să nu faci o tradiție din lucrurile care îți fac bine atât ție, cât și altora?

Campania merge înainte până la atingerea obiectivului de 3651 de zile naștere dăruite, iar dacă vrei să faci și tu acest lucru, trebuie doar să urmezi 4 pași simpli:

  • Intră pe site: https://ziuata.galantom.ro și vezi ce s-a întâmplat anul trecut rău de ziua ta.
  • Alege cauza pe care vrei să o susții și rescrie povestea. Poți alege dintre proiectele organizațiilor care sunt deja pe platformă sau poți propune o organizație nouă.
  • Creează-ți o pagină de donații în doar câteva minute, completând câteva date: data nașterii, datele de contact, titlul paginii și suma pe care îți propui să o strângi. Apoi vei avea posibilitatea să-ți personalizezi pagina cu poza ta și un text cu motivația.
  • Răspândește vestea bună. Promovează online pagina de donații, ca și cum ar fi o invitație la petrecerea ta online. Încurajează-ți prietenii să fie alături de tine și, în loc de cadouri, să doneze pentru cauza pe care o susții.

Be the first to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată


*